09:22:49 26.02.2024
Stiri

Unica SOLUȚIE a R. Moldova să scape de ȘANTAJUL Rusiei și „Gazprom” e negocierea unui acord de lungă durată privind furnizarea gazelor din România. „România se pregătește să devină în 2023 EXPORTATOR de gaze naturale”

Actualitate 20.01.2022 11:40 Vizualizări16435 Autor: Ziarul National
Unica SOLUȚIE a R. Moldova să scape de ȘANTAJUL Rusiei și „Gazprom” e negocierea unui acord de lungă durată privind furnizarea gazelor din România. „România se pregătește să devină în 2023 EXPORTATOR de gaze naturale”


R. Moldova trebuie să negocieze de urgență un acord de lungă durată privind furnizarea gazelor din România, care din 2023 va deveni exportator de gaze naturale. Inițial, R. Moldova poate solicita unele facilități din partea României. Propunerea a fost făcută de Platforma „DA”, în contextul instituirii stării de urgență în R. Moldova.

„Platforma DA insistă în continuare pe o abordare competentă a problemei securității energetice a R. Moldovei, în condițiile în care România se pregătește să devină în 2023 exportator-net al gazelor naturale. În acest context, guvernarea trebuie să facă o adresare oficială către România, pentru a întocmi în comun planul de rezervă privind aprovizionarea R. Moldova cu gazele naturale în situația extraordinară de sistare a acestora de către Federația Rusă. Mai exact, propunem negocierea cu compania „Vestmoldtransgaz” a unui acord de lungă durată privind furnizarea gazelor în R. Moldova din România, cu solicitarea unor facilități la prima etapă”, propune formațiunea extraparlamentară.

Potrivit Platformei DA, instituirea stării de urgență nu va rezolva problema aprovizionării cu gaze și nici nu va feri R. Moldova de șantajul Rusiei.

„Guvernarea acționează în calitate de pompier, cu mai multe acțiuni retroactive. R. Moldova nu poate să rămână în permanența în starea de urgență și incompetență. Dincolo de un preț foarte scump al contractului privind furnizarea gazelor, care a devenit o povară extrem de grea pentru cetățenii cu venituri mici și mijlocii, de sprijinul continuu al regimului separatist și de sustragerea suplimentară foarte dubioasă din bugetul de stat a circa 1,4 mlrd lei în beneficiul „Gazprom”, suntem într-un stres constant al riscului deconectării de la gazele naturale. De fapt, actuala stare de urgență este declarată doar cu scopul alocării urgente în avans pentru „Moldovagaz” a sumelor compensațiilor pentru populație și a acordării unor facilități fiscale companiei afiliate „Gazpromului”. Dar cum va proceda guvernarea în următoarele luni de perioadă rece, dat fiind faptul că aceste crize de plată pentru gaz devin cronice, iar banii pentru compensații vor fi deja achitați”, se arată în declarația Platformei „DA”.

Astfel, formațiunea consideră că e nevoie de o abordare sistemică și competentă a problemei securității energetice a R. Moldovei, în contextul riscului sporit al rezilierii contractului cu „Gazprom”.

Citește și: VIDEO // STARE de URGENȚĂ în domeniul energetic, decretată în R. Moldova pentru 60 de zile: „Gazprom pedepsește cetățenii R. Moldova care au înlăturat kuliokarii de la guvernare”

„Solicităm impunerea următoarelor măsuri urgente din partea Executivului:

1. Adresarea oficială către România și întocmirea în comun a planului de rezervă privind aprovizionarea R. Moldova cu gazele naturale în situația extraordinară a deconectării de la gaze de Federației Ruse

2. Negocierea cu compania „Vestmoldtransgaz” a unui acord de lungă durată privind furnizarea gazelor în R. Moldova din România, cu solicitarea unor facilități la prima etapă

3. Majorarea compensațiilor nu doar pentru consumătorii agentului termic din Chișinău și Bălți, ci și pentru alte categorii de populație, care au încălzire pe gaze naturale sau combustibil solid, precum și pentru agenți economici, care produc alimentele de prima necesitate și pentru cei din sectorul businessului mic și mijlociu

4. Sistarea livrării gazelor în zona transnistreană, raioanele Râbnița și Camenca, precum și în or. Bender, fără garanții de achitare

5. Renegocierea contractului actual cu „Gazprom” prin excluderea condiției plății în avans și includerea posibilității unei amânări rezonabile a plăților în perioada rece a anului

6. Recurgerea imediată la implementarea pachetului III energetic

7. Modificarea cardinală a politicii economice în raport cu Transnistria prin eliminarea tuturor facilităților fiscale pentru importuri/exporturi în/din regiunea respectivă cu asigurarea unui control riguros comun al mărfurilor la hotar cu Ucraina strict în conformitate cu legislația R. Moldova.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md