11:04:52 23.08.2019
 
Stiri

Transpirația, prieten SAU dușman? Cum știi dacă totul este în regulă

Știri 29.11.2017 19:30 Vizualizări830 Autor: Ziarul National
Transpirația, prieten SAU dușman? Cum știi dacă totul este în regulă Sursa: playtech.ro

Deși transpiratul poate fi rușinos, el este necesar pentru buna funcționare a organismului. Cu toate acestea, el trebuie să fie monitorizat cu atenție pentru că dereglajele își pot face apariția foarte ușor și pot pune în primejdie sănătatea ta.

Pentru că transpiratul este o funcție vitală a corpului, ajutând la stabilirea unei temperaturi echilibrate în organism, devine necesară monitorizarea bunei sale funcționări. Uneori mecanismul complex al transpirației se dereglează și dă naștere unor probleme serioase de sănătate.

Transpiratul presupune eliberarea unui lichid sărat din glandele sudoripare, iar acest lichid eliminat are un singur scop - în timp ce se evaporă, ajută la reglarea temperaturii corporale. Transpirația este eliberată la suprafața pielii prin intermediul unor conducte, iar o persoană are în medie de la 2 la 4 milioane de astfel de glande, acestea găsindu-se în cea mai mare densitate în zona palmelor și tălpilor, potrivit Live Science.

Deși transpirația este de fapt fără miros, ea capătă unul odată ce intră în contact cu bacteriile de la nivelul pielii. Transpirația declanșată de emoții puternice apare mai frecvent la nivelul feței, axilar, pe palme și pe tălpi. Dar cantitatea de transpirație și chiar mirosul acesteia poate fi influențată de dispoziție, dietă, de unele medicamente și condiții medicale și chiar nivelul hormonilor din organism.

Cantitatea normală de transpirație nu poate fi stabilită cu exactitate și este normal ca unele persoane să transpire mai mult și altele mai puțin, iar mărimea, activitățile fizice întreprinse și sexul unui individ joacă un rol important. Spre exemplu, în general, femeile transpiră mult mai puțin decât bărbații și asta pentru că au mai puține glande sudoripare și mult mai puțină masă musculară.

Cu toate că rata cu care o persoană transpiră diferă foarte mult, nu sunt normale fluctuațiile foarte mari, iar pentru fiecare tip de corp este normală o anumită cantitate.

Lipsa transpirației atunci când îți este cald poate fi un simptom al multor probleme medicale. Insolația are loc în urma unei expuneri de lungă durată la temperaturi foarte înalte sau în urma unor exerciții fizice intense, când nu te hidratezi corespunzător sau pentru că iei medicamente care stopează reglarea normală a acestui proces.

Însă există multe alte motive pentru care cineva nu ar transpira corespunzător: leziuni ale nervilor cauzate de diabet, alcoolism, Parkinson sau de probleme ale pielii. Câteodată, bolile pielii pot interfera cu buna funcționare a glandelor sudoripare (precum psoriazis, iritații).

O persoană căreia îi este foarte cald, dar nu transpiră, poate avea o problemă cu sistemul nervos simpatetic, iar cei care transpiră mai mult decât ar trebui ar putea avea o problemă cu glandele sudoripare.

Sursa: playtech.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.08.2019 09:23 Nicolae Negru Ipocrizie, numele tău e Dodon-Sandu-N...

19.08.2019 09:07 Ziarul National După „Alianța Kozak” vine „Planul Koz...

16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md