22:25:13 15.04.2024
Stiri

DOC // Așa-zișii membri ai „Scutului Poporului” NU vor mai putea defila pe străzile capitalei. Comisiei Situații Excepționale a luat noi DECIZII privind asigurarea ordinii publice și securității energetice

Actualitate 15.03.2023 17:55 Vizualizări3114 Autor: Ziarul National
DOC // Așa-zișii membri ai „Scutului Poporului” NU vor mai putea defila pe străzile capitalei. Comisiei Situații Excepționale a luat noi DECIZII privind asigurarea ordinii publice și securității energetice


Așa-zișii membri ai „Scutului Poporului”, care ar fi controlați de fostul șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, nu vor mai avea dreptul să iasă în stradă echipați cu uniforme, veste antiglonț, camere de corp și stații radio. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), prezidată de prim-ministrul Dorin Recean.

Membrii CSE au interzis folosirea simbolurilor corporative ale persoanelor juridice în timpul întrunirilor, manifestațiilor publice, mitingurilor sau altor evenimente publice.

„De asemenea, este interzisă folosirea vestelor antiglonţ, huselor, centurilor și vestelor tactice multifuncționale, a camerelor de corp și stațiilor radio portabile de către persoanele fizice și juridice, care nu sunt învestite cu asemenea drepturi prin lege. La fel, se interzice comercializarea uniformelor de serviciu și însemnelor distinctive ale funcționarilor publici cu statut special și ale militarilor, cu excepția cazurilor în care achizițiile sunt inițiate în temeiul Legii privind achizițiile publice, fie la solicitarea funcționarilor publici”, se arată în decizia CSE.Totodată, membrii CSE au decis să fie prelungit, pentru perioada aprilie – septembrie 2023, termenul de achiziție a energiei electrice de către SA „Energocom”, în baza negocierilor directe. Furnizorii vor încheia cu SA „Energocom” contracte bilaterale pentru asigurarea cantităților de energie electrică necesară, iar în cazul modificării tarifelor - vor fi semnate acorduri adiționale.

Conform deciziei CSE, SA „Termoelectrica” a fost scutită de plata TVA pentru păcura achiziționată, în volum de până la 132 mii de tone.

Au fost făcute unele ajustări ale mecanismului de repartizare a lemnului de foc către populație. Potrivit acestora, Agenția „Moldsilva” va stabili limita de comercializare la un volum maxim de 5 metri steri per gospodărie casnică și 200 metri steri per consumator noncasnic.

De asemenea, începând cu 1 aprilie curent, vor fi abrogate un șir de prevederi ale CSE, care se referă la eliberarea autorizațiilor pentru tăieri în fondul forestier și în vegetația forestieră din afara fondului forestier. În același timp, va fi abrogat mecanismul de eliberare a lemnului de foc, având în vedere finalizarea sezonului rece 2022-2023. Un Regulament în acest sens, pentru următorul sezon de încălzire, va fi elaborat de Agenția „Moldsilva” și prezentat spre aprobare Ministerului Mediului.

Potrivit Dispoziției CSE, este sistată activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, începând cu ziua de 15 martie 2023. Decizia a fost luată în contextul în care refugiații ucraineni beneficiază de suport din partea R. Moldova prin intermediul mecanismului de acordare a protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina, aprobat de Guvern pentru o perioadă de 1 an.

O altă prevedere se referă la abrogarea deciziei anterioare a CSE, care permitea activitatea de comerț ambulant în cadrul târgurilor şi iarmaroacelor pentru o perioadă de maximum 120 de zile consecutive. Deciziile APL adoptate până în prezent vor fi valabile până la expirarea termenului prevăzut.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md