03:02:30 01.11.2024
Stiri

VIDEO // Un nou PAS al guvernării, după ce Curtea Constituțională a anulat prevederea care interzicea membrilor Partidului „Șor” să candideze la alegeri: Restricțiile vor fi individualizate. Grosu: „Grupările criminale, incompatibile cu democrația”

Actualitate 04.10.2023 09:09 Vizualizări1732 Autor: Ziarul National
VIDEO // Un nou PAS al guvernării, după ce Curtea Constituțională a anulat prevederea care interzicea membrilor Partidului „Șor” să candideze la alegeri: Restricțiile vor fi individualizate. Grosu: „Grupările criminale, incompatibile cu democrația”


Parlamentul va opera chiar astăzi noi modificări la Codul electoral, astfel încât persoanele cu statut de învinuit, bănuit, inculpat sau care au fost excluse din scrutinul electoral anterior ca urmare a încălcării principiului finanțării ilegale comise în mod intenționat sau au fost incluse în sancțiunile internaționale nu vor putea participa la alegerile locale generale din 5 noiembrie curent.

Anunțul a fost făcut miercuri-dimineață, în cadrul unui briefing, de către președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„Am luat act de hotărârea pronunțată de Curtea Constituțională pe 3 octombrie, prin care s-a declarat neconstituțional Articolul 16 alin.(2) lit.e) din Codul electoral, prin care se interzicea tuturor membrilor organelor executive și a persoanelor care dețin funcții elective din partea partidului declarat neconstituțional de a participa la alegeri. Curtea a explicat că în Art. 16 din Codul electoral nu au fost stabilite criteriile de individualizare a restricțiilor dreptului de a fi ales și nu există remedii judiciare efective de contestare a deciziilor de aplicare a restricțiilor respective. Parlamentul este obligat să pună în acord legislația cu decizia CC. Reținând considerentele Curții Constituționale, azi, 4 octombrie, Parlamentul se va întruni în ședință plenară pentru a completa Codul electoral cu prevederi care îl va pune în acord cu considerentele reținute de Curtea Constituțională. Astfel, în lege vor fi stabilite criteriile de individualizare și posibilitatea contestării deciziilor administrative, așa cum rezultă din hotărârea Curții și din jurisprudența CtEDO”, a declarat Igor Grosu.

Spicherul a arătat că în primul rând vor fi stabilite criteriile de individualizare a restricțiilor dreptului de a fi ales, care se vor referi la aspectele care rezultă expres din hotărârea Curții Constituționale de declarare a neconstituționalității Partidului Politic Șor. De asemenea, legea de completare a Codului electoral va prevedea și remediul judiciar efectiv – posibilitatea contestării la Curtea de Apel Chișinău a deciziilor administrative prin care se vor aplica restricțiile respective.

CITIȚI și DOC // CSE îi blochează pe oamenii lui Șor. Persoanele cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat NU vor putea candida la alegerile din 5 noiembrie: „Nu vom admite ca membrii unei grupări criminale să fraudeze alegerile”

Potrivit lui Igor Grosu, Inspectoratul General al Poliției, Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate, dar și Procuratura Generală urmează să prezinte informația cu privire la persoanele care cad sub incidența acestor criterii, iar Comisia Electorală Centrală va adopta lista persoanelor ce nu pot fi înregistrate în calitate de concurenți electorali și o va prezenta organelor electorale, care vor respinge persoanele menționate în calitate de concurenți electorali sau vor anula înregistrarea concurentului dacă acesta este deja înregistrat. Aceste decizii ale organelor electorale pot fi contestate la Curtea de Apel Chișinău în termen de o zi de la data adoptării hotărârii.

„Ca să fie clar: grupările criminale organizate nu sunt compatibile cu democrația. Curtea Constituțională a spus asta foarte clar atunci când a declarat gruparea criminală Șor în afara constituționalității. Grupările criminale atentează la securitatea națională și la procesul unor alegeri libere și corecte. (...) Nu vom admite ca grupările criminale să fraudeze alegerile”, a punctat Igor Grosu.

Amintim că Înalta Curte a declarat neconstituționale, cu trei voturi și două opinii separate, prevederile operate în iulie curent la Codul electoral, care restricționau, pentru o perioadă de cinci ani, participarea membrilor Partidului „Șor”, scos în afara legii, la alegerile organizate în R. Moldova.

Exponenții acestui partid ilegal au acuzat guvernarea de „dictatură”, pentru că le interzice participarea în alegeri.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.10.2024 13:50 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Atipicul stride...

28.10.2024 09:29 Ziarul National Nicolae Enciu // Tratatul de la Paris...

28.10.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Plahotniuc și scenar...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va deveni președintele R. Moldova după turul doi al alegerilor prezidențiale de pe 3 noiembrie 2024?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md