23:39:06 18.02.2019
 
Stiri

Toma, unicul moldovean care a cucerit la Rio o medalie pentru EAU. Cum au fost VÂNDUT Toma, alături ce alți cinci judocani

Sport 11.08.2016 11:41 Vizualizări2018 Autor: Ziarul National
Toma, unicul moldovean care a cucerit la Rio o medalie pentru EAU. Cum au fost VÂNDUT Toma, alături ce alți cinci judocani

Judocanul Sergiu Toma este unicul sportiv originar din R. Moldova care a cucerit o medalie la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, doar că această medalie va fi trecută în contul Emiratelor Arabe Unite.

Toma și-a adjudecat medalia de bronz, după ce l-a învins pe un judocan din Italia, sportiv care l-a eliminat în optimi pe moldoveanul Valeriu Duminică.

Amintim că Toma, alături de alți cinci judocani moldoveni, au ales în 2013 să concureze pentru Emiratele Arabe Unite în condiții foarte suspecte. Fostul ministru al Tineretului și Sportului, Octavian Țâcu, l-a acuzat atunci pe Veaceslav Manolachi că i-a vândut pe cei șase sportivi cu câte 50 de mii de dolari. Ex-ministru a sesizat în acest caz și CNA, dar nu s-a mai întâmplat nimic. Mai mult, Manolachi l-a acționat în judecată pe Octavian Țâcu pentru că l-ar fi defăimat.

Cum au fost vânduți judocanii moldoveni

04.05.2013

Tranzacție: șase judocani au fost vânduți în Emiratele Arabe Unite

Ministrul Tineretului și Sportului (MTS), Octavian Țâcu, a decis să nu mai aloce niciun leu Federației de Judo și a solicitat organelor de drept să investigheze transferul fraudulos a șase judocani în Emiratele Arabe Unite. Ministrul susține că cel care se face vinovat de această tranzacție este rectorul USEFS, președintele Federației de profil, Veaceslav Manolachi și secretarul general al acesteia.

„Manolachi a spus că nu are nicio tangență cu acest transfer, dar am obținut de la Federația de Judo din Emiratele Arabe Unite (EAU) confirmarea scrisorii semnate de rectorul USEFS și secretarul general al federației. Și nu e vorba doar de Sergiu Toma, Victor Scvorțov și Ivan Remarenco. În total sunt șase judocani, care au fost vânduți încă de pe 22 februarie curent prin semnătura lui Manolachi. Aceste dovezi deja au fost remise Procuraturii, Ministerului de Interne, Centrului Național Anticorupție, Ministerului Justiției și Serviciului de Informații și Securitate”, a anunțat Țâcu.

Ministrul susține că nu e singura abatere de la lege comisă de Veaceslav Manolachi. „Sunt și alte capete de acuzare, care au fost demonstrate de Consiliul Național de Acreditare și Atestare. Aceste capete se referă la vinderea de către rectorul USEFS a tezelor de doctor”, a punctat Octavian Țâcu.

Manolachi nu știe nimic?

În replică, Manolachi susține că nu a știut nimic despre plecarea judocanilor și că nu a semnat niciun act, sau dacă există o semnătură pe actele de transfer, atunci aceasta ar fi falsificată. „Nu știu nimic despre plecarea lor, dar în același timp nicăieri nu e stipulat că ei nu pot reprezenta altă țară”, s-a apărat Manolachi.

„Arabii nu-s proști să-i țină prea mult”

La rândul său, noul antrenor al lotului național de judo, Veaceslav Bacal, a anunțat în cadrul unei emisiuni de la „Publika” că este convins că cei trei vor reveni foarte curând în Moldova, deoarece „arabii nu sunt proști”. „La Campionatul European participă peste 40 de țări, iar la Campionatul Asiei au fost 14. Cei trei au avut evoluții modeste. Arabii nu-s așa proști să-i țină, mai ales că nu strălucesc. Vor reveni acasă foarte curând”, a estimat antrenorul.

MTS a anunțat că pentru creșterea și pregătirea celor trei judocani statul a cheltuit în jur de 2,6 milioane de lei, plus bursele consistente.

25.05.2013

Scandal // Organele de anchetă nu i-au pus sub învinuire pe cei care se fac vinovați de vinderea în EAU a șase judocani, unul dintre care e minor


Președintele Federației de Judo este somat să-și prezinte demisia până la începutul lunii iulie, în caz contrar, Ministerul Tineretului și Sportului va solicita Federației Internaționale de Judo să discalifice din toate competițiile federația națională. Mai mult, ministrul Tineretului și Sportului, Octavian Țâcu, susține că până când organele de anchetă vor decide dacă Manolachi se face vinovat sau nu de vinderea în Emiratele Arabe Unite a șase judocani, s-ar putea fonda o Federație de Judo de alternativă.

Organele de drept au inițiat o cauză penală

Centrul Național Anticorupție și procuratura au inițiat o cauză penală pe faptul vinderii celor șase sportivi, deocamdată însă examinează circumstanțele. „Ancheta poate dura ceva timp, dar până atunci îi cerem lui Manolachi și întregii conduceri a Federației să-și prezinte demisia. E monstruos să vinzi trei juniori în EAU. Veaceslav Manolachi nu se gândește cu ce sportivi va fi prezentă țara noastră la viitoarele Jocuri Olimpice. Dacă nu demisionează, atunci o să creăm o federație de alternativă, iar Manolachi va rămâne cu instituția pe care o folosește doar în interes personal”, a spus Țâcu în cadrul unei conferințe de presă, la care au participat mai mulți antrenori.

Și Nicolae Piatac, vicepreședintele CNO, crede că Manolachi a luat bani mari de la arabi pentru cei șase sportivi. „Nu putea antrenorul Vasile Colța să decidă vinderea celor șase sportivi. Manolachi e cel care decide. Vom afla curând și câți bani au plătit cei din EAU pentru judocani. Bănii plătiți pentru ei puteau fi redirecționați școlilor de profil, acolo unde au fost crescuți cei șase, dar așa au ajuns în buzunarul cuiva”, a spus Piatac.

Judoul moldovenesc a fost decapitat

Antrenorul emerit Ilie Buiuc este de părere că, prin plecarea celor șase sportivi, „judoul moldovenesc a fost decapitat”. „Nouă ne trebuie 10-15 ani pentru a recupera acest gol lăsat de plecarea celor șase. Poate din această tranzacție a avut de câștigat un om, dar sportul are de pierdut. Noi nu suntem Georgia, Rusia sau Ucraina să avem mulți sportivi la această probă. Și antrenorul Vasile Colța are partea sa de vină. Noi am crescu acești sportivi, dar el a plecat cu ei în EAU”, a menționat Buiuc.

Amintim că în luna februarie au fost vânduți în EAU șase judocani. Veaceslav Manolachi a declarat în repetate rânduri că nu a știut despre această tranzacție, chiar dacă pe acte figurează semnătura dânsului și ștampila federației.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.02.2019 09:00 Nicolae Negru Suveranitate limitată, „statalism” fals

15.02.2019 09:28 Nicolae Negru Petru Cărare și cele două pălării ale...

11.02.2019 09:13 Nicolae Negru Unde se întâlnesc pro-Moldova lui Pla...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Procuratura Generală trebuie să deschidă un dosar penal după declarațiile lui Ilan Șor potrivit cărora acesta i-ar fi finanțat două campanii electorale anterioare și i-ar fi pus la dispoziție avionul privat președintelui Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md