09:04:57 19.05.2025
Stiri

Papagalii și ticăloșii

Opinii 06.08.2015 11:38 Vizualizări3448
Papagalii și ticăloșii

Punct de sprijin

Am scris mai mulți ani la rând multe lucruri neplăcute și chiar urâte despre guvernatorul BNM.

Am avut dreptate. Din start. A fost (și mai este, nu înțeleg de ce, sau mai exact – înțeleg de ce) omul total nepotrivit pentru această funcție înaltă. De pe timpul atacurilor raider asupra sistemului bancar s-a văzut că nu face față. Deși a avut toate pârghiile legale pentru a stopa operațiunile dubioase de schimbare caleidoscopică a acționarilor la mai multe bănci, BNM a intervenit doar o singură dată (în cazul Victoriabank). În rest, s-a ascuns după tot felul de chichițe juridice ca să justifice inacțiunea și chiar complicitatea.

Trebuia să vină un „Kroll” ca să demonstreze afilierea unor acționari? Pentru că Drăguțanu ne zicea atunci senin că tranzacția cu 21 de pachete de acțiuni sub 5% este perfect legală. Deci, s-a văzut (cine a vrut să vadă) demult că BNM acoperă, de fapt, schemele dubioase de preluare a băncilor, în loc să le contracareze. Dar a trebuit să se întâmple dezastrul din anul trecut, ca acest lucru să devină absolut evident.

Să pui pe brânci întreg sistemul bancar, să permiți tranzacții de miliarde (care puteau fi stopate) și să transformi țara într-o spălătorie gri, să devalorizezi catastrofal leul și să sărăcești toată populația, ca în final să pui în pericol toată economia țării și, după toate astea, să ai tupeu să mai zici că BNM a acționat conform legii, e culmea nesimțirii!

Oricare din motivele invocate era suficient pentru demisie. Iar luate la un loc fac de un dosar penal bun.

Ieri, după ședința CSS, acest individ a ieșit din nou cu declarații trăsnite. E stilul lui. Al omului care așa și nu a înțeles că guvernatorul BNM trebuie să vorbească puțin. Pentru că al lui cuvânt cântărește greu. Ori de câte ori a ieșit în fața publicului, în loc să calmeze spiritele și să stabilizeze așteptările, a provocat doar panică și mai mare. Ieri a ofensat pensionarii care își ridică banii de la BEM, asemănându-i cu studentul leneș, pentru că aceștia încă nu s-au transferat la alte instituții.

Dar voi când ați adoptat decizia de lichidare, nu ieri?! Deși decizia era clară demult. Și dacă era o conducere adecvată a unei bănci centrale normale, demult trebuia luată. Dar ne-ați zis că e o decizie politică. Deși e una ce ține exact de domeniul pe care îl gestionați. Decizia este una strict economică, deja consecințele sunt politice.

Ne mai zice șeful BNM că a acționat strict în conformitate cu legea. Minte, desigur. „Sunt sigur, că trebuia să intervenim cu administrarea specială încă din ianuarie 2014, dar am intervenit doar în noiembrie”, zice Drăguțanu. Deci, mai spulberă un mit. Dacă voiai să intervii în ianuarie 2014, rezultă că situația era catastrofală încă în 2013. Ce a făcut BNM? Nimic. S-a făcut că plouă.

Problema e că se pedepsesc nu doar acțiunile, ci și inacțiunile. Și asta trebuie să facă statul. Doar că nu o va face. Noi toți vom plăti cele 15 miliarde. Acesta este prețul incompetenței, inacțiunilor și complicității BNM.

Repet, într-o țară normală, guvernatorul băncii centrale era demult demis. La noi el rămâne în funcție. Pe post de papagal. Cine îl acoperă? Ticăloșii. Care au prădat țara și au transformat-o în spălătorie. Și stau în umbră. Iar papagalii la tv ne zic că totul e strict în conformitate cu legea. E vremea ticăloșilor și a papagalilor…

Autor: Victor Ciobanu
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte