10:14:10 01.10.2020
 
Stiri

DECLARAȚIE // „Ștefan Gațcan nu poate să-și retragă cererea de la PG, iar aceasta, în baza plângerii primite, are obligația să deschidă o cauză penală pentru cercetarea multi-aspectuală a situației fără precedent în istoria R. Moldova”

Actualitate 06.07.2020 11:36 Vizualizări4034 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // „Ștefan Gațcan nu poate să-și retragă cererea de la PG, iar aceasta, în baza plângerii primite, are obligația să deschidă o cauză penală pentru cercetarea multi-aspectuală a situației fără precedent în istoria R. Moldova”


Deputatul Ștefan Gațcan nu poate să-și retragă cererea de la Procuratura Generală, prin care reclama, pe 30 iunie curent, că ar fi fost obligat de către colegii săi socialiști ră renunțe la mandatul de parlamentar. Mai mult, Gațcan, care a plecat misterios din R. Moldova, ar putea fi cercetat penal pentru denunț fals, consideră liderul Uniunii Salvați Basarabia, juristul Valeriu Munteanu.

„Deputatul Ștefan Gațcan, care a plecat din PSRM la „Pro Moldova”, apoi a revenit la socialiști, a făcut azi un al treilea filmuleț video, unde declară că-și retrage cererea depusă pe data de 30 iunie la Procuratura Generală, prin care a acuzat deputații PSRM că l-au impus să renunțe la mandatul de deputat. Aparent, omul, dacă s-a răzgândit de mai multe ori pe dimensiunea vectorului politic, poate să o facă la fel cu cererile în justiție, doar că de această dată nu este chiar atât de simplu.

Citește și: VIDEO // Ștefan Gațcan și-a scos MASCA și a cerut RETRAGEREA cererii de la Procuratura Generală, în care îi acuza pe socialiști că fac presiuni asupra sa. Când REVINE în R. Moldova

Conform art. 311 Cod Penal - denunțarea falsă sau plângerea falsă, la depunerea plângerii la Procuratură, Gațcan a fost avertizat de către procurori (și/sau de armata de avocați pe care i-a pus la dispoziție gruparea CanduȘor) că poartă răspundere penală pentru declarațiile făcute și riscă până la 2 ani de închisoare pentru denunțul fals”, menționează Munteanu.

Politicianul mai spune că în legislația R. Moldova, în Codul Penal, cel de Procedură Penală sau în alt act legislativ sau normativ nu există noțiunea juridică de „retragere a plângerii penale”.

„Ori acesta nu este un joc. În baza denunțului lui Gațcan, procurorii au obligația imperativă să deschidă o cauză penală, iar în baza acestei proceduri să stabilească toate circumstanțele. Este adevărat, în cadrul cauzei penale, avem noțiunea de „împăcare a părților”, dar nici acest lucru nu este posibil în „cazul Gațcan”, ori conform acestei prevederi legale, împăcarea lui Gațcan cu socialiștii, în cadrul cauzei penale, poate avea loc doar pentru o infracțiune ușoară sau mai puțin gravă, ori determinarea la renunțarea la mandatul de deputat îmbracă forma unei infracțiuni foarte grave, subminând suveranitatea poporului.

În concluzie, Ștefan Gațcan nu poate să-și retragă cererea de la Procuratură, iar aceasta, în baza plângerii primite, are obligația să deschidă o cauză penală pentru cercetarea multi-aspectuală a situației fără precedent în istoria R. Moldova.

Dacă se va proceda altfel, va fi un serviciu consistent al PG adus lui Igor Dodon, care vrea să „îngroape” cât mai repede „cazul Gațcan”. Dacă se va demonstra că Igor Dodon a orchestrat răpirea lui Gațcan, atunci acesta va încăpea pe aceleași liste pe care a ajuns Vladimir Plahotniuc, ori abordările criminale ale foștilor parteneri de guvernare sunt similare”, a conchis Munteanu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md