01:47:11 08.10.2022
Stiri

ADMITERE // TOP CINCI cele mai solicitate FACULTĂȚI în anul 2022: Dreptul a fost DETRONAT. Circa 80% din locurile de la licență anunțate de universități au fost ocupate în sesiunea de bază

Actualitate 12.08.2022 16:50 Vizualizări2025 Autor: Ziarul National
ADMITERE // TOP CINCI cele mai solicitate FACULTĂȚI în anul 2022: Dreptul a fost DETRONAT. Circa 80% din locurile de la licență anunțate de universități au fost ocupate în sesiunea de bază
Poză simbol


Un număr de 14 516 studenți au fost înmatriculați la licență și master în cadrul primei etape a sesiunii de admitere 2022, arată datele Ministerului Educației și Cercetării.

La ciclul I – licență au fost înscriși 10 883 de tineri, fiind ocupate circa 80% din numărul de locuri planificate la buget, iar la master - 3 476 sau 88% din locurile bugetare oferite au fost ocupate.

Cele mai solicitate specialități rămân a fi Științe economice - circa 20% din numărul total de studenți înmatriculați, Dreptul - circa 12%, TIC - circa 11%, Medicină, Stomatologie și Farmacie - 9,7%, Inginerie și tehnologii de fabricare - 9,2%.

Pentru anul de studii 2022 - 2023 au fost propuse și specialități noi – Producție multimedia, Designul jocurilor, Animație, considerate a fi „profesiile viitorului”, care au fost foarte solicitate de către candidați, fiind completate atât locurile la buget, cât și cele cu taxă. Astfel, din totalul locurilor ocupate la cele 20 de specialități din domeniul Arte sau circa 500, pentru aceste trei specialități noi au optat 232 de studenți sau 46,4%.

Amintim că, în acest an, comanda de stat prevede 8 732 de locuri bugetare în total, dintre care 5 307 de locuri la studii superioare de licență, 2 864 - la studii superioare de master, 455 - pentru studii de rezidențiat și secundariat clinic, iar 106 de locuri bugetare sunt oferite cetățenilor statelor cu care Republica Moldova are semnate tratate internaționale în domeniul educației. Locurile la contract cu taxă de studii sunt stabilite de fiecare universitate în parte, în funcție de capacitatea de înmatriculare.

În turul II al admiterii 2022, care este în plină desfășurare în prezent, instituțiile de învățământ superior continuă înmatricularea la ambele cicluri de studii, oferind 1 269 de locuri bugetare la licență și 414 locuri bugetare la master, pentru mai multe domenii, inclusiv Științe ale educației, Administrație publică, Științe chimice, biologice, fizice, agricole, ale mediului, Inginerie, Servicii ale securității etc.

Astfel, pentru anul de studii 2022-2023, Universitatea de Stat din Moldova oferă 1 847 de locuri finanțate de la bugetul de stat (979 la licență și 868 la master), dintre care 200 de locuri sunt planificate la programele de studii superioare de master pentru personalul din cadrul serviciului public. Pentru turul II al admiterii, USM continuă înmatricularea la locurile bugetare și cu taxă rămase la Științe ale educației, Chimie, Biologie, Matematică, Fizică, Arhitectura peisajeră, Silvicultură.

Universitatea Tehnică a Moldovei și-a extins aria domeniilor și programelor de studii, oferind 2 354 de locuri bugetare la licență și master. Pe lângă cele circa 60 de specialități din domeniul tehnologiilor informaționale, ingineriei, arhitecturii, tehnologiilor de fabricație, existente până acum, UTM și-a completat oferta educațională cu specialități noi din domeniile medicinei veterinare, științelor agricole, silviculturii, serviciilor hoteliere, turismului și agrementului. Pentru turul II al admiterii, UTM oferă locuri bugetare și cu taxă la Inginerie și management pe ramuri, Inginerie și managementul calității, Biotehnologii, Ingineria sistemelor electromecanice, Ingineria transportului auto, Științe agricole, Medicină veterinară etc.

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” a oferit candidaților la studii 1 112 locuri bugetare la licență și master, completând oferta educațională cu specialități noi: Matematică, TIC, Fizică, Biologie, Ecologie etc. Pentru turul II al admiterii, Universitatea Pedagogică oferă locuri bugetare la Pedagogie preșcolară, Educație civică, Psihopedagogie specială, Chimie, Biologie, Matematică, Fizică, Informatică, Limba și literatura română etc.

La Academia de Studii Economice din Moldova au fost oferite 488 de locuri bugetare în limbile de instruire română, rusă, engleză sau franceză. ASEM continuă admiterea la locurile rămase la buget și cu taxă la Asistență socială, Tehnologia și managementul alimentației publice, TIC, Econometrie și statistică economică etc.

La fel, continuă procesul de admitere la universitățile regionale: Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „B.P. Hașdeu” din Cahul, Universitatea de Stat din Comrat și Universitatea de Stat „Gr. Țamblac” din Taraclia. La turul II al admiterii sunt așteptați viitorii studenți la diverse domenii: Științe ale educației, Inginerie și management pe ramuri, Tehnologii de fabricare și prelucrare, Științe sociale etc.

Ministerul Educației și Cercetării precizează că locurile cu finanțare de la bugetul de stat pentru străini au fost oferite, în anul de studii 2022-2023, cetățenilor statelor cu care Republica Moldova are semnate tratate internaționale în domeniul educației, prioritate acordându-li-se cetățenilor din Ucraina. Cetățenii din Ucraina care au promovat concursul de admitere pe locurile la contract vor achita taxa de studii în mărimea stabilită pentru cetățenii Republicii Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.10.2022 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // O obsesie colectivă ...

03.10.2022 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin ca Dodon

30.09.2022 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Finanțează Guvernul ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md