16:44:10 20.05.2019
 
Stiri

Zeci de mii de metri pătrați, proprietate municipală, NEUTILIZATE sau oferite pe GRATIS: „Chișinăul stă pe un SAC cu BANI și nu putem să-i utilizăm”

Economie 21.05.2018 14:19 Vizualizări2340 Autor: Ziarul National
Zeci de mii de metri pătrați, proprietate municipală, NEUTILIZATE sau oferite pe GRATIS: „Chișinăul stă pe un SAC cu BANI și nu putem să-i utilizăm”

Chișinăul nu-și administrează eficient proprietățile și ratează anual venituri de cel puțin 700 de milioane de lei.

Cea mai mai problemă este neînregistrarea clădirilor, încăperilor sau construcțiilor în Registrul Bunurilor Imobile sau a terenurilor ca proprietate a capitalei.

Șeful Direcţiei generale economie, reforme şi relaţii patrimoniale a Primăriei Chișinău, Vladimir Iermicioi, a raportat astăzi la ședința instituției că, recent, în „Monitorul Oficial” a fost publicată o lege care vizează delimitarea bunurilor, iar Guvernul ar urma să elaboreze timp de jumătate de an un regulament, astfel încât oficiile cadastrale să acepte înregistrarea proprietății care aparține administrațiilor publice locale, lucru care nu se întâmpla până acum.

Potrivit lui Iermicioi, există în continuare riscul pierderii bunurilor de către Primăria Chișinău din cauza neînregistrării lor.

Autoritățile municipale dispun în prezent de bunuri cu suprafața de peste 8,2 miliarde de metri pătrați (6,750 de miliarde de metri pătrați de bunuri locative și restul - nelocative) în valoare de peste 4,4 miliarde de lei, zeci de mii dintre care nu sunt utilizați. Totodată, numai 23% dintre proprietățile gestionate de întreprinderile municipale sunt înregistrate.

Angela Efremov, șefă de secție din cadrul aceleiași direcții, a adăugat că autoritățile municipale sunt fondatoare a 63 de întreprinderi municipale, inclusiv a 22 de întreprinderi de gestionare a fondului locativ care sunt în procedură de insolvabilitate, ale unei întreprinderi în proces de lichidate - „Chișinău-Prim”, dar și a patru care nu au avut nicio activitate pe parcursul anului trecut.

Numai 23 dintre întreprinderile municipale au activat cu profit. Totodată, aceste întreprinderi municipale gestionează terenuri aferende de 1,5 mii de hectare și spații de 148,8 mii de metri pătrați. De cele mai dese ori, acestea dau în chirie spațiile fără o decizie a Consiliului Municipal Chișinău, fiindcă legislația le permite, și nu varsă în buget impozitele pentru bunuri.

Un audit efectuat recent arată că sediile instituțiilor municipale sunt înregstrate corespunzător în proporție de numai 58%, iar spațiile sunt valorificate de la 65% la 72%.

„Stăm pe un sac cu bani și nu putem să-i valorificăm. Îi facem gospodari pe unii agenți economici din contul proprietății publice”, a concluzionat primarul interimar al Chișinăului, Ruslan Codreanu.

Acesta a propus înființarea unei direcții speciale care să gestioneze tot patrimoniul municipal, după exemplul Agenției Proprietății Publice, care funcționează la nivel național.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2019 09:18 Nicolae Negru Degeaba ne numim unioniști…

17.05.2019 09:27 Nicolae Negru De ce suferim? De oligarhie sau prostie?

15.05.2019 08:02 Vitalie Hadei ANALIZĂ // Portretul PSIHOLOGIC al lu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md