„Trimite-mi o poză nud!”- asta înseamnă dacă vezi „NP4NP” în telefonul copilului. Coduri și expresii PERICULOASE - dicționar pentru părinți de adolescenți


Dacă ești părinte din Generația Y, prescurtările folosite în conversațiile online nu-ți sunt deloc străine. Tu și generația ta ați fost cei care ați făcut celebru acel „LOL” (laughing out loud = râd cu voce tare) pe Yahoo Messenger, până a ajuns, în 2011, în dicționarul Oxford! Dar, oricât de cool ai fi fost la vremea ta, realitatea e că azi copilul tău trimite mesaje într-un limbaj care pare complet nou, un amestec ciudat de litere, cifre și emojiuri. E bine să le știi, pentru că nu sunt toate inofensive.
Jurnaliștii de la parents.com au tradus cele mai populare prescurtări folosite de adolescenți în mesaje, iar noi îți spunem la care dintre ele ar trebui să fii cu adevărat atent(ă). În unele situații, așa-numitele „texting codes” pot semnala cazuri de bullying online, consum de substanțe, probleme serioase de sănătate mintală, gânduri suicidare.
Acronyms vs. Texting Codes, care-i diferența?
Prescurtările clasice (acronimele) sunt formate din inițialele unor expresii, cum ar fi „BRB” pentru „Be Right Back”. Dar Titania Jordan, expertă în siguranța online pentru copii și Chief Parent Officer la Bark Technologies, explică faptul că texting codes sunt altceva: o combinație de prescurtări, caractere, emojiuri și cuvinte „mascate” care ascund sensuri reale. Și da, exact asta e ideea – să fie greu de înțeles pentru tine, părintele: „Acronimele sunt făcute ca să fie mai ușor de scris, e mai rapid să tastezi ‘ILY’ decât ‘I love you’”, spune Jordan. „Dar codurile sunt altceva, ele pot fi folosite tocmai ca să-ți ascundă ceva,mai ales dacă cineva citește conversațiile.”
Pentru că aceste coduri par inofensive – un emoji, un cuvânt stâlcit, o combinație ciudată de litere – e foarte ușor să nu le bagi în seamă. Dar ai idee, de exemplu, că „seggs” este un mod de a scrie „sex” fără să sară în ochi?
Erin Walsh, autoarea cărții It’s Their World: Teens, Screens, and the Science of Adolescence (E lumea lor: Adolescenții, Ecranele și Știința Adolescenței), adaugă că, uneori, folosirea acestor coduri nu e ceva grav – e doar un mod al copiilor de a se simți parte dintr-un grup: „Da, aceste coduri pot ascunde comportamente riscante și pot fi folosite ca să evite vigilența adulților”, spune ea. „Dar pot fi și pur și simplu un limbaj al apartenenței, o formă de legătură între ei.”
Cele mai populare acronime și semnificația lor
Iată o listă de coduri frecvent folosite de adolescenți, dar ține cont de faptul că zi de zi sunt inventate și altele:
- BRB – Be Right Back (Revin imediat)
- BTW – By The Way (Apropo / Și, apropo…)
- FOMO – Fear Of Missing Out (Frica de a rata ceva- foarte prezentă în social media)
- GOAT – Greatest Of All Time (Cel/Cea mai tare din toate timpurile)
- GTG – Got To Go (Trebuie să plec)
- GR8 – Great (Super / Grozav)
- IMO – In My Opinion (În opinia mea)
- ISO – In Search Of (Caut / În căutare de…)
- IYKYK – If You Know, You Know (Dacă știi, știi- o referință „codificată”)
- ILY – I Love You (Te iubesc)
- IRL – In Real Life (În viața reală)
- JK – Just Kidding (Glumeam)
- KMS – Kill Myself (Vreau să mă omor- un semnal de alarmă major)
- KYS – Kill Yourself (Omoară-te, poate ascunde bullying grav)
- L8R – Later (Mai târziu)
- LMAO – Laughing My Ass Off (Râd de mor)
- LOL – Laugh(ing) Out Loud (Râd cu voce tare)
- NP – No Problem (Nicio problemă)
- OMW – On My Way (Sunt pe drum)
- OFC – Of Course (Desigur)
- ROTF – Rolling On The Floor (Râd de mă tăvălesc)
- SMH – Shaking My Head (Dau din cap, adică sunt dezamăgit/ă sau neîncrezător/oare)
- STFU – Shut The F**k Up (Taci dracului- foarte vulgar)
- TBH – To Be Honest (Ca să fiu sincer…)
- TYVM – Thank You Very Much (Mulțumesc mult)
- WYD – What You Doing? (Ce faci?)
- WTF – What The F**k? (Ce dr*cu’?)
- WYA – Where You At? (Unde ești?)
- WUF – Where You From? (De unde ești?)
