02:09:12 22.01.2018
Stiri

VIDEO // Mai mulți cineaști din R. Moldova cer un concurs TRANSPARENT și ECHIDISTANT pentru finanțarea proiectelor din domeniu. Îl acuză pe directorul CMC de favoritism

Social 09.01.2018 13:00 Vizualizări840 Autor: Ziarul National
VIDEO // Mai mulți cineaști din R. Moldova cer un concurs TRANSPARENT și ECHIDISTANT pentru finanțarea proiectelor din domeniu. Îl acuză pe directorul CMC de favoritism

Mai mulți cineaști din R. Moldova îi solicită directorului Centrului Național al Cinematografiei (CMC), Valeriu Jereghi, să organizeze un concurs onest pentru finanțarea proiectelor cinematografice, ediția 2018.

Depunerea dosarelor la concurs urmează să aibă loc în perioada 15 - 31 ianuarie curent.

Într-o conferință de presă susținută astăzi, nume grele din cinematografia basarabeană l-au acuzat pe Valeriu Jereghi că, la concursul din 2017, ar fi dat dovadă de favoritism, iar unele proiecte cinematografice au fost respinse cu încălcarea regulamentului concursului.

Sandu Vasilache, directorul „Moldova Film”, a exemplificat prin respingerea proiectului „Identitate”, regizor Mihai Mihalache, care are în calitate de coproducători personalități din România și Franța. Potrivit lui Vasilache, în acest caz s-a cerut încheierea unui contract, lucru imposibil în condițiille în care nu se știa dacă va fi finanțat sau nu acest proiect.

Iar Sergiu Cumătrenco a declarat că proiectul unui scurtmetraj, pe care l-a depus anul trecut și care era aproape finalizat, a fost respins, inclusiv după ce s-a greșit la sumarea punctajului acordat și fără explicațiile de rigoare.

„Acest proiect nu a fost acceptat intenționat”, este concluzia pe care și-a făcut-o Cumătrenco, după ce a studiat documentele de la concurs.


„Centrul Național al Cinematografiei dezvoltă un sistem menit doar pentru o parte din breasla cinematografică”, a acuzat și regizorul Serge Zănoagă.

Sergiu Prodan a adăugat că angajații CMC au fost selectați după principiul „loialității față de șef”, ignorându-se integritatea și profesionalismul, taxând și ieșirile directorului Valeriu Jereghi care își promovează, din funcția publică pe care o deține, filmele proprii, etichetându-i și denigrându-i pe ceilalți cineaști din R. Moldova.

„Dumnealui (Valeriu Jereghi - n.r.) face mai mult rău cinematografiei”, a declarat regizorul Igor Cobileanski, exprimându-și nemuțumirea că directorul CMC „defăimează anumite case de producție”, acuzându-i de „furt” pe unii cineaști.

Valeriu Jereghi nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta acuzațiile regizorilor.

Anterior, într-un drept la replică, Valeriu Jereghi a afirmat să este supus unei „hărțuieli” permanente din partea unor „impostori”: „Nimic nu le place în activitatea CNC. Dovada cea mai convingătoare a relei lor voințe e faptul că ei, niște jalnici impostori, au ajuns chiar să pună la îndoială cu un tupeu impardonabil până și capacitatea membrilor Comisiei de selecţie a scenariilor, unor personalități marcante în ale scrisului precum academicianul Mihai Cimpoi, scriitorii Andrei Țurcanu și Emil Galaicu-Păun , de a da calificările necesare unor texte scenaristice”.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Parlamentul va reuși, în 2018, să modifice art. 13 din Constituție, astfel încât limba ROMÂNĂ să devină oficială în R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md