05:21:14 16.01.2021
 
Stiri

VIDEO // Avertisment de la Bruxelles: „De președinte și Guvernul de la Chișinău depinde dacă cetățenii R. Moldova vor mai beneficia de regimul LIBERALIZAT de vize. Eu sper să nu se piardă acest beneficiu...”

Actualitate 21.10.2020 16:56 Vizualizări1818 Autor: Ziarul National
VIDEO // Avertisment de la Bruxelles: „De președinte și Guvernul de la Chișinău depinde dacă cetățenii R. Moldova vor mai beneficia de regimul LIBERALIZAT de vize. Eu sper să nu se piardă acest beneficiu...”


Raportul privind implementarea Acordului de Asociere dintre UE și R. Moldova a primit un vot pozitiv în Parlamentul European (PE), însă Uniunea Europeană e nemulțumită de ritmul reformelor derulate la Chișinău, în speță de cea a justiției. Totodată, raportorul PE pentru R. Moldova, europarlamentarul Dragoș Tudorache, a avertizat că de autoritățile de la Chișinău depinde dacă cetățenii R. Moldova vor beneficia în continuare de regimul liberalizat de vize cu UE.

Raportorul a menționat că s-a străduit să elaboreze un raport echilibrat și cel mai mult își dorește ca acest document să nu fie folosit în campania electorală prezidențială.

„Îmi doresc ca tot ce ține de relația R. Moldova - UE să fie tratat cu maximă seriozitate, obiectivitate. Intenția mea ca raportor a fost să mă asigur că este un document echilibrat, un raport care să se bazeze pe elemente concrete, pe fapte, pe cifre, pe chestiuni ce țin de evoluția dosarului dintre UE și R. Moldova. Nu vreau ca acest raport să fie folosit în disputele politice de la Chișinău”, a declarat astăzi Tudorache, în cadrul unei conferințe de presă.

Dragoș Tudorache rămâne nemulțumit de ritmul reformelor implementate de autorități.

„Aceste reforme trebuie văzute ca un lucru necesar pentru cetățenii R. Moldova și nu pentru UE sau FMI. Aceste reforme au făcut parte din lista de condiționalități pe care UE și partenerii internaționali le-au pus în balanta asistenței financiare. Aceste condiționalități au fost puse pentru a stimula agenda de reforme, pentru a determina actorii politici de la Chișinău să facă ceea ce trebuie. A fost acest ritm suficient și satisfăcător? Nu! Și spun asta cât se poate de apăsat și hotărât. Nu a fost satisfăcător. Dacă era satisfăcător, atunci nu ajungeam în al 25-a ceas cu sufletul la gură să ne bucurăm că a fost accesată tranșa a doua a asistenței macrofinanciare... Am fi avut această tranșă de câțiva ani și ne-am fi bucurat să fie accesată și tranșa a treia. Să nu uităm că s-au pierdut 40 de milioane de euro, care ar fi fost foarte folositoare R. Moldova în aceste momente dificile. Acești bani s-au pierdut pentru că ritmul reformelor nu a fost menținut. S-a pierdut mult timp din momentul semnării acordului pentru asistența macrofinanciară și până la expirarea acordului. Nu sunt mulțumit cu felul în care... dar nu e vorba de mine, e vorba de nemulțumirea la nivelul UE. Moldova a întârziat cu aceste reforme. E vorba de reforma justiției, reforma chinuită cu ONG-urile, care până la urmă a trecut cu chiu, cu vai prin Parlament. Tot ce s-a întâmpalt în ultimul moment s-a întâmplat cu greu. Asta a pus mereu un semn de întrebare în ceea ce privește voința politică a autorităților politice de la Chișinău. Dacă ne uităm la întreg calendarul de reforme, de la semnarea acordului, întârzierile au fost foarte mari”, a precizat sursa citată.

Dragoș Tudorache a fost întrebat dacă cetățenii R. Moldova riscă să piardă dreptul de a circula în UE fără vize.

„Eu sper să nu se piardă acest beneficiu pe care îl are R. Moldova din Acordul de Asociere și relația privilegiată pe care o are cu UE. Știm cu toții ce înseamnă această libertate de mișcare, chiar și acum în criza provocată de COVID. Faptul că cetățenii moldoveni pot circula liber în Europa e un lucru mare. Și, atunci, cu atât mai mult responsabilitatea Guvernului, a președintelui este să se asigure că această libertate câștigată prin muncă și chinul cetățenilor, pentru că până la urmă ei plătesc toate facturile politice, economice și sociale, să fie păstrată”, a punctat europarlamentarul.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Vasile 21.10.2020 21:54

Da dar pentru lingai e mai dulce kurul porcului de la rasarit si de nu-l lling,o primesc peste klanta. Asa ca au intrat pana la coate un kakatul putinist. Din linsura lor va trebui sai ajute si vulnerabilitatea crezand ca e miere «mayskii» sub asa fund.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

11.01.2021 17:20 Ziarul National Victor Chirilă // R. Moldova - Ucrain...

11.01.2021 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul pas, Maia San...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md