14:06:42 09.07.2020
 
Stiri

Victor Chirilă // Ministrul de Externe Ciocoi trișează

Politică 05.12.2019 16:01 Vizualizări2992 Autor: Ziarul National
Victor Chirilă // Ministrul de Externe Ciocoi trișează


Într-un interviu acordat săptămana trecută postului de radio „Europa Liberă”, ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, ne cheamă „să terminăm cu comedia depunerii cererilor de aderare a Republicii Moldova la UE!”, pentru că, în caz contrar, vom ajunge în ipostaza Albaniei și a altor state din Balcanii de Vest cărora Franța le-a blocat, în octombrie, aderare la UE.

Mai mult decât atât, el susține că, citez: „politic, a fost decis că, fraților, gata! ajunge cu extinderea” și adaugă: „se vorbește despre oferirea unei alternative statelor din Balcanii Occidentali în schimbul procesului de aderare plenară la UE”.

Din punctul meu de vedere, dl Ciocoi trișează, operând cu inexactități, lucru nepermis pentru un ministru de Externe cu veleități echidistante și anume:

1. În primul rând, UE nu a luat nicio decizie politică de stopare/înghețare a procesului de extindere, nici spre Est și mai ales în Balcanii de Vest, unde statele au o perspectiva clară de aderare la UE. Mai mult decât atât, perspectivă de aderare la UE, acordată statelor din Balcanii de Vest în 2003, a fost reiterată și susținută unanim și fără echivocuri de către toate statele membre ale UE, inclusiv Franța, la Summitul UE și Balcanii de Vest, care a avut loc la Sofia, pe 17 mai 2018. Recomand dlui ministru Ciocoi să citească atent declarația respectivului summit.

2. În al doilea rând, Franța nu a blocat aderarea Albaniei și nici a altor state din Balcanii de Vest la UE. Parisul, de fapt, a cerut amânarea inițierii negocierilor de aderarea cu Macedonia de Nord și Albania, condiționând-le revizuirea procedurilor de aderare. De menționat că majoritatea statelor membre UE, Parlamentul European și noua Comisie Europeană susțin inițierea cât mai curând posibilă a negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania. Recomand dlui ministru de Externe Ciocoi să asculte atent precizările făcute, ieri, la acest subiect de către președintele Franței, Emmanuel Macron, în timpul conferinței sale de la Londra.

3. În al treilea rând, propunerea Franței de revizuire a actualelor proceduri de aderare la UE nu este nicidecum o alternativă pentru aderarea la UE. Franța susținută, în particular, de Olanda, doresc să evite pe viitor un proces de extindere ce se rezumă la asumarea unor angajamente formale și armonizari legislative fără impact real în domeniile vizate.

Franța se pronunță pentru continuarea extinderii în Balcanii de Vest, însă pentru o extindere cu un set de beneficii substanțiale și condiționalități pozitive și negative mult mai stricte decât până acum. În special, Parisul solicită includerea opțiunii de reversibilitate a procesului de extindere, atunci când statele candidate la aderare nu-și respectă angajamentele sau înregistrează degradări în domenii cruciale, precum statul de drept, combaterea corupției și reforma justiției. Recomand dlui ministru de Externe Ciocoi să solicite de la Ambasada Franței la Chișinău o copie a propunerilor de revizuire a procesului de extindere transmise de Paris tuturor membrilor UE.

4. Și, în final, dle Ciocoi, nu ne mai speriați cu Albania și Macedonia de Nord, cu blocajul Franței și cu instabilitatea din regiune, pentru a ne mâna ca pe niște berbeci în strunga Moscovei. Mai devreme sau mai târziu, statele balcanice vor fi membre ale UE. R. Moldova ar putea să le urmeze calea, însă, cu părere de rău, avem prea mulți comedianți la guvernare.

Cândva, odată, dl Ciocoi prefera alte refrenuri despre Rusia, UE și Transnistria etc... Mă întreb când a fost sincer...

Text de Victor Chirilă, expert în probleme de politică externă

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

lumina 05.12.2019 17:16

Avem la conducere niste lepre, potlogari si vanzatori de neam.

Andrei 05.12.2019 20:37

Punctul slab al democratiei este ca atat cel destept, cat si cel mai putin destept au cate un singur vot. Iar dupa cum se stie destepti sunt mult mai putini. De aia se spune ca fiecare tara isi merita conducatorii. Uitativa in sondaje, pe cine vor la conducere. Tot pe acestea. Pentru a schimba lucrurile, trebuie ca lumea sa fie informata, atunci e mai greu de manipulat cu oamenii.

Andrei Bunu 05.12.2019 23:37

Vizavi de domnul Ciocoi: tot ce naste din Pisica (adica din Partidul Comunist), soareci mananca (adica una spune, alta gandeste si alta face).

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

05.07.2020 13:59 Ziarul National GOLGOTA BASARABIEI ROMÂNEŞTI // 5-6 i...

03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md