UTIL // Evitați consumul cojilor de citrice în ceai limonade sau prăjituri: Ce pesticide conțin


Coaja de portocale sau lămâie este utilizată adesea atât pentru prepararea băuturilor, cât și a deserturilor, însă specialiștii recomandă consumatorilor să nu o facă.
Agenția pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) susține că, deși la plasarea pe piață citricele nu conțin reziduuri de pesticide ce depășesc limitele maxime admisibile, totuși cantități mici de pesticide autorizate, precum tiabendazolul și imazalilul, pot fi prezente pe cojile acestora.
Pesticidele sunt aplicate pe coaja citricelor pentru combaterea bolilor cauzate de mucegaiuri sau bacterii, iar consumul regulat al acestora poate prezenta risc pentru sănătatea umană, atenționează inspectorii ANSA.
„Evitați să consumați cojile de citrice, atât la prepararea băuturilor (ceai, limonade, vin fiert), cât și a deserturilor (prăjituri, cozonac sau gemuri)! Procurați citricele doar din locuri special amenajate și înregistrate oficial de Agenție, atrageți atenția ca acestea să fie curate, întregi, sănătoase, fără urme de mucegai, fără deteriorări cauzate de dăunători sau de îngheț. Verificați marcajul la raft al produselor, întrucât vânzătorii sunt obligați să informeze consumatorii cu privire la substanțele chimice utilizate la prelucrarea citricelor. Solicitați de la vânzători documente care confirmă siguranța produselor expuse spre comercializare, precum rapoartele de încercări de laborator la conținutul de reziduuri de pesticide”, este îndemnul ANSA adresat consumatorilor.
Instituția mai precizează că, în cazul tuturor citricelor este indicat să le înmuiați în apă timp de 30-60 de minute. Dacă nu dispuneți de acest timp, puteți să adăugați bicarbonat de sodiu în apă și să le țineți în jur de 10 - 15 minute, după care le clătiți bine sub apă curgătoare.









































































