04:17:16 29.03.2024
Stiri

Un LIDER al partidului de guvernământ pune punctul pe „i”: „Kremlinul mai degrabă ne-ar fi ÎNCHIS gazul și ar fi dat bani autorităților de la Tiraspol să cumpere direct gaz la preț de piață, decât să ne ofere condiții mai bune”

Actualitate 12.01.2022 16:38 Vizualizări4379 Autor: Ziarul National
Un LIDER al partidului de guvernământ pune punctul pe „i”: „Kremlinul mai degrabă ne-ar fi ÎNCHIS gazul și ar fi dat bani autorităților de la Tiraspol să cumpere direct gaz la preț de piață, decât să ne ofere condiții mai bune” Facebook


„R. Moldova nu avea cum obține un preț la gaze mai bun de la ruși, decât făcând anumite cedări politice, în special pe segmentul transnistrean. Cine crede altfel, trăiește într-o lume paralelă în care Kremlinul nu-i la un pas de la a invada Ucraina, ci un actor „benevolent” interesat în bunăstarea cetățenilor moldoveni”, a declarat astăzi președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie din Parlamentul R. Moldova, Dan Perciun, în contextul crizei gazelor naturale.

Potrivit lui Perciun, situația privind criza gazelor este pe cât de complicată, pe atât de simplă.

„Prețul la gaze pe piața internațională a crescut exorbitant. R. Moldova cumpără de la „Gazprom” la un preț în mediu de două ori mai mic decât prețul de piață. Astfel, R. Moldova nu avea cum obține un preț mai mic, decât făcând anumite cedări politice. Kremlinul mai degrabă ne-ar fi închis gazul și ar fi dat bani autorităților de la Tiraspol să cumpere direct gaz la preț de piață, decât să ne ofere condiții mai bune. Așa că ași în mânecă noi nu avem”, a precizat Perciun.

În același context, deputatul PAS a afirmat că România nu are gaz să ne vândă, iar peste Prut prețurile au crescut și mai mult decât la noi.

„Gazoductul Iași-Chișinău înseamnă posibilitate de a cumpăra gaz la prețul de piață. Prețul la gaz a crescut din noiembrie și probabil va fi în continuare mai mare decât cel utilizat pentru ultimul tarif stabilit. În aceste condiții, mai devreme sau mai târziu, tariful trebuie să crească. Din 2006 contractul prevede plata pentru achiziția gazului la zi și dreptul de a deconecta livrările în cazul acumulării datoriilor. Până acum „Gazprom” a tolerat datoriile, din bunăvoință. Acum cere plata la zi. Asta creează mari dificultăți. Ceea ce poate face statul e să ofere compensații mai mari pentru oameni. Au fost bugetate deja 1,6 miliarde de lei pentru pachetul de suport. Ținând cont de creșterea continuă a prețului, compensațiile trebuie mărite. În următoarele zile vor fi calculele cu cât exact.

Asta-i situația pe termen scurt și soluțiile. Pe termen mediu, evident, vorbim de reducerea consumului, diversificarea surselor, stocuri, eficiență energetică etc.”, a conchis sursa citată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md