08:06:57 22.04.2019
 
Stiri

Un studiu al IDIS „Viitorul” arată că achizițiile făcute de Primăria Orhei nu ar fi transparente

Economie 15.08.2018 09:11 Vizualizări816 Autor: Ziarul National
Un studiu al IDIS „Viitorul” arată că achizițiile făcute de Primăria Orhei nu ar fi transparente

Primăria municipiului Orhei, care se numără printre cele mai mari autorități contractante (AC) din R. Moldova, a planificat în anul 2018 achiziții în valoare de peste 25 de milioane de lei, dar acestea nu ar fi transparente.

„Din 2015, Primăria Orhei nu a prezentat niciun raport de activitate, nu a informat publicul despre rezultatele auditelor interne, nu a publicat pe pagină web nicio Declaraţie de bună guvernare, nu se cunoaşte dacă Inspecţia Financiară a efectuat vreun control și ultima dată Curtea de Conturi a efectuat un audit pentru anul 2014”, se arată într-un raport de monitorizare a achizițiilor publice de la Orhei, care a fost realizat în cadrul proiectului „Promovarea dezvoltării locale durabile prin utilizarea transparentă a banilor publici”, finanțat dePolicy Association for an Open Society (PASOS).

Autoarea raportului de monitorizare a achizițiilor publice, Tatiana Djamanov, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă organizată de IDIS „Viitorul”, că timp de 3 ani (iulie 2015-mai 2018), la rubrica „Achiziţii publice” pe pagina web oficială a Primăriei Orhei au fost publicate doar opt informaţii, dintre care doar șase privitor la achiziţiile publice.

Primul plan de achiziţii a fost publicat pe pagina web a Primăriei Orhei abia în acest an, pe data de 15 mai, după ce 80% din achiziţiile planificate pentru anul 2018 au fost deja realizate.

Cele mai mari trei contracte de achiziție publică atribuite de Primăria Orhei, monitorizate Tatiana Djamanov în acest an, sunt:

-1.997.721,00 lei pentru „Servicii de deservire și întreținere a spațiilor verzi înmunicipiulanul 2018” (Pe pagina web a AC, Primăria Orhei, nu exista vreun document sau vreo informaţie privindrespectiva procedurăde achiziţie. Or, publicul larg nu cunoaşte dacă aceste rapoarte, documente, în general, se elaborează şi dacă în ele, la concret, existădate despre executarea contractului de către Borintex.)

- 3.427.679,02 lei pentru „Lucrări de extindere a iluminatului public în mun. Orhei” (fără ca publicul să aibă acces la informaţii concrete şirelevante despre această tranzacţie, este imposibil de urmăritcum, undeşi dacă lucrările de cca 3,5 milioane lei sunt efectuate)

-6.880.860,00 lei pentru „Servicii de preparare și distribuire a hranei pentru copii” (autoritatea contractantă in condiții neclare,a organizat o singură procedură de achiziție, în loc de două - planificate şi chiar anunţate)

Studiul arată că cele trei achiziții, în sumă totală de peste 12 milioane de constituie a șasea parte din totalul cheltuielilor de 72 775 400 de lei, planificate în bugetul local pentru 2018, aprobat la sfârşitul anului trecut.

„Autoritățile nu au consultat opinia locuitorilor municipiului Orhei – dacă anume aceste proiecte şi cheltuieli sunt prioritare ori existăalte necesități, pe care populația le consideră mai stringente. Iar despre lucrările, serviciile, produsele pentru care se cheltuiesc bani publici cetățeniideseori aflădoar din comunicatele de presă pozitiveale Primăriei Orhei și reportajele, interviurile primarului, difuzate de un șir de instituții mass media”, susține Tatiana Djamanov.

În concluzie, autoarea susține că ar fi rezonabil ca în timpul apropiat la Primăria municipiului Orhei să fie efectuate controale, inițiate deorgane competente, cum ar fi Inspecția Financiară.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md