Socialiștii sugerează că REȚINEREA lui Dodon ar face parte dintr-un plan de a DESTABILIZA situația în contextul războiului din Ucraina. Batrîncea și Greceanîi AMENINȚĂ cu proteste de amploare: „Nu noi ne-am dorit acest lucru...”
Reținerea pentru 72 de ore a ex-președintelui Igor Dodon ar face parte dintr-un plan de a destabiliza situația în R. Moldova în contextul războiului din Ucraina, au declarat astăzi secretarul executiv al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Vlad Batrîncea, și deputata Zinaida Greceanîi, în cadrul unui briefing de presă.
„Înțelegem că acest show a fost regizat de mult timp, de aceea nu este în republică președintele Maia Sandu. Toată republica observă că de ziua ei se produce acest show. Ce, este un banal cadou politic? Le propuneam dialog și conlucrare în interesul republicii. Le-am spus să nu admitem provocări și să muncim pentru consolidarea R. Moldova. Învinuirile aduse colegului nostru Igor Dodon sunt ridicole.
Care e scopul acestui show? Ce se dorește în contextul acestei conjuncturi regionale? De mai multe ori am solicitat guvernării să nu admitem implicarea R. Moldova în procese periculoase. Le-am spus să menținem neutralitatea, să consolidăm statul R. Moldova, să asigurăm integritatea teritorială și suveranitatea R. Moldova. Niciun răspuns, nimic. Considerăm că e un joc periculos, iar cei care au născocit și au pornit această provocare și merg împotriva opoziției vor să provoace destabilizări. Cu ce scop? Care sunt pașii de mai departe în aceste destabilizări? Acei jucători care stau în umbră și promovează aceste provocări și destabilizări ce urmăresc? Care e scopul acestor păpușari? Opoziția la sigur va apăra colegii săi. Așa cum am protestat în perioada 2010-2019 împotriva crimelor, am fost în stradă, am adus corturi la Parlament… Așa vom protesta și mai departe, vom apăra orice coleg și nu vom admite distrugerea opoziție. Nu vom admite aceste show-uri”, a declarat astăzi Batrîncea.
În același context, Batrîncea spune că cercetarea penală a șefului său într-un dosar penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii prevăzute de art.324 (coruperea pasiva) art.181/2 (acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală), art.337 (trădare de patrie) și art.330/2 (îmbogățire ilicită)”, ar fi fost pusă la cale de unii „păpușari”.
„Care e totuși scopul păpușarilor? Implicarea R. Moldova în ce fel de procese? Vom critica public guvernarea și vom face tot ceea ce trebuie să facă cetățenii activi ai R. Moldova. Domnilor ambasadori, am avut discuții și v-am prevenit despre aceste scenarii de destabilizare. Am zis și guvernării și ambasadorilor că lupta politică trebuie să aibă anumite linii roșii. Lupta politică trebuie să aibă niște reguli, dar acestea au fost încălcate. Misiunile diplomatice trebuie să ia atitudine și să vină cu mesaje de până la 2019. Astăzi în raport cu Dodon se folosesc fraze tari – grupul criminal organizat, tot ce dorești. Să vă zicem cine a fost și cine face parte din grupul criminal organizat, care se află în stare de libertate și nu au probleme cu legea? Oare am uitat atât de repede, stimați guvernanți și ambasadori… Considerăm că aceste provocări trebuie oprite și mai este timp pentru a le opri. Pentru a ne întoarce la luptă politică decentă, bazată pe lege”, a adăugat Batrîncea.
Sursa citată a mai adăugat că apărarea lui Dodon ar fi echivalentă cu „apărarea democrației și libertății” în R. Moldova.
„Facem apel către cetățeni, către susținătorii PSRM, sute de mii de cetățeni care știu că noi am furnizat rezultate. Apelul e simplu - să fim gata să apărăm democrația, să apărăm libertatea, posibilitatea de a critica, de a alege și de a fi ales. Când aceste principii se încalcă, statul poate ajunge într-un haos. Să fim gata de proteste, de luptă democratică și să contribuim la niște reguli democratice în politică. Dacă e o provocare, atunci provocatorii care iau aceste decizii ilegale vor răspunde. Să fie atenți când dau ordine și indicații. Să revină în câmpul legal și la luptă politică corectă sau să-și asume consecințele”, a avertizat Batrîncea.
La rândul său, fosta președintă a Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a chemat guvernarea la dialog, în caz contrar a avertizat-o să-și asume consecințele. Acesta a evitat să spună că în Ucraina e un război în toată legea provocată de Vladimir Putin.
„Eu îmi doresc să avem politicieni înțelepți, care să consolideze toată societatea. R. Moldova e o țară mică, avem vecinii pe care îi avem, situația nu e stabilă, e foarte complicat. Oare nouă ne trebuie și o luptă internă politică ca asta? Când s-a început ce s-a început în țara vecină, doamna președintă ne-a invitat pentru o discuție. Atunci am avut o discuție sinceră și i-am transmis că noi nu vrem destabilizări. Noi suntem o țară neutră și trebuie să o apărăm. Asta e situația. Noi nu ne-am dorit acest lucru. Noi și astăzi i-am chemat pe cei de la guvernare să avem o discuție și este loc pentru discuții. Trebuie să ne gândim cum hrănim oamenii și să nu ne ocupăm cu aceste destabilizări. Domnul Batrîncea a vorbit despre strategia de mai departe, dar nu noi ne-am dorit acest lucru. Dacă guvernanții nu înțeleg acest lucru, atunci poporul va decide. Noi ne asumăm toată responsabilitatea pentru ceea ce va face opoziția, dar altă ieșire din situație nu avem. Sunt suficiente forțe din exterior care vor destabilizarea politică în R. Moldova, dar noi ar trebui să fim consolidați. Acesta e rolul președintelui R. Moldova”, a punctat Greceanîi.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania