16:59:47 06.06.2020
 
Stiri

Un grup de foști judecători din R. Moldova îi solicită Curții Constituționale să-și REVIZUIASCĂ deciziile privind dizolvarea Parlamentului și anularea numirilor de la Guvern și Parlament

Social 14.06.2019 10:36 Vizualizări2236 Autor: Ziarul National
Un grup de foști judecători din R. Moldova îi solicită Curții Constituționale să-și REVIZUIASCĂ deciziile privind dizolvarea Parlamentului și anularea numirilor de la Guvern și Parlament


Zece foști judecători din R. Moldova, printre care Nicolae Osmochescu, Dumitru Pulbere, Victor Pușcaș și Dumitrru Visterniceanu, îi solicită Curții Constituționale „să-și revizuiască de urgență” hotărârile adoptate în 7, 8 și 9 iunie 2019, cele care se referă inclusiv la la dizolvarea Parlamentului și anularea actelor privind numirea în funcție a spicherului Zinaida Greceanîi și premierului Maia Sandu.

Foștii magistrați susțin că acest pas este necesar „pentru a restitui suveranitatea națională a poporului Republicii Moldova, respectând voința acestuia precum au decis cetățenii să încredințeze exercitarea puterii de stat în cadrul scrutinului democratic din 24 februarie 2019”.

Semnatarii unei declarații făcute publice le mai cer judcătorilor, procurorilor și funcționarilor să dea dovadă de „maximă prudență, independență, profesionalism, corectitudine în decizii în strictă conformitate cu normele de drept și respect față de voința suverană a poporului”, după cum a fost exprimată în cadrul alegerilor parlamentare, recunoscute de Curtea Constituțională ca având loc conform Coinstituției.

„Conștiința juridică și experiența judiciară ne dictează de a recunoaște că Parlamentul și Guvernul R. Moldova au fost constituite în strictă conformitate cu legislația în vigoare și că voința cetățenilor R. Moldova exprimată în scrutinul parlamentar din 24 februarie 2019 trebuie să prevaleze în raport cu ambițiile politice. Justiția este obligată de a apăra suveranitatea națională a poporului Republicii Moldova și nu de a-l înlătura de la conducerea țării! Haosul politic este susceptibil de a afecta securitatea națională și imaginea statului, în calitatea sa de stat democratic guvernat de drept, fapte care îndreptățesc bănuiala rezonabilă că judecătorii constituționali nu au acționat de o manieră independentă și imparțială în procesul de luare a deciziilor”, cităm din declarația foștilor magistrați.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.06.2020 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Prezidentul pmr și ...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md