09:14:02 20.07.2019
 
Stiri

ACORD // Cetățenii R. Moldova se vor putea ANGAJA LEGAL în acest stat din UE care are mari probleme cu forța de muncă

Social 19.06.2018 09:19 Vizualizări3544 Autor: Ziarul National
ACORD // Cetățenii R. Moldova se vor putea ANGAJA LEGAL în acest stat din UE care are mari probleme cu forța de muncă

Cetățenii R. Moldova se vor putea angaja legal în câmpul muncii și vor beneficia de mai multe drepturi în Bulgaria.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a semnat ieri, la Sofia, cu ministrul Muncii și Politicii Sociale, Biser Petkov, Acordul privind Reglementarea migrației de muncă, care prevede asigurarea angajării legale a lucrătorilor migranți pe teritoriul ambelor state.

„Gestionarea fluxurilor migraționale reprezintă un pas important pentru ambele state, fiind un angajament asumat la nivel național și regional. Acordul semnat este încă un pas asumat în acest sens, cetățenii vor putea munci legal, având drepturi egale pe teritoriul ambelor state, astfel, vom diminua fenomenul imigrației ilegale în scop de muncă”, a declarat Svetlana Cebotari.

Scopul Acordului este asigurarea recrutării și angajării legale a cetățenilor ambelor state, în baza unui contract individual de muncă. Statele vor crea condiții privind desfășurarea legală a activității de muncă, a procesului de recrutare și angajare, cât și asigurarea drepturilor privind intrarea, șederea și ieșirea pe teritoriul ambelor state, a lucrătorilor migranți.

Instituțiile implementatoare a Acordului sunt Agenția pentru ocuparea forței de muncă din ambele state, care vor identifica ofertele de muncă depuse de către angajatori și vor selecta candidații potriviți. La rândul lor, angajatorii se obligă să acopere costurile de deplasare și acomodare, precum și achitarea salariilor în aceleași condiții ca și lucrătorii locali, iar lucrătorii migranți să se reîntoarcă în țară la expirarea contractului de muncă.

„Bulgaria întâmpină probleme majore privind forța de muncă, iar în acest sens, am inițiat semnarea Acordurilor de reglementare a migrației de muncă cu statele vecine. Până acum am semnat cu Armenia, suntem în proces de negociere cu Ucraina și astăzi am reușit să semnăm cu Moldova. Este important ca cetățenii ambelor state să fie susținuți în căutarea unui loc de muncă și să lucreze legal, doar astfel le putem asigura toate beneficiile și drepturile în țara în care se află”, a menționat Biser Petkov.

Tratatul a fost încheiat pe un termen de 5 ani, cu prelungire ulterioară automată pe o perioadă de 3 ani.

Conform datelor oficiale, în anul 2016, pe teritoriul Bulgariei se aflau 5 147 de cetățeni moldoveni, iar în Republica Moldova cu pașaport bulgar au sosit 23 de cetățeni.

Republica Moldova are încheiate șapte Acorduri în domeniul migrației de muncă - cu Ucraina, Rusia, Azerbaidjan, Belarus, Italia, Israel, Franța.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md