Acțiunile de ieri ale CNA - FURTUNA PERFECTĂ


Punct de sprijin
Iată că negocierile despre care scriam că stau pe loc intră în faza fierbinte.
Ieri, bravul CNA ne anunța că au fost reținute rudele lui Filat. Ce înseamnă asta? Răspunsul e simplu – orice, numai nu lupta contra corupției. De ce? Pentru că dosarul invocat a fost scos de la naftalină anume acum, când negocierile ar trebui să intre în faza finală.
Acesta a mai fost scos la lumină (de un fost deputat din echipa PLDM) și tirajat generos de anumită presă afiliată. Azi iarăși ni se arată desenele animate ale aceluiași fost-deputat-cu-musca-pe-căciulă (care nici nu el le-a desenat). Au mai fost și alte bombe informaționale lansate de aceleași personaje, aceleași media și cu aceeași direcție de atac. Doar că s-au terminat cu nimic. De ce nu au fost puse pe rol atunci? De ce nu au fost lăsate (dacă au substanță, desigur) să fie instrumentate în liniște și duse până la capăt, adică în instanță?
Pentru că nu acesta-i scopul. Iar scopul e clar ca bună ziua – de a pune presiune în timpul negocierilor. Exact cum i s-a scos și lui Ghimpu dosarul cu „Parstar”, implicat în scheme de spălare de bani. Dosarul e la procuratură din 2011, din campania alegerilor locale precedente. Dar a stat la murat până acum și a fost reactualizat cu extensii internaționale.
Scopul, ziceam, e simplu ca doi ori doi. Am văzut deja cum s-a redus lista cerințelor lui Ghimpu care a devenit brusc mult mai constructiv. Acum, probabil, e rândul lui Filat să cedeze ceva. Ce anume, nu știm. Astea se numesc la noi negocieri. Doar că înainte se aducea chiar și un Narîșkin (care oricum era o combinație inteligentă, chiar dacă în esență - un simplu șantaj) ca să obții maximumul la negocieri, iar acum procedura s-a simplificat. Este de ajuns să-l trimiți pe un Gurin care zice că liberalii vor să-l schimbe, iar el poate să le pună pe masă dosarele, și un CNA care intervine doar când i se cere și doarme în restul timpului.
Pe timpurile lui Vladimir Nicolaevici, predecesorul CNA (CCCEC) se transformase într-o veritabilă poliție politică, ocupându-se strict de adversarii politici (și economici, desigur) ai fostului președinte. Acum, după „reformare”, s-a înnobilat și e doar o bâtă politică care aparent luptă contra corupției. Ca și procuratura, care se tot „reformează”. Doar că aceste instituții așa și nu ne-au mai spus cine a stat în spatele atacurilor raider, ca să nu mai zic că nimeni n-a fost condamnat. Acum ne direcționează iarăși pe o pistă falsă, ca să nu aflăm niciodată ce s-a întâmplat cu adevărat la BEM. Chiar aș vrea să aud comentariile celor de la FBI care au „asistat operațiunea”.
Să fie clar - nu-l apăr nici pe Filat, nici pe nepotul lui. Dacă nu poate întoarce creditul, să i se ia terenurile procurate și tot ce are pe ele. Doar că toată afacerea asta costă în total vreo 30 de milioane. Și e credit. Și e pe loc. Iar restul dintr-un miliard a plecat în țările calde. Ați sesizat diferența? Dacă dintr-un miliard scazi câteva milioane, tot un miliard rămâne. Despre acest rest nu știm nimic și nu se știe când și dacă vom afla.
Ce va urma? Dosare cu sacul (cu excepția unui partid, desigur), descinderi cu mascați (cu excepția unui partid, desigur), gunoi informațional în adresa tuturor (cu excepția unui partid, desigur). Într-un cuvânt – negocieri. După ce se va obține rezultatul dorit la negocieri, adică totul, se va crea alianța și Guvernul și situația se va liniști. Doar că această liniște este una amăgitoare. Suntem în centrul unei furtuni perfecte, ca să folosesc metafora ex-premierului Sturza. „O combinație dintre o criză politică, economică, bugetară, fiscală, etică, bun-simț și o criză geopolitică de o amploare, fără precedent – Ucraina, Grecia și, implicit, Uniunea Europeană”. Este gata cel care pretinde totul s-o gestioneze de unul singur? Sau are dreptate dl Sturza și cineva e obsedat de cântecul Moskva-Pekin?…













































































