04:42:48 08.12.2023
Stiri

Vicepremierul Spînu, despre DEDESUBTURILE discuțiilor cu Alexei Miller. Cum încearcă Rusia, fără „careva preîntâmpinări”, să pună în GENUNCHI R. Moldova

Actualitate 20.01.2022 13:34 Vizualizări3471 Autor: Ziarul National
Vicepremierul Spînu, despre DEDESUBTURILE discuțiilor cu Alexei Miller. Cum încearcă Rusia, fără „careva preîntâmpinări”, să pună în GENUNCHI R. Moldova


Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, consideră că era necesară instituirea stării de urgență pe piața gazelor naturale, în condițiile în care „Gazprom”, care controlează un pachet de 65 la sută din acțiunile „Moldovagaz”, fără „careva preîntâmpinări” a anunțat despre sistarea gazelor naturale în R. Moldova.

Potrivit lui Spînu, dacă cei de la „Gazprom” mai așteptau doar câteva zile, atunci erau virați toți banii necesari pentru avans.

„Aș vrea să fac câteva concretizări. Nu vorbim de o datorie. Aceasta trebuie să fie clar. Primele zece zile ale lunii ianuarie vor fi achitate astăzi. Consumul pentru luna decembrie a fost achitat integral. Nu vorbim de o incapacitate de plată a „Moldovagaz”, cât despre o problemă de cash flow, deficit de casă. Orice acțiune ar fi luat „Moldovagaz” sau Guvernul, prin creșterea tarifului sau alt instrument, nu ar fi ajutat pentru data de 20 ianuarie”, a explicat astăzi Spînu în Parlament.

Citește și: VIDEO // „Suveranitatea și DEMNITATEA nu pot fi subiect de târg cu Gazprom”: Chintesența CRIZEI GAZELOR - în două discursuri total OPUSE din Parlament. Deputatul Nantoi, întrebări TRANȘANTE pentru purtătorul de cuvânt al lui Putin

Mai mult, vicepremierul a discutat zilele trecute cu șeful companiei „Gazprom”, Alexei Miller, care nu a pomenit despre sistarea gazelor naturale.

Citește și: VIDEO // STARE de URGENȚĂ în domeniul energetic, decretată în R. Moldova pentru 60 de zile: „Gazprom pedepsește cetățenii R. Moldova care au înlăturat kuliokarii de la guvernare”

„Prima mea scrisoare în calitate de vicepremier responsabil de domeniu a fost trimisă pe 5 ianuarie domnului Miller, imediat după ce a fost clar prețul pentru luna ianuarie. Am solicitat să susțină „Moldovagaz” în această perioadă. Vreau să cunoască toată lumea că „Moldovagaz” a solicitat să fie extins termenul de plată de la 20 ianuarie până la sfârșitul lunii. Ieri, „Moldovagaz” a achitat 7 000 000 de dolari, iar astăzi va mai plăti alte 8 500 000 de dolari. Dacă mai avea câteva zile la dispoziție, această problemă nu exista.

Citește și: Unica SOLUȚIE a R. Moldova să scape de ȘANTAJUL Rusiei și „Gazprom” e negocierea unui acord de lungă durată privind furnizarea gazelor din România. „România se pregătește să devină în 2023 EXPORTATOR de gaze naturale”

Prevederile contractuale sunt vechi. Devieri negative „Moldovagaz” a avut și peste sute de milioane. Am discutat de câteva ori la telefon cu domnul Miller, în care niciodată nu mi s-a spus că sunt riscuri de sistare a gazului. Această scrisoare a fost trimisă fără careva preîntâmpinări. Inclusiv la Consiliul de Observatori de la „Moldovagaz” nu a fost menționat acest fapt. Regretăm că acționarul majoritar, „Gazprom”, a decis să acționeze așa. Este total nejustificat, neprietenos, față de compania-fiică, companie pe care o controlează în raport de 65%”, a punctat Spînu.

Oficialul le-a dat o replică și reprezentanților Partidului Socialiștilor din R. Moldova, care l-au acuzat că ar fi semnat un contract prost pentru R. Moldova.

„Formula și prețul la gaz și acest deficit de casă creat acum nu au nicio legătură. „Moldovagaz” mai avea nevoie de câteva zile ca să achite pentru consum. Și cetățenii R. Moldova, și întreprinderile, și Guvernul, prin compensații, au făcut tot posibilul ca acest preț la gaz, indiferent care ar fi, să fie achitat. Mai mult, anul trecut, Guvernul socialiștilor a acceptat includerea în contract un preț, care să fie legat de bursă. La 1 ianuarie 2020, membrii delegați de dvs. în Consiliul de Observatori au acceptat să avem în vară un preț 100% legat la bursă. În luna septembrie 2021, a fost contractul semnat de reprezentanții dvs., când R. Moldova a plătit 550 de dolari. Și noi am negociat o formulă inclusiv reieșind din contractul semnat de dvs.”, a conchis Spînu.

De menționat că Parlamentul R. Moldova, la cererea Guvernului, a instituit astăzi starea de urgență pentru o perioadă de 60 de zile. Astfel, Guvernul va avea o mai mare flexibilitate în a lua decizii pentru depășirea crizei energetice.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Scena politică a R. M...

04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md