03:24:18 24.10.2017
Stiri

Verdictul Curții Constituționale: Primarul capitalei rămâne SUSPENDAT

Social 25.09.2017 13:46 Vizualizări870 Autor: Ziarul National
Verdictul Curții Constituționale: Primarul capitalei rămâne SUSPENDAT

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea privind ridicarea excepției de neconstituționalitate asupra art.33 din Legea cu privire la administrația publică locală, prin care urma să fie examinată legalitatea suspendării din funcție a primarului general al municipiului Dorin Chirtoacă.

Sesizarea la CC a fost depusă de către magistrații Curții de Apel, care au admis în cadrul unui proces de judecată o cerere depusă de Tatiana Iovu, avocatul primarului general suspendat, Dorin Chirtoacă, transmite IPN.

În decizie, CC reține că prin prisma prevederilor art. 5 din Legea privind statutul alesului local, mandatul primarului începe din momentul validării și durează până la data expirării acestuia ori înainte de aceasta, dacă intervin anumite condiții legale pentru încetarea mandatului înainte de termen. Totodată CC observă că, potrivit dispozițiilor legale contestate, în cazul săvârșirii unei infracțiuni primarul poate fi suspendat din funcție până la soluționarea definitivă a cauzei de către instanța de judecată.

La fel CC observă că prerogativa de a suspenda primarul din funcție, așa cum reiese din dispozițiile Codului de procedură penală și a Legii privind administrația publică locală, aparține în exclusivitate instanței de judecată.


Art. 33 din Legea privind administrația publică locală, sesizat la CC, potrivit avocatului Tatiana Iovu, nu prevede expres cine poate sesiza instanța de judecată și nici cum poate fi contestată o eventuală suspendare din funcție.

Menționăm că și liberalii au depus, pe 19 septembrie curent, o sesizare la Curtea Constituțională ca să examineze constituționalitatea art. 33 și 34 din Legea cu privire la administrația publică locală, dar și art. 167, alineatul 2, din Codul Electoral, după ce primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a fost suspendat din funcție printr-o decizie a instanței de judecată și a fost stabilit referendumul de demitere a edilului pe 19 noiembrie curent.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Vasile 25.09.2017 14:17

Nici pe depare nu stiu cine este D.Ch. Dar cat tupeu in narca CC! Pentru corupere si MAMA care la creat o sacrifica! Si cata MOTOKoiala are acest Plohotnyk´_!

Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că UE trebuie să revizuiască Acordul de asociere și să suspende finanțarea R. Moldova, după aprobarea sistemului electoral mixt?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md