07:04:02 06.12.2021
Stiri

DOC // Președinta Maia Sandu cere inițierea procedurii de EVALUARE a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo: NU ar acționa în interesul cetățenilor R. Moldova

Actualitate 04.11.2021 17:18 Vizualizări1524 Autor: Ziarul National
DOC // Președinta Maia Sandu cere inițierea procedurii de EVALUARE a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo: NU ar acționa în interesul cetățenilor R. Moldova


Președinta Maia Sandu solicită inițierea procedurii de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Sesizarea șefei statului a fost transmisă astăzi Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

„Am transmis astăzi CSP o sesizare prin care am cerut evaluarea activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Decizia de a iniția procedura de evaluare e determinată de necesitatea consolidării încrederii societății în instituția Procuraturii, încredere compromisă de lipsa rezultatelor în combaterea criminalității și corupției, în special în dosarele de rezonanță, în perioada în care aceasta a fost condusă de procurorul general suspendat”, a precizat șefa statului.

Potrivit președintelui R. Moldova, instituțiile statului implicate în lupta anticorupție trebuie să acționeze ferm, după lege, și să țină cont de așteptările societății.

„Cetățenii cer să se facă dreptate. Cetățenii nu vor o procuratură care asistă neputincioasă când statul este devalizat. În calitate de președinte, îmi doresc ceea ce își doresc oamenii: legea să fie respectată, iar cei care au comis abuzuri să fie sancționați corespunzător”, a conchis Maia Sandu.

Șefa statului arată în sesizarea către CSP că Procuratura Generală înregistrează lipsă de progrese dosarul fraudei bancare, nu ar fi investigat în mod efectiv cazul privind deportarea profesorilor turci din R. Moldova și nu ar acționa în beneficiul cetățenilor R. Moldova.
Menționăm că Alexandr Stoianoglo a fost suspendat de drept din funcție pe 5 octombrie curent, când a fost reținut într-un dosar de corupție pe numele său.

Mai exact, procurorii anticorupție îi impută lui Stoianoglo cinci capete de acuzare, acuzându-l de favorizare a unui grup criminal.

Alexandr Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu și acuză guvernarea că vrea să preia conducerea Procuraturii Generale.

Amintim că noua guvernare a modificat, în august curent, Legea cu privire la Procuratură prin care a fost instituit un mecanism de verificare a activității procurorului general, dar și de sancționare a acestuia, după efectuarea unei evaluări a performanțelor.

În cazul în care evaluarea activității procurorului general ar stabili carențe, acesta ar urma să fie sancționat disciplinar sau chiar revocat din funcție.

Performanțele procurorului general ar urma să fie evaluate anual de către o comisie constituită de Consiliul Superior al Procurorilor, după sesizarea președintelui Republicii Moldova sau a cel puțin trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor.

Comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General va fi constituită din cinci membri, câte unul propus de președintele republicii, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor și de procurorul general.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md