07:20:10 05.12.2020
 
Stiri

VIDEO // Cum au ajuns primele ȘASE LOCOMOTIVE noi, procurate pe bani din UE, la Chișinău. Dodon, la cules de LAURI: „Fără suportul prietenilor noștri din UE, acest proiect nu ar fi fost posibil”

Actualitate 14.07.2020 15:08 Vizualizări1418 Autor: Ziarul National
VIDEO // Cum au ajuns primele ȘASE LOCOMOTIVE noi, procurate pe bani din UE, la Chișinău. Dodon, la cules de LAURI: „Fără suportul prietenilor noștri din UE, acest proiect nu ar fi fost posibil”


Primele șase din cele 12 locomotive diesel seria ТE33А, produse de către compania kazahă „General Electric” și achiziționate de către „Calea Ferată din Moldova”, au ajuns astăzi la Chișinău, fiind întâmpinate de către Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, oficiali din Guvern, dar și președintele Igor Dodon.

Locomotivele au fost achiziționate în cadrul proiectului de investiții „Restructurarea căii ferate din Moldova”, finanțat de către Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiții (BEI) și Uniunea Europeană, încheiat în anul 2018, valoarea căruia se ridică la 45 de milioane de dolari.

„UE este cel mai puternic susținător al R. Moldova. Aceștia sunt banii cetățenilor UE care vin pentru susținerea cetățenilor R. Moldova pentru a face strandarde de viață mai bune”, a declarat la ceremonia de întâmpinare a locomotivelor Peter Michalko.

După ce au ajuns la Gară, președintele Igor Dodon a ținut să urce într-o locomotivă ca s-o inspecteze personal și a recunoscut că, fără ajutorul Uniunii Europene, această „zi istorică” pentru CFM nu era posibilă, întrucât este vorba despre primele procurări de locomotive de la independență încoace.„După cum este zicala moldovenească - prietenul la nevoie de cunoaște, aici colegii din UE, consorțiul care a fost organizat pentru finanțarea acestor lucrări - UE, BERD, BEI - fără suportul prietenilor noștri din UE acest proiect nu ar fi fost posibil”, a spus Dodon.

„Înnoirea parcului de locomotive este una din componentele reformei sistemului de transport feroviar, care nu doar va eficientiza activitatea Căii Ferate și va răspunde nevoilor cetățenilor, dar și va susține antreprenorii în transportarea mărfurilor pe piața internă și externă, contribuind la dezvoltarea economiei naționale”, a declarat la eveniment ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean.

Costul total al proiectului în cadrul căruia au fost achiziționate locomotivele este de 110 milioane de euro, din care 5 milioane de euro constituie grant din partea Fondului de investiții de vecinătate (NIF) al Uniunii Europene. Proiectul mai prevede reparația, în următorii trei ani, a tronsonului de cale ferată Tighina - Giurgiulești, pe o distanță de 233 de kilometri.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // De la binom la trinom

30.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // La mulți ani, România!

27.11.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine să-l sfătuiască...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Guvernul Chicu trebuie să-și continue activitatea și după ce Maia Sandu a câștigat funcția de președinte al R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md