06:06:19 16.07.2024
Stiri

Autorizația de mediu pentru „Uzina Metalurgică Moldovenească”, controlată de Tiraspol, a fost prelungită cu șase luni. CSE a intervenit cu noi măsuri privind gestionarea a crizei energetice și sprijinirea refugiaților

Actualitate 04.04.2023 10:14 Vizualizări1345 Autor: Ziarul National
Autorizația de mediu pentru „Uzina Metalurgică Moldovenească”, controlată de Tiraspol, a fost prelungită cu șase luni. CSE a intervenit cu noi măsuri privind gestionarea a crizei energetice și sprijinirea refugiaților


Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a prelungit până la 30 septembrie 2023 termenul de valabilitate a autorizației de mediu privind gestionarea deșeurilor și a autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”, controlată de regimul separatist de la Tiraspol.

Totodată, reprezentanții uzinei sunt obligați să raporteze cantitatea emisiilor de poluanți până la sfârșitul lunii curente.

O altă prevedere a documentului se referă la sistarea activității Centrului provizoriu de gestionare a unor afluxuri de străini pe teritoriul R. Moldova, din localitatea Pârlița, raionul Fălești. Instituția din gestiunea Ministerului Afacerilor Interne și-a întrerupt activitatea pe 3 aprilie.

De asemenea, membrii Comisiei au intervenit cu o precizare în Regulamentul cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie. Astfel, la determinarea gradului de vulnerabilitate energetică, veniturile declarate pensia de întreținere plătită nu vor fi excluse. Toate gradele de vulnerabilitate energetică, stabilite pentru perioada noiembrie 2022 – martie 2023, vor fi recalculate în funcție de această normă până la data de 30 aprilie.

O altă decizie se referă la alocarea mijloacelor financiare, din Fondul de intervenție al Guvernului, pentru acoperirea cheltuielilor suportate pentru gestionarea crizei refugiaților. Astfel, 4,5 milioane de lei vor fi distribuite pentru întreținerea centrelor de plasament temporar pentru persoane refugiate, instituite de autoritățile publice locale de nivelul al doilea, iar alte 282 de mii de lei – de nivelul întâi.

Alte 879 de mii de lei vor fi alocate Ministerului Muncii și Protecției Sociale, pentru a acoperi costurile de funcționare a centrelor de plasament temporar pentru persoane refugiate, create de instituțiile publice din subordinea autorităților publice centrale, iar 11,9 mii lei vor fi repartizate centrelor aflate în gestiunea Ministerului Educației și Cercetării. Totodată, au fost alocate 295 de mii de lei pentru acordarea sporului de compensare angajaților antrenați în gestionarea crizei de refugiați.

Membrii CSE au corectat, în ultima ședință, mărimea alocărilor financiare distribuite centrelor pentru refugiați pentru activitatea desfășurată în perioada octombrie – decembrie 2022.

De asemenea, CSE a aprobat un regulament privind acoperirea deficitului de biocombustibil solid, folosit în sezonul de încălzire de către instituțiile de menire socială. Ulterior, Agenția pentru Eficiență Energetică va întocmi lista beneficiarilor și cantitățile alocate, ținând cont de puterea instalată a centralelor termice.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md