„Fum ALB” la Adunarea Generală a Judecătorilor. Magistrații și-au desemnat cei PATRU candidați în cadrul CSM
După mai bine șase ore de lucru, Adunarea Generală a Judecătorilor a ales vineri, 28 aprilie, patru reprezentanți în Consiliul Superior al Magistraturii, reprezentanți ai instanțelor de fond.
La vot au participat 342 de judecători, iar 47 de voturi au fost declarate nevalabile.
Astfel, noii membri ai CSM pentru următorii șase ani sunt:
Vasile Șchiopu, Judecătoria Ungheni - 220 de voturi;
Ioana Chironeț, Judecătoria Chișinău - 215 voturi;
Sergiu Caraman, Judecătoria Criuleni - 185 de voturi;
Maria Frunze, Judecătoria Chișinău - 158 de voturi.
Livia Mitrofan de la Judecătoria Chișinău a acumulat 148 de voturi și va fi pe lista supleantă.
UPDATE // Adunarea Generală a Judecătorilor nu va mai aproba astăzi Declarația despre situația din sistemul judecătoresc, care are peste 180 de pagini.
Cu votul a 137 de magistrați, AGJ a decis ca declarația respectivă să fie trimisă la toate instanțele din R. Moldova, astfel ca fiecare judecător să aibă posibilitatea să o citească. Ulterior, dacă vor fi de acord cu textul declarației, judecătorii o vor semna.
În cele din urmă, Declarația despre situația din sistemul judecătoresc va fi expediată instituțiilor de stat, a anunțat președinta AGJ, Viorica Puica.
UPDATE // Procesul de vot s-a încheiat de mai bine de o oră, iar acum membrii comisiei numără voturile. În scurt timp vor fi anunțați cei patru candidați care vor reprezenta judecătorii în Consiliul Superior al Magistraturii.
UPDATE // A demarat procedura de vot. Cei 351 de judecători prezenți în sală urmează să aplice ștampila pe patru nume din cele cinci introduse în buletinele de vot.
Patru candidați cu cele mai multe voturi vor ocupa fotoliile în Consiliul Superior al Magistraturii.
Cel de-al cincilea candidat va fi supleant.
UPDATE // Judecătoarea Victoria Sanduța a propus ca în buletinele de vot să fie introduși atât candidații care au promovat evaluarea Comisiei „pre-vetting” pentru funcția de membru al CSM, cât și cei care au contestat în instanță decizia comisiei.
Marea majoritate a celor prezenți au respins această propunere. Astfel, în buletine de vot vor fi incluși doar cei cinci judecători care au promovat evaluarea.
Este vorba despre Livia Mitrofan, Vasile Șchiopu, Ioana Chironeț, Maria Frunze și Sergiu Caraman. Candidații au ținut discursuri scurte, în cadrul cărora au primis că, în calitate de membri ai CSM, vor debloca situația în domeniul justiției.
Livia Mitrofan
Vasile Șchiopu
Ioana Chironeț
Maria Frunze
Sergiu Caraman
Adunarea Generală a Judecătorilor (AGJ), în cadrul căreia urmează să fie aleși cinci membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a început astăzi cu stângul. Judecătorii s-au certat mai bine de o oră cine să conducă ședința, întreruptă de la mijlocul lunii martie curent.
În cele din urmă, judecătorul Anatolie Țurcan a fost demis din funcția de președinte al ședinței, iar Gheorghe Balan s-a retras din funcția de secretar al adunării.
„Dacă s-a ajuns ca atât de ușor ca judecătorii să fie îndoiți, e trist. Eu nu-mi imaginam asta”, a spus Balan.
Anatolie Țurcan a fost demis cu votul a 188 de judecători din cei 351 înregistrați astăzi la ședința AGJ.
Ulterior au fost înaintați doi candidați pentru funcția de președinte al AGJ – Liliana Țurcan și Nelea Budăi, care nu au acumulat voturile necesare.
Pentru a debloca situația, judecătorii au înaintat-o în funcția de președinte pe Viorica Puica, care a fost aleasă cu votul a 208 magistrați.
Viorica Puica, noul președinte al AGJ
Astfel, magistraților le-a trebuit aproape două ore ca să înceapă ședința.
Amintim că Adunarea Generală a Judecătorilor a început pe 17 martie curent și a fost întreruptă la sugestia judecătorului Anatolie Țurcan. Singura decizie luată pe 17 martie a fost crearea unei comisii care să elaboreze o declarație despre situația din sistemul judecătoresc, în viziunea magistraților.
Borrell propune un nou fond al UE de finanţare a armamentului pentru Ucraina, după ce Ungaria a blocat fondul existent
Maia Sandu, la Mingir: ,,Au rămas doar opt zile până la alegeri. Avem de făcut alegeri tare importante pentru noi și pentru stat, iar la referendum nu există turul doi"
FOTO // Secția anestezie și terapie intensivă de la Spitalul raional Cahul, reparată capital și dotată cu echipamente de ultimă oră