16:59:57 26.04.2024
Stiri

VIDEO // STARE de URGENȚĂ în domeniul energetic, decretată în R. Moldova pentru 60 de zile: „Gazprom pedepsește cetățenii R. Moldova care au înlăturat kuliokarii de la guvernare”

Actualitate 20.01.2022 11:30 Vizualizări2171 Autor: Ziarul National
VIDEO // STARE de URGENȚĂ în domeniul energetic, decretată în R. Moldova pentru 60 de zile: „Gazprom pedepsește cetățenii R. Moldova care au înlăturat kuliokarii de la guvernare”


Deputații au acceptat declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 60 de zile, la solicitarea Guvernului

Decizia de a institui stare de urgență în domeniul energetic a fost votată de către 58 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.

CITIȚI și VIDEO // „Suveranitatea și DEMNITATEA nu pot fi subiect de târg cu Gazprom”: Chintesența CRIZEI GAZELOR - în două discursuri total OPUSE din Parlament. Deputatul Nantoi, întrebări TRANȘANTE pentru purtătorul de cuvânt al lui Putin




Spicherul Igor Grosu le-a transmis deputaților din opoziție un mesaj, după ce aceștia au anunțat că nu vor vota pentru instituirea stării de urgență.

„Noi avem viziuni politice, geopolitice diferite și nu trebuie să ne iubim unul pe altul, nu-i loc pentru așa ceva, mai ales în politică. Dar ceea ce chiar m-a dezamăgit în comportamentul (vostru - n.r.) – lipsa de solidaritate față de cetățeni. Poți să critici Guvernul cât vrei, mai rău ar fi să începeți a ne lăuda, dar dincolo de ura pe care o aveți voi față de tot ce înseamnă integrare europeană, voi măcar pentru cetățenii voștri nu v-ați gândit să luați o decizie ca astăzi, până la sfârșitul zilei, Guvernul, în locul altora care nu au bătut deget de deget, să rezolve această problemă. Măcar acum să fi spus: nu ne place cum a fost gestionată nu știu ce, dați vina măcar și pe răsăritul soarelui, dar votăm ca să salvăm republica. Așa cum am făcut noi atunci când era vorba despre gestionarea pandemiei - am votat, am ajutat. Dar istoria are o trăsătură foarte bună: ea ține minte tot, așa că o să intrați în istorie ca emblema kuliokizmului și kuliokarilor din R. Moldova”, a declarat președintele Parlamentului.







UPDATE // Discursul care a încehiat dezbaterile la proiectul privind instituirea stării de urgență a fost al deputatului PAS, Oazu Nantoi, care a remarcat faptul că, deși condițiile contractului cu „Gazprom” de livrare a gazelor naturale către R. Moldova nu s-a schimbat. Ceea ce s-a schimbat este doar „atitudinea” „Gazprom” care „pedepsește” cetățenii R. Moldova pentru alegerile făcute pe 15 noiembrie 2020 și 11 iulie 2021, când „au fost înlăturați de la putere kuliokarii care primeau bani inclusiv de la Gazprom”.

„Acum, compania „Gazprom” încearcă să provoace o criză socială în R. Moldova și o destabilizare a situației politice. (...) Da, noi suntem victima utilizării „Gazprom”-ului și încercării de a penaliza cetățenii R. Moldova care nu au vrut să suporte regimul sufocant al kuliokarilor. Trebuie să ne mobilizăm, marfa consumată trebuie achitată, trebuie să ne învățăm a economisi, dar, totodată, trebuie să spunem foarte ferm: suveranitatea republicii și demnitatea cetățeanului nu poate fi subiect de târg cu nimeni, inclusiv cu „Gazprom”-ul”, a punctat Oazu Nantoi, apaludat minute în șir de colegi.







UPDATE // Comuniștii și socialiștii din Parlament au anunțat că nu vor vota pentru instituirea stării de urgență în R. Moldova, fiindcă Guvernul ar avea suficiente pârghii pentru a acționa în asemenea cazuri.

„Ne impuneți să su susținem incompetența Dvs.”, a declarat socialistul Petru Burduja.








UPDATE // După e serie de critici, cele mai multe exprimate în limba rusă, ale deputaților socialiști și Partidului „Șor” la adresa guvernării care nu ar fi în stare să rezolve situațiile de criză, deputatul PAS, Ion Groza, a remarcat faptul că în sala Parlamentului „avem mulți avocați ai „Gazprom” care s-ar bucura ca tarifele la gaze să fie și mai mari” pentru cetățenii R. Moldova.

Groza a punctat că, anterior, deși au existat datorii de 400 de milioane de dolari, „Gazprom” nu a trimis „scrisori de dragoste” la „Moldovagaz”. Acum este vorba de 26 de milioane de dolari, plăți curente, și deja avem „două scrisori de dragoste”.

Premierul Natalia Gavrilița și-a exprimat repetat regretul pentru asemenea atitudine „neprietenoasă” din partea Moscovei la adresa R. Moldova, adăugând că acțiunile „Gazprom” nu au justificări din punct de vedere comercial.







UPDATE // Socialista Adela Răileanu a amintit că președinta Maia Sandu a apelat la ajutorul cancelarului german Angela Merkel pentru a interveni pe lângă Vladimir Putin în problema gazelor pentru R. Moldova și a ținut să precizeze că șefa statului „a avut șapte ocazii să discute direct cu Vladimir Putin pe diferite platforme”.

„De ce evitați discuțiile la nivel înalt?”, a întrebat socialista.

Premierul Natalia Gavrilița a declarat că informația potrivit căreia nu s-ar discuta „la nivel înalt” este falsă și a enumerat contactele din ultimele luni între oficialii de la Chișinău și Moscova.







