20:18:45 21.07.2018
 
Stiri

VIDEO // Spicherul Candu a început la Nisporeni seria audierilor parlamentare pe marginea implementării Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre R. Moldova şi UE

Economie 12.02.2018 13:00 Vizualizări976 Autor: Ziarul National
VIDEO // Spicherul Candu a început la Nisporeni seria audierilor parlamentare pe marginea implementării Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre R. Moldova şi UE

Președintele Parlamentului Andrian Candu a discutat despre oportunitățile create pentru mediul de afaceri, cu antreprenorii din raionul Nisporeni, Ungheni și Strășeni. Întâlnirea este prima din seria audierilor parlamentare organizate de Andrian Candu pe marginea implementării Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat de presă al Legislativului.

Potrivit sursei citate, spicherul a prezentat oamenilor de afaceri beneficiile oferite de peste 20 de programe active, finanțate din bugetul public, precum și din surse externe. De asemenea, Candu a discutat cu oamenii de afaceri despre implementarea programului PARE 1+1, Fondului de garantare a creditelor, subvenționarea de către stat a creării noilor locuri de muncă.

De asemenea, a fost abordată problema forței de muncă și acțiunile întreprinse pentru stimularea, suplinirea și menținerea profesioniștilor în țară. În acest sens au fost analizate proiectele privind învățământul dual, tichetele de masă și Programul prima casă, arată sursa citată.

„Totodată, Andrian Candu a discutat cu antreprenorii despre primele efecte ale reformelor, prin care statul își propune să elimine birocrația excesivă. Oamenii de afaceri au subliniat avantajele și economia de timp și bani obținute în urma eliminării a peste 60% din actele permisive privitoare la mediul de afaceri. Antreprenorii au salutat optimizarea numărului instituțiilor cu funcții de control, simplificarea proceselor și reducerea controalelor. Astfel, a fost abordată procedura de introducere a ghișeului unic pentru actele permisive și reducerea de la 5 la unu a numărului de rapoarte pentru salarii, impozite și asigurări”, se arată în comunicatul Parlamentului.

La audieri au participat oameni de afaceri din Nisporeni și localitățile din zonă, reprezentanți ai autorităților locale, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției pentru investiții și plăți în agricultură, ODIMM, alte agenții guvernamentale. Oficialii au răspuns la întrebările antreprenorilor, urmând să revină cu soluții pentru fiecare dintre problemele identificate.

Amintim că, în perioada implementării DCFTA, Uniunea Europeană a devenit principalul partener comercial extern al R. Moldova. Exporturile în UE au crescut până la 65,7% în 11 luni ale anului trecut, comparativ cu 46,8% în 2013. Întreprinderile autohtone au beneficiat de programe de finanțare de peste 90 de milioane de euro, împrumuturi în condiții preferențiale și granturi. Audierile parlamentare sunt organizate pentru a identifica beneficiile și deficiențele implementării DCFTA în R. Moldova din perspectiva oamenilor de afaceri din țară.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Inga 12.02.2018 13:22

Comertul si liberul schimb incepe anume din teritoriu. Daca vor fi dialoguri si parteneriate intre autoritatile locale si cele centrale, cred ca parcursul european poate fi facilitat.

Mihai 12.02.2018 14:40

Păcat să spui că nu poți face o afacere în agricultură la noi în Moldova, mai ales că sunt o mulțime de proiecte și credite nerambursabile.

Ovidiu 12.02.2018 14:41

Creați cîte un parc industrial în fiecare raion din țară, pe lîngă parc-ul IT din Chișinău, încercați măcar cîte unul în zonele de dezvoltare regională să deschideți, numai așa putem crește și dezvolta economia, dar și atrage investiții străine !

Alexei 12.02.2018 16:27

Este bine că antreprenorii au șansa de a primi informații de la prima sursă, totodată pot adresa și întrebări, despre beneficiile acestui Acord de Liber Schimb.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.07.2018 09:29 Nicolae Negru Oligarhia pre limba ei piere, iar Dod...

16.07.2018 09:25 Nicolae Negru Cine și de ce l-a împușcat pe Teo Țăranu

13.07.2018 09:26 Nicolae Negru Cine pune sare pe „rana” Rusiei și de...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md