15:12:14 21.01.2019
 
Stiri

VIDEO // Profesoara cu fabrică de lactate și una dintre cele mai mari ferme de vite de la sudul R. Moldova

Economie 26.03.2018 16:19 Vizualizări3051 Autor: Ziarul National

Maria Acbaș din Găgăuzia și-a început cariera în calitate de profesoară. Dar din cauza salariului prea mic, femeia a decis să facă o schimbare și a îndrăznit acolo unde era privită cu scepticism.

Și dacă la început mulți nu-i luau inițiativa în serios, astăzi Maria Acbaș este fondatoarea unei fabrici de lactate și a uneia dintre cele mai mari ferme de vite din sudul R. Moldova.

„Sunt directoarea fabricii „Oloi Pak”, care astăzi produce produse lactate naturale și gustoase. Fabrica se află în sudul Republicii, în Găgăuzia. După ce am lansat afacerea și am început lucrul propriu-zis, am realizat că materia primă care era disponibilă pe moment nu corespundea nivelului de calitate pe care voiam să-l atingem la produsele noastre. Din acest considerent, am hotărât să întemeiem o fermă cu vaci de lapte, lucru pe care oamenii din jur l-au considerat „șocant”.

Am obținut includerea firmei în programul de impozitare preferențială pentru 5 ani. Atunci când am mers în Parlament pentru a face această solicitare, toată lumea se uita la mine ciudat. Mă priveau ca pe un copil și se gândeau că: „Uite, a hotărât să deschidă o fermă de văcuțe. Dacă îi este interesant să facă asta – las-o să se joace”. Toți aveau o atitudine sceptică. Atunci când am început afacerea, aveam doar opt angajați. Iar în prezent avem deja peste 100 de lucrători care muncesc la întreprinderea noastră.

Astăzi, pot să vorbesc cu zâmbetul pe buze despre greutățile prin care am trecut, de parcă nici n-au fost. Datorită experiențelor pe care le-am avut, acum înțeleg că de fapt acelea nici nu erau greutăți cu adevărat. Dar atunci, la început, am întâlnit multe dificultăți în ceea ce privește obținerea creditului, gestionarea angajaților, lipsa unei materii prime de calitate. Și, totuși, aceste lucruri nu pot fi numite greutăți cu adevărat, acestea erau doar niște etape firești prin care trece o afacere”, povestește Maria Acbaș într-un material din cadrul campaniei „Tu știi că poți”, desfășurată de „UN Women Moldova”.

Nici pe plan personal nu i-a fost ușor fostei profesoare.

„În ceea ce privește viața personală, așa s-a întâmplat că la 21 de ani am rămas văduvă cu un copil de doi ani. Lucram în calitate de profesoară la școală și din start eram sigură că voi deveni directoare sau vicedirectoare. Când am rămas singură cu un copil, am realizat că nu mă descurcam și că, dacă aș lucra într-o întreprindere comercială, aș putea câștiga de două ori mai mult decât fiind profesoară. Iată de ce am lăsat munca de pedagog și mi-am început activitatea în domeniul comerțului.

Atunci când nu știam ceva, mă apucam să studiez toate aspectele problemei, să învăț cum să fac mai bine. Atunci când nu înțelegeam ceva, puneam mii de întrebări și niciodată nu mă rușinam să întreb și poate chiar să par un pic mai ignorantă. Atât timp cât încă îmi voi dori să cresc afacerea, voi face acest lucru și nu doar în numărul de vânzări, dar și în importanța acestei afaceri, pentru a fi recunoscuți oriunde, astfel încât consumatorii să caute pe rafturile magazinelor anume produsele noastre”, susține doamna Acbaș.

Campania „Tu ştii că poţi” este o dedicaţie pentru femeile și fetele din Moldova care au făcut și fac istorie, devenind pionere în domenii de activitate mai puțin tradiţionale femeilor, precum politică, știință, sport, afaceri, armată etc. Mai multe detalii despre campanie puteți găsi aici.

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.01.2019 09:23 Nicolae Negru Ce le-a răspuns Teodor Meleșcanu lide...

18.01.2019 09:30 Nicolae Negru Dreptul la demnitate

14.01.2019 09:21 Nicolae Negru Tractoristul, ciocârlia și poetul Leo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md