UPDATE // Fostul șef al ASP, Sergiu Railean, REȚINUT, alături de alte 12 persoane; ZECI de percheziții la ASP: Schemă de corupție la achiziția blanchetelor pentru acte și prejudicii de 26 de milioane de euro
UPDATE // Procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI (SPIA al MAI) și Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat marți, 3 mai, 60 de percheziții la domiciliile, birourile de serviciu, automobilele foștilor și actualilor angajați ai Agenției Servicii Publice, cât și la persoane fizice și sediile unor companii vizate în cadrul cauzei penale privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte.
În total, au fost reținute și audiate 13 persoane.
Urmărirea penală pe acest caz a fost pornită la 22 octombrie 2021 de către Procuratura Generală pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit din interes material de către factorii de decizie din cadrul Agenției Servicii Publice.
Potrivit procurorilor, persoane publice din cadrul Agenției Servicii Publice sunt bănuite că, în perioada 2013-2021, „executând indicațiile altor persoane care făceau parte din cadrul unui grup criminal organizat creat și condus de o persoană notorie la acel moment în societate”, au pus la cale și au creat o schemă de achiziționare frauduloasă a sistemului automatizat de producere și personalizare a documentelor, precum și de achiziționare a blanchetelor cu tehnologii pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate.
Schema favoriza un agent economic concret, iar introducerea abuzivă a unor plăți după încheierea contractului inițial au dus la majorarea prețului pentru pașapoarte, buletine de identitate, permise de conducere și alte produse eliberate de instituția respectivă, bani care erau achitați de fiecare cetățean care beneficia de aceste acte.
Funcționarii implicați în schemă mai sunt bănuiți că ulterior au majorat nejustificat cantitatea și suma contractului pentru achiziționarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare, fapt ce a prejudiciat interesele Î.S. „CRIS REGISTRU” și ulterior ale ASP cu suma totală de aproximativ 26 de milioane de euro, echivalentul a peste 500 de milioane de lei, „bani de care a beneficiat grupul criminal organizat”, ceea ce reprezintă daune în proporții deosebit de mari.
UPDATE // În rezultatul perchezițiilor de astăzi de la ASP au fost reținute în total cinci persoane, inclusiv fostul șef al ASP, Sergiu Railean.
Amintim că, anterior, prim-ministra Natalia Gavrilița a scos la iveală o schemă care ar fi prejudiciat bugetul de stat cu cel puțin 140 de milioane de euro timp de șapte ani.
„La momentul actual, ASP are un contract cu o companie din Lituania prin care din prețul fiecărui pașaport se achită o plată de royalty de 13,6 euro. Este vorba de o sumă totală de peste 140 de milioane de euro plătită de ASP din 2014 și până acum. Aceste plăți nu se duc actualmente în Lituania, ci merg la o companie din Bulgaria, care are doar doi angajați. Acest lucru se face cu acordul fostei conduceri a ASP. Ultima decizie semnată de fostul director al ASP. În ultima sa zi de muncă, a fost autorizat un transfer de peste un milion de euro către această companie. Actualmente, contractul existent este prelungit automat, fără organizarea unui nou tender. Am suficiente motive să consider că această schemă este una de corupție și de delapidare, făcută în detrimentul cetățenilor și în folosul unui grup restrâns de persoane”, spunea șefa Guvernului în octombrie 2021.
UPDATE // Fostul șef al Agentiei Servicii Publice (ASP), Sergiu Railean, a fost reținut pe un termen de 72 de ore.
Informația a fost confirmată pentru Ziarul NAȚIONAL de către purtătoarea de cuvânt a Procurturii Generale, Mariana Cherpec.
CITIȚI și Procurorii s-au apucat de SCHEMA de la pașapoarte privind lovitura de jumătate de MILIARD de lei ce urma a fi aplicată cetățenilor R. Moldova: ASP ar fi favorizat un agent economic concret
Amintim că Railean a mai fost reținut și în noiembrie 2021, într-un alt dosar în care era învinuit de abuz și depășirea atribuțiilor de serviciu.
Lui Railean i se incrimina că, în perioada în care a condus Agenția, a facilitat emiterea actelor de identitate – buletine de identitate și pașapoarte – pe numele mai multor persoane din anturajul lui Vladimir Plahotniuc, cu încălcarea vădită a procedurilor stabilite, inclusiv în lipsa solicitanților acestor acte.
Procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, Centrul Național Anticorupție și angajații Ministerului Afacerilor Interne efectuează în aceste momente 50 de percheziții la Agenția Servicii Publice.
Purtătoarea de cuvânt a Procurturii Generale, Mariana Cherpec, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că perchezițiile sunt desfășurate în cadrul unui dosar penal pornit pe faptul abuzului de serviciu săvârșit de către persoane publice în procesul de achiziționare a blanchetelor.
Serialul de doar 9 episoade de pe Netflix care a înspăimântat pe toată lumea. Este, de fapt, o poveste reală și a ajuns în top trending în peste 100 de țări
Borrell propune un nou fond al UE de finanţare a armamentului pentru Ucraina, după ce Ungaria a blocat fondul existent
Maia Sandu, la Mingir: ,,Au rămas doar opt zile până la alegeri. Avem de făcut alegeri tare importante pentru noi și pentru stat, iar la referendum nu există turul doi"