Alexandru Tănase, despre alegerile din Rusia și REALITĂȚILE din R. Moldova: „Cetățenii sunt cei care, prin pasivitatea lor, instaurează guvernări cleptocratice”
Președintele Curții Constituționale (CC), Alexandru Tănase, îndeamnă populația R. Moldova să iasă la vot pe data de 30 octombrie, atunci când au loc alegerile prezidențiale, deoarece în caz contrar riscăm să repetăm greșeala rușilor. „Majoritatea constituțională în noul Parlament rus a fost creată nu de cei care au mers la vot, dar de către cei care au stat acasă”, a scris Tănase pe blogul său.
„În scrutinul pentru alegerea noi componențe a Dumei de Stat a Federației Ruse au participat 47,81% din alegători, aceasta fiind cea mai mică participare din istoria acestei țări. Potrivit datelor preliminare, partidul puterii a acumulat majoritatea constituțională - 344 din cele 450 de locuri din camera inferioara a Parlamentului rus. Niciun partid cu viziuni liberale din Rusia nu a acces în Parlament. S-a vorbit despre multe motive, mai puțin despre cele 53% de procente din alegători care au stat acasă în ziua alegerilor, care de fapt sunt adevărații eroi ai zilei. În realitate, majoritatea constituțională în noul Parlament rus a fost creată nu de cei care au mers la vot, dar de către cei care au stat acasă”, este de părere președintele CC.
Referindu-se la alegerile din Rusia, sursa citată a făcut o analogie cu alegerile prezidențiale din 30 octombrie. „Se vorbește destul rar de răspunderea cetățenilor pentru starea de lucruri din societatea noastră, deși anume cetățenii sunt cei care prin pasivitatea lor aduc la putere lideri mediocri, creează majorități constituționale monocolore și instaurează guvernări cleptocratice. Din păcate, cetățenii nu conștientizează că nu există alegeri fără miză. În realitate, lucrurile pot fi influențate, important este ca în ziua când ai posibilitatea să-ți exerciți această influența să nu stai acasă”, punctează Tănase.
Pe final, președintele CC spune că pe 30 octombrie avem posibilitatea să facem ceva pentru viitorul copiilor noștri. „Abraham Lincoln spunea „the ballot is stronger than the bullet” (votul este mai puternic decât glonțul). Odată la patru ani, cetățeanul este cel care deține cea mai importanta arma în viața socială. Dacă nu folosește această armă în ziua alegerilor, în viitorii patru ani ea va sta agățată în cui și nu va servi la nimic. După alegeri, toate lamentări sunt inutile, de la înjuratul puterii la bucătărie până la protestele stradale. Depinde de fiecare în parte dacă vom folosi această oportunitate sau nu”, a conchis Alexandru Tănase.
Un fost primar scapă de închisoare, dar va achita jumătate de milion de lei pentru prejudicierea bugetului local
Maia Sandu, în TOPUL liderilor străini care se bucură de cea mai mare încredere în rândul UCRAINENILOR
DRRM, donație de table interactive, laptopuri și imprimante multifuncționale pentru trei universități din R. Moldova. Adrian Dupu: „Acest proiect confirmă încă o dată angajamentul DRRM de a susține educația din stânga Prutului”