15:55:14 28.03.2024
Stiri

Un analist politic de la București vorbește despre „clauzele ascunse dintre Moscova și Berlin” în privința R. Moldova

Politică 20.06.2019 20:29 Vizualizări4014 Autor: Ziarul National
Un analist politic de la București vorbește despre „clauzele ascunse dintre Moscova și Berlin” în privința R. Moldova


Azi-dimineață, o știre mi-a atras atenția. Deputatul Iurie Boloboceanu, care fusese condamnat în prima instanță la 14 ani de închisoare pentru trădare de patrie, a fost eliberat de Curtea de Apel. Boloboceanu fusese surprins în flagrant când transmitea informații către un agent GRU, care avea statut diplomatic în Republica Moldova.

Știrea a apărut prima dată pe Komersant.ru, un portal rusesc apropiat de Kremlin. Vezi știrea aici.

Această știre vine după ce zilele trecute, Renato Usatâi, fostul primar din Bălți, un personaj toxic folosit de FSB, care fusese judecat și condamnat pentru tentativă de crimă și fraudă a fost eliberat, iar mandatul său de arestare anulat. Vezi știrea aici.

Aceste lucruri nu sunt simple evenimente și nici nu putem spune că în urma unor cercetări, în urma descoperiri sau unor probe noi, justiția a făcut dreptate. Timpul prea scurt, modul în care au fost făcute par mai degrabă ordine executate de judecători. Așa cum Curtea Constituționala a Moldovei a anulat deciziile sale privind constituirea Parlamentului, suspendarea lui Dodon, emise cu câteva zile înainte, justificând totul cu un pretext hilar, în realitate fiind doar adaptare a Curții la noile realități, supunându-se noului stăpân, așa pare că avem și aici în aceste cazuri.

Bolboceanu și Usatâi sunt doi oameni folosiți de ruși. Bolboceanu aduna informații, Usâtîi făcuse un partid extremist care apela la orice mijloc pentru promovarea sa. De multe ori a avut îndemnuri la proteste violente, a încercat să fie un fel de falangă dură a PSRM.

Toate aceste lucruri nu pot să nu nască semne de întrebare. Ce s-a negociat între Germania și Rusia când a fost instalată noua alianță dintre PSRM și ACUM?

Observăm că ACUM și PSRM au blocat proiectul de constituire a unei comisii parlamentare de anchetă privind finanțarea președintelui Dodon și a PSRM. Deși o lume întreagă a văzut cum Dodon spune singur că primește bani de la ruși, toată lumea închide ochii și lasă acest lucru să fie dat uitării. Ba mai mult, Andrei Năstase încerca să convingă presa că înregistrările în care a apărut Dodon sunt trucate. Maia Sandu a răspuns inițial că Parchetul trebuie să își facă treaba, însă toți politicienii încearcă să ascundă subiectul.

Imunitatea lui Dodon pare că face parte dintr-o negociere care a avut loc între cele două părți.

La schimb, se pare că rușii au oferit un „moratoriu”. Politicienii din cele două partide, din alianța Est-Vest nu vor mai purta discuții, dezbateri ideologice despre viitorul Moldovei. Toată lumea consimte practic la păstrarea status quo-ului actual.

Așadar, observăm că toți oamenii Moscovei primesc imunitate. Dodon, Usatâi, Bolboceanu. Bănuiesc că nici Greceanîi nu va fi întrebată nimic despre sistemul bancar.

Dacă pe acest fundal crede cineva că se va putea construi stat de drept se înșală. Chiar dacă o parte a publicului se bucură că a scăpat de vechiul regim, asta nu înseamnă că aceste acțiuni vor aduce un capital de încredere nici justiției și nici politicienilor care conduc acum Moldova. Se vede un singur lucru: justiția și-a schimbat stăpânul. Ipocrizia este mai mare, doar că și așteptările publicului sunt foarte mari acum. Vor să vadă ce li s-a promis în ultimii ani, dreptate și adevăr.

Cea mai afectată de aceste lucruri va fi Maia Sandu. Ea are imaginea femeii corecte, care s-a bătut și se bate pentru un stat de drept, pentru respectarea legii. Acceptarea acestui pact, închiderea subiectului finanțării PSRM de la Moscova vor fi principalele pietre de moară care îi vor atârna lui Sandu de gât.

Observatorii atenți pot să vadă că Moldova nu mai este condusă de politicienii ei, ci este condusă de un pact. Moldova este condusă prin interpuși, iar deciziile mari se iau la Berlin și la Moscova, acolo unde contează pragmatismul și mai puțin actele de imagine. Să nu vă mire la un moment dat dacă Putin va ordona iar proeuropenii vor executa, nici dacă Merkel va cere ceva, iar Dodon se va conforma.

Sursa: Hrituc.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md