13:35:13 04.06.2023
Stiri

DOC // Mai mult SPRIJIN EUROPEAN pentru R. Moldova. ȘAPTE lucruri esențiale ale DECLARAȚIEI adoptate de Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova

Actualitate 24.03.2023 12:06 Vizualizări1133 Autor: Ziarul National
DOC // Mai mult SPRIJIN EUROPEAN pentru R. Moldova. ȘAPTE lucruri esențiale ale DECLARAȚIEI adoptate de Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova


Comitetul Parlamentar de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană apreciază progresele înregistrate în mai multe domenii-cheie din republica noastră și îndeamnă la mai mult sprijin european pentru Chișinău. La ședința de ieri a fost adoptată o declarație comună, care se referă la trei aspecte esențiale: aderarea R. Moldova la UE și Acordul de Asociere, statul de drept și reforma justiției, dar și situația geopolitică a R. Moldova.

În ceea ce privește reforma justiției, în declarația comună adoptată se constată progresele înregistrate în acest sector – procedura de „pre-vetting” pentru noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și ai Consiliului Superior al Procurorilor, implementarea legislației cu privire la judecarea în lipsă. Totodată, autorii declarației fac apel la o cooperare consolidată între statele membre UE și autoritățile moldovene în investigarea fraudei bancare și, în mod special, în asigurarea repatrierii activelor furate și cercetarea penală a celor responsabili.

În declarație se mai face apel la instituțiile UE și statele membre UE ca să creeze rapid un regim separat de sancțiuni împotriva cetățenilor moldoveni recunoscuți pentru coruperea instituțiilor politice și economice ale R. Moldova cu scopul de a reduce puterea financiară a oligarhilor și capacitatea lor de a destabiliza republica, după cum a solicitat Guvernul Republicii Moldova, dar și să sprijine apelul mai multor miniștri europeni de a acționa în vederea sancționării oligarhilor proruși din R. Moldova.

Linia roșie a Declarației se referă la acordarea unui sprijin mai susținut pentru R. Moldova și conține șapte puncte importante:

-Începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană cât mai curând, după îndeplinirea celor 9 recomandări;

-Regimeuropean de sancțiuni pentru oligarhii care vor să destabilizeze și să corupă Republica Moldova;

-Unitate special dedicată relațiilor cu R. Moldova la nivelul Direcției de Vecinătate a Comisiei Europene

-Mai multe resurse alocate Hub-ului UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor Republicii Moldova;

- Liberalizarea totală a comerțului UE - Moldova;

- Creșterea sprijinului financiar european pentru Moldova;

- Eliminarea tarifelor de roaming între UE și Moldova.

Cea de-a 13-a Reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană s-a desfășurat pe 23 martie la Bruxelles. Ședința a fost coprezidată de vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihail Popșoi, și de europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md