05:46:32 14.07.2024
Stiri

DOC // Comisia pentru Situații Excepționale SUSPENDĂ cererile de demisie a judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție

Actualitate 31.03.2023 16:17 Vizualizări2331 Autor: Ziarul National
DOC // Comisia pentru Situații Excepționale SUSPENDĂ cererile de demisie a judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție


Cererile de demisie depuse de judecătorii Curții Supreme de Justiție (CSJ) au fost suspendate de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), anunță Guvernul R. Moldova. Decizia a fost luată la solicitarea Ministerului Justiției, pentru a evita blocajele în sistemul de justiție.

Membrii Comisiei au constatat situația excepțională existentă la Curtea Supremă de Justiție și au decis adoptarea unei măsuri extraordinare temporare de suspendare a cererilor de demisie a judecătorilor, pe un termen de 30 de zile, în vederea asigurării funcționalității instituției.

„Este un instrument de intervenție rapidă, o măsură extraordinară, dar necesară. Trebuie să ajustăm și să asigurăm cadrul legal de funcționare a justiției, astfel încât să diminuăm riscurile care pot apărea și să asigurăm accesul oamenilor la justiție. Este o oportunitate în plus pentru judecătorii onești de a face un pas înainte și de a acționa în beneficiul cetățenilor”, a subliniat premierul Dorin Recean.

Potrivit ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în contextul în care mai mulți judecători și-au dat demisia și există riscul de întrerupere a funcționalității Curții Supreme de Justiție și o posibilă stopare a examinării dosarelor, se impune în ultimă instanță aplicarea acestei măsuri temporare.

„În cazul în care o bună parte a funcțiilor vacante existente la CSJ vor fi completate mai devreme, decizia în cauză poate fi revăzută în orice moment. Decizia este luată pentru a asigura interesul public, pentru continuarea procesului de examinare a dosarelor prioritare, inclusiv a contestațiilor depuse împotriva comisiei de pre-vetting. Mai mult, având în vedere rolul esențial pe care îl joacă sistemul instanțelor judecătorești în procesul de apărare a drepturilor omului și accesul la justiție, este esențial să păstrăm funcționalitatea neîntreruptă a acestuia pe perioada stării de urgență”, a adăugat ministra Veronica Mihailov-Moraru.

Menționăm că, ieri, în cadrul dezbaterilor din plenul Parlamentului, premierul Dorin Recean s-a referit, în argumentarea prelungirii stării de urgență, și la riscurile exacerbate și la situația gravă, fără precedent, existentă în domeniul justiției.

Amintim că opt judecători vor rămâne în cadrul instanței supreme după 3 aprilie, după ce la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 14 februarie au fost examinate cererile de demisie a 16 judecători din cadrul CSJ.

Mai exact, plenul CSM a acceptat cererile de demisie ale judecătorilor: Ala Cobăneanu, Svetlana Filincova, Iurie Diaconu, Victor Boico şi Victor Burduh - din 1 martie 2023; Elena Cobzac - din 13 martie 2023; Nadejda Toma, Liliana Catan, Maria Ghervas, Galina Stratulat, Iurie Bejenaru şi Ghenadie Plămădeală - din 31 martie 2023, precum şi Victor Micu, Luiza Gafton și Petru Moraru, membri detaşaţi în Consiliul Superior al Magistraturii - din 3 aprilie 2023.

CSJ a informat că în 2022 instanţa supremă a activat cu un efectiv de 21 judecători, față de 33 de judecători cum prevede legea.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md