21:31:27 01.06.2023
Stiri

ACHIZIȚII // Președinții de raioane, abonați la banii publici

Anticorupție 27.09.2015 10:09 Vizualizări7127 Autor: Mariana Rață
ACHIZIȚII // Președinții de raioane, abonați la banii publici
Schema achizițiilor publice ale căror beneficiar este ex-președintele raionului Călărași, Ilie Rău


AVANTAJE // Firmele președinților de raioane se bucură de succes la licitații,în special în raioanele conduse de patronii lor

Mai mulți actuali președinți de raioane și consilieri raionali au făcut afaceri profitabile cu statul în anii trecuți. Firmele acestora s-au bucurat de mare succes la licitațiile publice organizate în localitățile în care patronii se aflau în administrația publică locală. Contractele câștigate de companiile aleșilor raionali se ridică la milioane de lei.

Licitațiile de pe ultima sută de metri

Din 2011 și până în 2015, timp în care raionul Călărași a fost condus de Ilie Rău, „Asicon”, firma în care acesta deține pachetul majoritar de acțiuni (71% - n.r.), a câștigat 49 de licitații publice organizate de Consiliul raional (CR), direcțiile raionale și câteva primării din raion. Contractele încheiate cu autoritățile locale din Călărași i-au adus companiei venituri totale de 15 milioane de lei. „Asicon” este lider în Călărași la capitolul licitații publice câștigate în timpul mandatului lui Rău.

Ultimele contracte dintre CR Călărași și „Asicon” au fost semnate la două zile după alegerile locale din acest an, pe 16 iunie, când Ilie Rău se mai afla la conducerea raionului, rezultatele alegerilor nefiind încă validate, iar noul președinte de raion încă nu era ales.

Jumătate de acoperiș pentru bibliotecă

Unul dintre cele două contracte semnate pe 16 iunie curent de către Consiliul raional Călărași cu firma lui Ilie Rău presupunea reparația acoperișului bibliotecii publice din centrul raional. Pentru aceste servicii, compania care a propus cel mai mic preț a încasat 118 mii de lei. Banii însă au ajuns doar pentru jumătate de acoperiș.

„Avem acoperiș nou doar în partea din spate a bibliotecii, cea care dă spre Consiliul raional. Pentru partea din față nu au ajuns bani. Așteptăm poate se va găsi vreo soluție să schimbăm ardezia pe toată clădirea”, ne spune rușinată Galina Agafița, directoarea Bibliotecii „Grigore Vieru”.

Un proiect eșuat

Tot neterminată a rămas și clădirea Centrului de sănătate din satul Pitușca, pentru a cărei construcție „Asicon” a câștigat o licitație publică organizată în septembrie 2014 de Primăria Vărzăreștii Noi. Valoarea contractului este de 2,9 milioane de lei.

„Au ridicat clădirea și au lăsat-o. Nu știu motivul,deoarece de asta s-a ocupat medicul-șef. Acum știu că ea caută o altă brigadă care să termine lucrările, pentru că în clădirea în care stăm acum condițiile sunt sub orice critică”, ne spune asistenta medicală Olga Grădinar.

Medicul-șef nu a fost de găsit, fiind plecat peste hotare. Ilie Rău afirmă, însă, că lucrările au fost sistate,fiindcă autoritățile le-au achitat cu întârziere, iar între timp materialele s-au scumpit.„Vom lua turații”

Ilie Rău, care astăzi este consilier raional în Călărași, nu vede nicio problemă în faptul că firma sa câștiga contracte pe bandă rulantă în raionul pe care l-a condus până acum trei luni.

„Eu nu văd niciun conflict de interese aici. Firma a participat la licitații la fel ca și celelalte companii. În cazul licitațiilor organizate de Consiliul raional, eu m-am retras de fiecare dată când s-a votat pentru „Asicon”. Și ce dacă noi elaborăm caietul de sarcini? Asta nu influențează lucrurile. Ei vin cu propria ofertă”, a comentat Ilie Rău.

Fostul președinte de raion susține că nu a avut niciodată plângeri pe lucrările executate de „Asicon”. Întrebat cum explică faptul că firma sa câștigă licitații doar în Călărași, Rău ne-a declarat că „Asicon” a participat la licitații și în alte raioane, dar a propus prețuri mai mari decât alte companii.

„Firma „Asicon” nu are o cifră de afaceri mare. Venitul nostru anual este de vreo 50 de mii de lei. Acum, pentru că nu mai sunt președinte de raion, vom lua turații”, ne asigură ex-președintele de raion, precizând că intenționează să participe și în continuare la licitații.

A supraviețuit din contractele de stat

Și actualul președinte al raionului Criuleni, Iurie Andreuță, a făcut anterior afaceri profitabile cu autoritățile locale din raion.

În perioada 2011-2014, pe când acesta era consilier raional în Criuleni, firma „CriolealCom”, fondată de Iurie Andreuță, a câștigat 12 licitații în Criuleni. Contractele i-au adus profituri de 2,9 milioane de lei.

„Nu e o sumă mare, dar ne-a permis să întreținem firma și să plătim salarii angajaților. Practic, 80% din profiturile „CriolealCom” din ultimii ani s-au datorat contractelor cu statul”, ne explică Andreuță. Pe lângă licitațiile din Criuleni, firma a mai câștigat câteva tendere și în Dubăsari.

Președintele raionului ne asigură că nu vom mai vedea „CriolealCom” în lista participanților la licitațiile organizate de Consiliul raional Criuleni, dar nu va ezita să participe la cele organizate de alte entități din raion.

„La licitațiile Consiliului raional 100% nu particip. Dar la cele din sate firma își va încerca norocul. Angajații mei nu vor deplasări. Vor să stea mai aproape de casă și de aceea suntem nevoiți să căutăm comenzi în Criuleni sau prin preajmă”, recunoaște președintele de raion.

Afacerile din trecut ale președintelui raionului Râșcani

Și noul președinte de raion din Râșcani, Iurie Urzica, a semnat anterior contracte cu autoritățile locale din raion.

Compania „Avicola”, pe care a condus-o până la alegerile locale din acest an, a livrat în 2011-2013 produse alimentare mai multor primării din Râșcani, spitalului raional, dar și câtorva instituții din Bălți. Valoarea totală a contractelor se ridică la 1,3 milioane de lei.

Președinții de raioane, businessmeni

Aflat la al treilea mandat, președintele raionului Căușeni, Ion Ciontoloi, de asemenea și-a încercat norocul în afaceri cu statul. Firma „Maxistal”, în care soția sa deține 50 la sută din acțiuni, a câștigat în 2013 o licitație organizată de Direcția de învățământ, tineret și sport din Căușeni. Valoarea contractului este de 59 de mii de lei.

Din cei 32 de președinți de raioane, cel puțin jumătate dețin afaceri. Aceste firme îi au în calitate de asociați fie pe aleșii raionali, fie pe soțiile lor.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
31.05.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Uniunea Europeană - s...

29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md