13:16:47 27.10.2021
Stiri

Alegeri europarlamentare în R. Moldova

Politică 24.05.2014 12:31 Vizualizări2197 Autor: Stela Mihailovici


Alegeri europarlamentare în R. Moldova agerpres.ro

25 mai // Republica Moldova are 11 reprezentanți pe listele electorale pentru alegerile din Parlamentul European

Basarabenii care au cetățenie română vor putea participa duminică, 25 mai, la alegerile europarlamentare. În R. Moldova vor fi deschise opt secții de votare, iar alegătorii vor putea să ofere mai multe șanse partidelor care au inclus în liste și cetățeni din stânga Prutului.

Cetățenii români, care locuiesc în R. Moldova sau se vor afla din alte motive pe teritoriul statului nostru, vor putea vota la oricare dintre cele opt secții deschise între orele 7.00 și 21.00. Patru secții de vot vor fi amenajate în Chișinău – una la Ambasada României, două la Secţia Consulară a Ambasadei și una la Institutul Cultural Român. Alte două secții de vot vor activa la Consulatul general al României din Bălți și câte una la Consulatul general al României la Cahul și Biroul consular din Ungheni.

Acte necesare pentru vot

Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca, a anunțat că cetățenii vor putea vota în baza carnetului de identitate sau a pașaportului românesc valabil și nu va fi acceptat titlul de călătorie sau certificatul de cetățenie. Diplomatul recomandă alegătorilor să evite orele târzii ale serii pentru a nu sta la coadă la secțiile de vot. Basarabeanul Eugen Tomac, care conduce Partidul Mișcarea Populară, se așteaptă ca românii din R. Moldova să vină în număr mare la vot. „Astfel, basarabenii vor transmite un semnal puternic oamenilor politici de la București și Bruxelles, demonstrând că românii de aici sunt cetățeni responsabili, demni de a fi parte a Europei cu drepturi depline. Un vot dat la Chișinău este mult mai important decât un vot dat la Londra”, a punctat Tomac.

Moldovenii care vor la Bruxelles

Partidele din România au inclus în listele electorale pentru europarlamentare 11 cetățeni ai R. Moldova.Fostul deținut politic al regimului de la Tiraspol Alexandru Leșco este al optulea în lista Partidului Mișcarea Populară. „Dacă voi ajunge europarlamentar, voi susţine cu toată tăria interesele R. Moldova și voi fi tot timpul implicat în procesul de integrare a statului în Uniunea Europeană”, promite Leșco. Deputatul liberal-reformator Ana Guțu a fost inclusă în lista Partidului Național Liberal, cu numărul 19 din 32 de candidați. Chiar dacă recunoaște că are puține șanse de a ajunge în Parlamentul European, Guțu a apreciat gestul simbolic al colegilor din România. „Chiar dacă nu sunt locuri eligibile, este un început de bun augur. Este o întoarcere cu fața spre noi în tot ceea ce ține de procesul electoral european. La următoarea rundă de europarlamentare, cu siguranță cineva din R. Moldova se va regăsi în Parlamentul European”, este convinsă Guțu.

Vor un stat mai curat

Mai siguri în succesul lor sunt candidaţii moldoveni incluși în lista Partidului Verzilor din România. Liderul Mişcării Ecologiste, Alecu Reniţă, este pe locul patru, iar Andrei Dumbrăveanu ocupă poziția a șaptea în listă. „Dorim să aducem în R. Moldova tot ce ţine de economia verde. Vom încerca să obţinem fonduri europene pentru extinderea pădurilor și intenționăm să transformăm râul Prut dintr-un râu de frontieră într-un râu al înfrăţirii”, a spus Alecu Reniță atunci când și-a prezentat programul electoral la Chișinău. În lista Partidului Social Democrat îl găsim pe tânărul Veaceslav Şeremet, un stomatolog din Chişinău stabilit la Bucureşti. Acesta ocupă penultimul loc în listă. Partidul Forța Civică l-a inclus pe poziția a 24-a în listă pe inginerul Gheorghe Triboi din Nisporeni.

În anul 2009, în R. Moldova au participat la vot pentru europarlamentare doar 1 396 de persoane, iar în acest an autoritățile române se așteaptă să fie mult mai mulți alegători. România deține 32 de mandate în Parlamentul European.

Monica Macovei, europarlamentar: „Să aducem Moldova în Uniunea Europeană”

„În calitate de președinte al Comitetului de cooperare UE - Republica Moldova, aș vrea, în primul rând, să mă refer la Republica Moldova și să spun că singura modalitate de a proteja Republica Moldova de agresiunea sovietică și de agresiunea organizată și planificată de Putin este să aducem Moldova cât mai aproape de Uniunea Europeană, să aducem Moldova în Uniunea Europeană”, a declarat recent, în Parlamentul European, eurodeputata Monica Macovei, candidat al PDL pentru alegerile europarlamentare din 25 mai curent.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.10.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șantajul și bluful G...

22.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Criza de logică și c...

18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md