03:56:05 16.04.2024
Stiri

Compania „AIR Moldova” a PIERDUT statutul de operator aerian: „Compania nu a prezentat nicio dovadă privind înlăturarea neconformităților și nu deține nicio aeronavă operațională”

Actualitate 20.02.2024 16:00 Vizualizări1373 Autor: Ziarul National
Compania „AIR Moldova” a PIERDUT statutul de operator aerian: „Compania nu a prezentat nicio dovadă privind înlăturarea neconformităților și nu deține nicio aeronavă operațională”


Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a revocat marți, 20 februarie, Certificatul de Operator Aerian (AOC) al „AIR Moldova”, deoarece compania, aflată în proces de restructurare accelerată de mai bine de jumătate de an, nu a prezentat nicio dovadă privind înlăturarea neconformităților în termenul stabilit, nu deține nicio aeronavă operațională și nu întrunește cerințele minime pentru deținerea unui AOC.

Inițial, AAC a suspendat temporar certificatul de operator aerian, pentru o perioadă de șase luni, acordând termen maxim prevăzut de Codul aerian, pentru identificarea unei aeronave care ar putea fi utilizată în transporturile aeriene și inclusă în AOC.

„La expirarea perioadei de șase luni, în conformitate cu prevederile Codului Aerian, din cauza lipsei a cel puțin o aeronavă ce ar deține un certificat de navigabilitate valabil, revocarea AOC a fost inevitabilă”, se arată într-un comunicat al AAC.

Reprezentanții companiei au fost invitați de mai multe ori la ședințele Comisie de certificare, însă aceștia au ignorat invitațiile.

AIR Moldova nu mai are statut de operator aerian, fiind privată de dreptul de a opera zboruri comerciale (operațiuni de transport aerian comercial). Compania AIR Moldova va fi notificată oficial despre revocarea certificatului de operator aerian. Dacă această companie va dori să reia zborurile, atunci poate iniția un nou proces de certificare”, a conchis Autoritatea Aeronautică Civilă.

Amintim că peste 28 000 de clienți ai „AIR Moldova” nu și-au primit până acum banii pentru cele 75 000 de bilete procurate în ultimul an de la compania intrată în faliment. Este vorba de o pagubă de circa 9 000 000 de euro. Parlamentarii Radu Marian și Sergiu Lazarencu au înregistrat astăzi o inițiativă legislativă, potrivit căreia cetățenii se vor număra printre primii creditori ai companiilor aeriene, cărora li se vor întoarce banii pentru serviciile neîndeplinite.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md