UPDATE // Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dan Perciun, a întrebat șefa Guvernului dacă problema livrării de gaze are conotații politice pentru R. Moldova, în contextul declarațiilor de la Moscova, al concentrării de trupe ruse la granița ucraineană și al situației alarmante din regiune.

Natalia Gavrilița a explicat că, de regulă, în asemenea situații se oferă o amânare a plăților, așa cum a solicitat Guvernul: „Oricine care solicită o amânare o primește. Sper foarte mult că nu există condiții politice în această decizie”.







UPDATE // Premierul Gavrilița a precizat că amânarea plății TVA datorată de „Moldovagaz” statului pentru luna decembrie 2021 lasă la companie o sumă de circa 125 de milioane de lei sau circa șapte milioane de dolari.








UPDATE // Socialistul Petru Burduja a accentuat faptul că actuala formulă de calculare a tarifului de achiziție a gazelor naturale este „propunerea părții moldovenești” și a vrut o confirmare de la reprezentanții Guvernului.

Vicepremierul Andrei Spînu, cel care a negociat cu „Gazprom” prelungirea cu încă cinci ani a contractului privind livrarea de gaze, semnat în anul 2006, i-a amintit lui Burduja că reprezentanții fostului Guvern al socialiștilor în Consiliul de observatori al „Moldovagaz”, companie condusă de „omul socialiștilor”, a schimbat formula de formare a prețului în ianuarie 2021, conectând-o în proporție de 100% la tarifele de la bursă, fapt ce a dus la un preț de 790 de dolari per mia de metri cubi în luna octombrie 2021.

Noua formulă din contractul semnat la finele lunii octombrie 2021 reiese din cea schimbată de reprezentanții socialiștilor, i-a răspuns Spînu lui Burduja.







UPDATE // Vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a adăugat că, în actuala situație, nu este vorba de datorii la consumul de gaze, fiindcă toată suma pentru consumul de gaze din luna decembrie a fost achitată integral către „Gazprom”.

„Pentru primele 10 zile din luna ianuarie, plata se va face astăzi”, a precizat Spînu.

„Este un gest neprietenesc al „Gazprom” față de compania-fiică în care controlează 65%”, a explicat ceea ce se întâmplă vicepremierul Andrei Spînu.







UPDATE // „Instituirea stării de urgență este necesară pentru a ajuta toți oamenii acestei republici să treacă iarna cu bine și cu locuințele încălzite”, a îndemnat prim-ministra deputații să susțină cererea Guvernului.

Natalia Gavrilița a mai declarat că băncile nu au vrut să crediteze „Moldovagaz”, considerând această companie „un risc prea mare”.

Totodată, șefa Guvernului a remarcat faptul că rușii și-au schimbat atitudinea, fiindcă din anul 2011 (când a fost introdusă clauza plății în avans a 50% pentru consumul curent până la data de 20 a fiecărei luni - n.r.) și până în 2015 au fost acumulate devieri negative de circa 400 de milioane de dolari și „Gazprom” nu a trimis niciodată „asemenea scrisori” (cu amenințări de sistare a livrării de gaze naturale - n.r.).







UPDATE // „Compania „Gazprom” a trims o scrisoare oficială către SA „Moldovagaz” prin care anunță intenția de a sista livrările de gaze naturale către R. Moldova în cazul neachitării integrale a consumului curent până la 20 ianuarie. Acest lucru se întâmplă pentru că „Moldovagaz”, care are acționar majoritar același „Gazprom”, nu a reușit să găsească soluții pentru a achita integral și la timp consumul. Vă amintesc că, în anii precedenți, „Gazprom” a permis „Moldovagaz” să acumuleze devieri negative pentru perioada de iarnă care erau achitate în următoarele luni. Acum, când prețurile sunt anormal de înalte, compania nu mai acceptă asemenea practici, chiar dacă prevederile contractuale au rămas aceleași”, a declarat Natalia Gavrilița.

Premierul a adăugat că, dacă Parlamentul va da curs solicitării Guvernului, astăzi va fi convocată ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) pentru a putea ajuta „Moldovagaz” să-și onoreze obligațiile față de compania-mamă.

„Vom adopta o serie de măsuri menite să evite riscul opririi livrării de gaze naturale către consumatorii din R. Moldova. Este vorba despre amânarea plății TVA datorată de „Moldovagaz” statului și achitarea anticipată de către Guvern a compensațiilor pentru lunile ianuarie și februarie”, a explicat premierul.







UPDATE //
Ședința extraordinară a Parlamentului are un singur subiect pe ordinea de zi - declararea stării de urgență în domeniul energetic pentru 60 de zile în R. Moldova.

Premierul Natalia Gavrilița a ieșit la tribuna Legislativului și a vorbit despre pericolul real ca R. Moldova să rămâne fără gaze din cauza faptului că „Moldovagaz”, care are în calitate de acționar majoritar „Gazprom”, nu a găsit soluții: „Situația de astăzi este rezultatul relațiilor comericale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”.







UPDATE // În debutul ședinței Parlamentului, deputata Partidului „Șor”, Marina Tauber, a anunțat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Gavrilița.







Parlamentul a fost convocat în ședință extraordinară pentru zilele de joi și vineri, pentru a dezbate proiecte urgente.

În cadrul ședinței de astăzi, deputații vor examina proiectul de Hotărâre cu privire la declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 60 de zile, la solicitarea Guvernului.

Această decizie va permite Comisiei pentru Situații Excepționale să ia măsuri pentru a ajuta „Moldovagaz” să achite consumul de gaze pentru luna curentă către „Gazprom”.

Gigantul rus a trimis o scrisoare la Chișinău prin care amenință că va sista livrarea de gaze, dacă „Moldovagaz” nu va transfera, până vineri, la ora 9.00, 25 de milioane de dolari.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md