20:27:28 13.07.2024
Stiri

VIDEO // Fermierii PĂRĂSESC Chișinăul, dar analizează posibilitatea BLOCĂRII tuturor drumurilor din republică, precum și a Portului Internațional Giurgiulești. „Noi trebuia să punem astăzi mâna pe furci și să-i luăm la fugărit din fotoliile lor”

Actualitate 08.12.2023 16:02 Vizualizări2329 Autor: Ziarul National
VIDEO // Fermierii PĂRĂSESC Chișinăul, dar analizează posibilitatea BLOCĂRII tuturor drumurilor din republică, precum și a Portului Internațional Giurgiulești. „Noi trebuia să punem astăzi mâna pe furci și să-i luăm la fugărit din fotoliile lor”


Fermierii au decis astăzi să suspende protestul cu cele 200 de tractoare parcate în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că, după două săptămâni de „negocieri mimate”, autoritățile nu le-ar fi îndeplinit principalele revendicări – alocarea unor subvenții în valoare de 500 de milioane de lei și instituirea unui moratoriu la plata dobânzilor și penalităților către bănci și furnizorii de inputuri (semințe, fertilizanți). Totuși, reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” au menționat că vor purta discuții cu alți agricultori, care de această dată „au stat pe lejancă”, pentru a continua protestele sub altă formă – blocarea drumurilor naționale, inclusiv Portul Internațional Giurgiulești.

Unul dintre liderii Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, a menționat că ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, i-a promis astăzi, în cadrul unei întrevederi, că organele de drept nu vor aplica amenzi agricultorilor, după ce acum două săptămâni au avut loc altercații între fermieri și polițiști. „Mi s-a spus să nu atragem atenția la citațiile pe care le veți primi. Ministrul de Interne urmează să semneze un ordin cu privire la aceste citații”, le-a spus Slusari fermierilor prezenți în PMAN.

Potrivit lui Slusari, scopul protestatarilor nu a fost de a destabiliza situația în R. Moldova, ci de a salva de la faliment fermierii.

„Nu vrem ca republica să se transforme într-o moșie a holdingurilor. Regretăm că fermierii și agricultura nu se numără printre prioritățile actualei guvernări. Dacă erau alte circumstanțe precum în Europa, această indiferență a autorităților trebuia să trezească multe emoții. Noi am văzut că prim-ministrul spune minciuni atunci când vorbește că motorina acordată de România a fost deja distribuită agricultorilor. A mai spus că din august ei așteaptă lista fermierilor aflați în pragul falimentului, dar până acum câteva zile nu a existat o asemenea solicitare. Astfel, astăzi am prezentat o listă cu 54 de întreprinderi doar din cadrul Asociației „Forța Fermierilor”. Lista încă nu e completă. Circa 15% dintre membrii noștri se află în pragul falimentului. Nu pot achita creditele, datoriile scadente la inputuri, datoriile la organizațiile de microfinanțare. Dar cea mai importantă revendicare - acordarea compensațiilor - a rămas fără răspuns. Halal de această guvernare, care nici nu a vrut să discute despre compensații. Dar această atitudine va fi dur taxată în următoarea perioadă”, a subliniat Slusari.

CITIȚI și Dorin Recean spulberă așteptările fermierilor, care protestează cu TRACTOARELE în PMAN: „Nu putem compensa din banii publici alegerile proaste ale unor oameni de afaceri. Guvernul nu trebuie să subvenționeze producerea de cereale”

Pentru că autoritățile i-ar fi „ignorat cu multă aroganță”, agricultorii au decis să părăsească PMAN.

„Noi am decis că nu mai are rost să ne certăm cu polițiștii. Noi vom aplica alte metode. Vom consulta agricultorii din raioane și vom analiza posibilitatea aplicării altor metode de protest, inclusiv blocarea tuturor drumurilor din republică, blocarea Portului Internațional Giurgiulești sau alte acțiuni. În paralel, vom lucra cu această comisie de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Vom vedea ce facem cu rambursarea TVA-ului și vom insista pentru alocarea compensațiilor. Cred că fără aceste compensații agricultorilor le va fi foarte greu să înceapă lucrările de primăvară. Aproape 200 de tractoare au venit în piață, dar beneficiari de compensații și de motorină sunt peste 2 167 de oameni. Nici nu sunt membri asociației, dar ei au beneficiat de compensații și motorină. Datoria noastră este să-i ridicăm pe toți. Trebuie să înțeleagă că lupta noastră nu este pentru compensații de 500 de milioane sau moratoriu. Lupta se dă pentru supraviețuirea satelor”, a conchis Slusari.

Sergiu Stefanco, un alt lider al fermierilor protestatari, cel care zilele trecute a încercat să lase saci cu balegă la Președinție, Parlament și Guvern, a subliniat că actualii guvernanți meritau să fie luați în furci.

„Îmi pare rău că această guvernare, începând cu acest ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, care, de fapt, este ministrul holdingurilor agricole… Este un demagog mincinos, care a manipulat cu cifre. Într-o țară normală noi trebuia să punem astăzi mâna pe furci și să-i luăm la fugărit din fotoliile lor. Ei nu înțeleg că e începutul unui mare dezastru. Acest dezastru a fost confirmat de reprezentanții băncilor, de reprezentanții de furnizorii de inputuri. Protestul nostru a ajuns la Bruxelles. Am discutat cu europarlamentari… O să fie trași la răspundere cei de la guvernare.

E greu să dai mâinile în jos și să mergem acasă, dar noi nu mai avem ce face aici. Societatea a văzut totul. Dar, în timpul apropiat, nu vreau să dau detalii, acțiunile noastre vor continua prin alte mijloace. Cei care stau acasă - să dea dovadă de curaj și să lupte alături de noi. Eu nu voi permite să continue acest haos, această robie. Ceea ce facem noi e robie adevărată. Pentru copiii noștri o să luptăm până la capăt. Sper că societatea să-i taxeze pe Maia Sandu, Igor Grosu și alții. Au spus multe în 2020, dar nu s-au ținut de cuvânt”, a conchis Stefanco.

Protestatarii au mers cu tractoarele până la sediul MAIA, după care, escortați de Poliție, au părăsit municipiul Chișinău.

Vedeți AICI ce a spus premierul Dorin Recean despre protestul fermierilor.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md