O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
O asistentă specializată pe secția de îngrijiri paliative de la Old Colony Hospice din Massachusetts a dezvăluit, într-un articol publicat pe blogul personal care a revenit recent în atenția publică, care sunt cele cinci regrete pe care cei mai mulți oameni și le exprimă pe patul de moarte.
În postarea respectivă, ea a menționat că a fost alături de pacienții săi în ultimele săptămâni din viața lor și astfel a reușit să înțeleagă mai bine ce gândeau în ultimele zile.
„Negare, frică, furie, remușcări și, în cele din urmă, acceptare”, acestea erau sentimentele care îi încercau pe cei mai mulți dintre pacienți, potrivit declarațiilor făcute de asistentă, care a precizat, însă, că fiecare dintre ei și-a găsit pacea înainte de a se stinge din viață, scrie Digi-World.
Care au fost principalele cinci regrete exprimate de pacienți:
Nu au trăit pentru ei înșiși
Asistenta respectivă a explicat că cei mai mulți dintre pacienții ei au regretat faptul că nu și-au trăit viața după bunul plac, ci au făcut alegerile pe care și le-au dorit cei din jurul lor. Când și-au dat seama că viața lor se apropie de sfârșit, au putut privi înapoi cu claritate și au văzut câte vise au rămas neîmplinite.
Au muncit prea mult
Asistenta a explicat că în special bărbații regretau că nu au petrecut mai mult timp alături de soții sau de copii de-a lungul vieții. Au existat, de asemenea, și femei care și-au exprimat acest regret, însă asistenta a subliniat că numărul lor era mai mic.
Și-au reprimat sentimentele
Un alt regret întâlnit printre pacienții ei a fost reprimarea sentimentelor. Mai exact, unii dintre pacienți mărturiseau că și-au ascuns sentimentele, pentru a evita discuții interminabile. În consecință, au acceptat o „existență mediocră” și nu și-au atins niciodată adevăratul potențial.
Pierderea unor relații de prietenie
Mulți dintre pacienți au înțeles valoarea prieteniilor abia în ultimele săptămâni de viață, când era aproape imposibil să-i mai găsească pe oamenii respectivi.
„Oamenii s-au lăsat atât de prinși în propriile vieți încât au lăsat să treacă pe lângă ei prietenii de aur de-a lungul anilor”, a explicat asistenta în postarea de pe blog.
Nu și-au permis să fie fericiți
Asistenta a dezvăluit că majoritatea oamenilor au realizat, în final, că fericirea era o alegere.
„Frica de schimbare i-a făcut să pretindă, în fața altora și a lor înșiși, că sunt mulțumiți. Dar, în adâncul sufletului, tânjeau să râdă sincer și să aibă din nou o doză de nebunie în viața lor”, a mai detaliat asistenta.
„Viața este o alegere. Este viața TA. Alege conștient, alege înțelept, alege sincer. Alege fericirea”, a încheiat asistenta.
Laureații Premiului Național, ediția 2024, desemnați prin vot secret. Premierul Dorin Recean: „Avem talente, inovații și oameni extraordinari care înregistrează performanțe importante pentru viitorul Republicii Moldova”
LICITAȚIE INTERNAȚIONALĂ // Două centrale electrice cu termoficare performante, construite la Chișinău: Reprezentații unor companii din zece state, vizită în R. Moldova pentru a vedea infrastructura energetică
Autoritățile vor să împrumute 143,5 milioane de euro de la BERD pentru a moderniza sistemul de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău: Proprietarii apartamentelor vor putea regla independent consumul de energie