17:14:06 28.09.2020
 
Stiri

Victor Chirilă // R. Moldova - SUA: un parteneriat strategic inexistent

Politică 17.12.2019 12:59 Vizualizări1203 Autor: Ziarul National
Victor Chirilă // R. Moldova - SUA: un parteneriat strategic inexistent


Cu aprobarea președintelui Igor Dodon, Guvernul „tehnocrat” s-a angajat să continue parteneriatul strategic cu SUA. Vă întrebați, probabil, de unde atâta proamericanism la Dodon? Ei bine, e foarte simplu, R. Moldova n-a avut și nu are un partenetiat strategic cu SUA.

În spațiul CSI, SUA au încheiat parteneriate strategice doar cu doua state - Ucraina (2008) și Georgia (2009). Ambele state sunt considerate de către Washington ca reprezentând valori strategice, securitatea și stabilitatea cărora sunt cruciale atât pentru regiunile lor, cât și pentru întreaga Europă.

Cu regret, guvernarea comunistă din acea perioadă, fiind preocupată de menținerea la putere cu orice preț, a ratat șansa de a negocia cu SUA un parteneriat similar pentru R. Moldova. Abia la 3 martie 2014, R. Moldova reușește să lanseze cu SUA o platformă de consultări bilaterale pe teme de interes comun, intitulată oficial „dialog strategic”.

Din păcate, până în prezent dialogul nostru „strategic” cu SUA rămâne un instrument diplomatic nevalorificat. Furtul miliardului, iar apoi profunda criză politică în care a fost aruncată R. Moldova au distrus credibilitatea guvernanților proeuropeni de atunci și a pus pe butuci dialogul strategic cu Washingtonul.

În iunie 2017, R. Moldova și SUA decid să relanseze dialogul strategic, axându-l pe patru domenii-cheie: 1) democrația și buna guvernanță, inclusiv combaterea corupției; 2) independența energetică; 3) dezvoltarea economică și financiară; și 4) cooperarea în domeniul securității.

Cu această ocazie, partea americană a insistat pe o serie de subiecte esențiale pentru desfășurarea unui dialog strategic credibil: 1) reforma sectorului justiției crucială pentru funcționarea democrației și economiei; 2) continuarea eforturilor de combatere a corupției prin implementarea legilor de integritate adoptate în 2016; 3) sporirea eforturilor de combatere a traficului de persoane; 4) implementarea completă a recomandărilor Comisiei de la Veneţia privind schimbarea sistemului electoral; 5) importanţa tragerii la răspundere a celor care se fac vinovaţi de frauda bancară şi implementarea recomandărilor care vin din raportul Kroll; 6) menținerea acordului de cooperare cu Fondul Monetar Internațional.

În concluzie, domnilor „tehnocrați” și diplomați cu experiență, vă recomand insistent să citiți atent recomandările părții americane făcute la Chișinău pe 23 iunie 2017. Dacă vă doriți, cel puțin, un dialog strategic cu SUA, atunci suflecați-vă mânecile și la treabă, nu mai bateți câmpii. Un parteneriat strategic cu SUA se construiește cu guverne credibile, nicidecum cu paiațe...

Text de Victor Chirilă, expert în probleme de politică externă

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md