Ambasadorul României la Chișinău NU crede că gazoductul Iași-Ungheni este INUTIL


Finalizarea gazoductelor Iaşi-Ungheni şi Ungheni-Chişinău ar permite aprovizionarea totală a Republicii Moldova cu gaze din România. Ele sunt construite cu scopul reducerii dependenţei faţă de livrăriile de gaze ruseşti.
Tronsonul până la Chişinău, cu o lungime de aproximativ 100 de kilometri, ar urma să fie construit până în 2018. La Chișinău se află cam 60% din consumatorii de gaze din R. Moldova. Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldova, oferă mai multe detalii într-un interviu pentru Radio „Europa Liberă”.
Europa Liberă: Am citit în presă despre gazoductul Iaşi-Ungheni că ar fi devenit inutil. Aşa să fie?
Marius Lazurca: Nu cred. Am citit şi eu aceste declaraţii care m-au surprins şi mâhnit deopotrivă. Mai cu seamă când ele au venit din partea unor persoane care cunosc dosarul energetic în general, agenda energetică bilaterală moldo-română în speţă. Şi sunt afirmaţii pe care mi-e greu să le înţeleg.
S-ar putea ca niciun metru cub de gaz să nu treacă Prutul în această iarnă?
Cred că problema nu e bine pusă. Întâi de toate este eronat să evaluăm utilitatea acestui gazoduct în acest moment.
De ce?
El are vocaţia de a fi primul pas într-o viziune mai largă care la capătul ei, la deznodământ, va lega în mod deplin sistemele gaziere interne din Republica Moldova şi România. Nu suntem încă în acel moment. Sunt doar la primul pas în acest proiect de mari dimensiuni şi care se întinde pe o perioadă medie de timp. Fiindcă în orizontul anului 2018 ne propunem ca cele două sisteme de transport intern al gazului din România şi, respectiv, Republica Moldova să fie deplin conectate nu numai prin acest gazoduct care leagă deocamdată oraşul Iaşi de Ungheni, ci în mod deplin cele două sisteme de transport intern de gaze din România şi Republica Moldova.
Citiți continuarea interviului AICI.









































