- IYKYK = If You Know, You Know – dacă știi, știi, adică un soi de glumă de „inițiați”, dacă înțelegi, faci parte din cerc)
Coduri mai ascunse, dar cu înțelesuri serioase
Pe lângă prescurtările amuzante sau nevinovate, există și o serie de coduri deliberat criptice, folosite de adolescenți pentru a vorbi despre subiecte intime, comportamente riscante sau pentru a ascunde ceva de ochii adulților. Iată câteva dintre cele mai răspândite:
- ASL – Age / Sex / Location Vârstă / Sex / Locație (întrebare folosită adesea în discuții online cu necunoscuți)
- CD9 sau Code 9 – Parents are around Părinții sunt prin preajmă (atenție, ascunde ceva ce nu trebuie să fie văzut de adult)
- DTF – Down to fck* – Disponibil(ă) pentru sex (expresie vulgară, cu încărcătură sexuală clară)
- FBOI – Fck boy* – Băiat care vrea doar sex, fără sentimente sau implicare
- FWB – Friends With Benefits – Prieteni cu beneficii (relație de amiciție care include și sex)
- LMIRL – Let’s meet in real life – Hai să ne vedem în viața reală (poate indica o întâlnire cu un necunoscut)
- NP4NP – Naked pic for naked pic – Poză nud pentru poză nud
- POS – Parent Over Shoulder Părinte în spate (copilul semnalizează că ești prin preajmă, deci mesajele vor fi cenzurate)
- TDTM – Talk dirty to me– Vorbește-mi murdar
Coduri care indică gânduri suicidare
Cele mai îngrijorătoare prescurtări sunt cele legate de sănătatea mintală. Specialiștii atrag atenția că multe dintre codurile folosite de adolescenți în mesaje sunt legate de automutilare, depresie sau gânduri suicidare – și nu trebuie ignorate, mai ales că unii adolescenți, introverți sau depresivi, suferă în tăcere. Un astfel de mesaj poate fi un strigăt de ajutor:
- KMS – Kill Myself – Vreau să mă omor
- KYS – Kill Yourself – Omoară-te (poate ascunde bullying online, chiar și între adolescenți.
- STFU – Shut the f**k up – Taci dr*cului (poate părea glumă, dar în contexte publice devine agresiv)
- Unalive – Kill / dead – A mă omorî / mort (folosit pentru a ocoli detectarea algoritmilor pe platforme sociale)
- Sewerslide – Suicide – Scurtătură „creativă” pentru sinucidere (sună ca „suicide”, dar e scris voit greșit)
- Grippy sock vacation – internare într-un spital psihiatric
- Menty b – Mental breakdown – Cădere nervoasă
- I had pasta tonight – I had suicidal thoughts – Am avut gânduri suicidare (pare inofensiv, dar e un cod adesea folosit între adolescenți)
- I finished my shampoo and conditioner at the same time – I’m having suicidal thoughts – Mi s-au terminat șamponul și balsamul în același timp- Am gânduri suicidare
- My lip balm is finished – Mi s-a terminat balsamul de buze (sunt în burnout/ am gânduri suicidare)
Dacă cineva îi comentează copilului tău pe Instagram cu „KYS” sau îi trimite asta prin mesaj, poate fi un semn clar de bullying, avertizează Titania Jordan. „Asemenea mesaje pot afecta stima de sine și sănătatea emoțională a adolescentului.”
Cum îți poți sprijini copilul și ce să NU faci
Poate că știi deja ce înseamnă unele dintre aceste coduri. Dar doar cunoașterea lor nu e suficientă. Adevăratul sens apare doar în context, iar acela poate fi diferit de la o situație la alta. „Un singur cod nu spune toată povestea”, explică Erin Walsh, expertă în dezvoltarea adolescenților. De exemplu, un copil poate scrie „KMS” după ce a greșit la test și s-a făcut de râs – nu înseamnă automat că e în pericol. Dar poate însemna și altceva. Tocmai de aceea, e important să comunici deschis și fără judecată.
Iată câteva sugestii clare, dacă ai văzut un mesaj care te îngrijorează:
Nu presupune imediat ce e mai rău. Întreabă-l cu calm ce înseamnă acel mesaj, ce s-a întâmplat, cum s-a simțit. Nu porni direct cu morală sau panică. Lasă-l să vorbească, chiar dacă ezită. Tăcerile pot spune mult.
Nu deveni un „spion”. Dacă reacționezi rapid cu un „Aha, te-am prins!”, copilul va învăța doar să se ascundă mai bine, nu să aibă încredere în tine.
Fă-l să știe că ești acolo. Când primește mesaje legate de automutilare sau sinucidere, poate fi copleșit. Poate nu știe dacă prietenul vorbește serios, dacă trebuie să anunțe pe cineva sau ce să facă.
Asigură-l că poate vorbi cu tine, oricând. Sprijinul tău sincer poate fi cheia către o discuție onestă și, poate, salvatoare.
Sursa: totuldespremame.ro











































































