17:05:17 21.02.2024
Stiri

Parlamentul îi spune DA Guvernului și prelungește starea de urgență pe teritoriul R. Moldova pentru încă 60 de zile. Premierul Dorin Recean: „Pericolul este unul cât se poate de real”

Actualitate 30.03.2023 16:37 Vizualizări1243 Autor: Ziarul National
Parlamentul îi spune DA Guvernului și prelungește starea de urgență pe teritoriul R. Moldova pentru încă 60 de zile. Premierul Dorin Recean: „Pericolul este unul cât se poate de real”


Parlamentul a acceptat astăzi, cu votul a 61 de deputați ai majorității parlamentare, solicitarea Guvernului de a prelungi starea de urgență pe teritoriul R. Moldova pentru încă 60 de zile, începând cu data de 5 aprilie curent.

Premierul Dorin Recean a enumerat de la tribuna centrală a Parlamentului riscurile de securitate la adresa R. Moldova din cauza războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, inclusiv posibilitatea ca rachetele care zboară spre Ucraina să survoleze ilegal spațiul aerian autohton și chiar să cadă pe teritoriul republicii noastre, dar și tentativele Kremlinului de a destabiliza situația de la Chișinău, precum și situația „fără precedent” din domeniul justiției.

De asemenea, Guvernul are nevoie de pârghii pentru a putea reacționa prompt în caz de sistare a livrărilor de gaze și a furnizării de energie electrică.

„Starea de urgență este un instrument constituțional eficient pentru ca Guvernul să poată reacționa și a învinge în războiul hibrid dus de Federația Rusă împotriva R. Moldova. Noi nu am mai avut o situație similară de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Pericolul pentru viața și siguranța oamenilor din Republica Moldova este unul cât se poate de real”, a punctat premierul Dorin Recean în fața deputaților.

Deputații comuniști și socialiști s-au opus prelungirii „pentru a noua oară” a stării de urgență în R. Moldova. Bogdat Țârdea, de exemplu, a acuzat guvernarea că dânsa „a creat criza energetică”, iar Diana Caraman a cerut, în limba rusă, „probe” vizavi de riscurile invocate de autorități. Premierul Dorin Recean a rugat-o pe ultima „să nu facă demagogie când e vorba de securitatea statului”.

„Oamenii chiar încearcă să clatine baza statului de drept, folosind grupările corupte”, a afirmat premierul și a întrebat dacă „noi trebuie să stăm și să nu facem nimic?”, atunci când colega ei de proteste, Marina Tauber, creează „anxietate și ură” în societate, declarând că Guvernul va „ataca militar” Transnistria.

Dorin Recean a adăugat că agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei și ororile care au loc în statul vecin se răsfrâng și asupra R. Moldova, iar Guvernul este „pregătit pentru orice provocare și orice situație ce poate avea loc”, ca urmare a acțiunilor Federației Ruse de a crea haos în republica noastră.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md