Tinerii din diasporă vor preda copiilor săraci din R. Moldova INFORMATICA


Mai mulți tineri din diasporă, premianți ai Galei Studenților originari din R. Moldova, au pornit un proiect caritabil. Aceștia vor să organizeze o tabără de informatică, în care să ajute copii din familiile social-vulnerabile și să-i învețe să creeze o pagină web, să administreze un blog sau o pagină media, să editeze poze și video. Tinerii au susținerea organizației TEKEDU și a Biroului pentru relații cu diaspora (BRD).
Tabăra de informatică TINCO va oferi copiilor un curs introductiv de programare, îi va învăța bazele informaticii și modul în care pot utiliza resursele web pentru a acumula informații. Tabăra va dura cinci săptămâni. Organizatorii cheamă doritorii să se implice ca voluntari în organizarea acesteia, donând bani sau calculatoare, care vor rămâne la Școala-internat nr. 2 din Chișinău. Aceștia spun că au adunat, până în prezent, peste 1 000 de dolari din cei 3 000 necesari.
Autorii proiectului fac apel către toți cei interesați să facă voluntariat în cadrul taberei în calitate de asistenți la orele de informatică sau să predea orice altă materie. De asemenea, voluntarii vor supraveghea copiii în timpul lor liber.
„Am venit cu această intițiativă, pentru că dorim să facem o schimbare în modul în care tinerii din Moldova văd orele de informatică. Mulți dintre noi și-au făcut studiile peste hotare și considerăm că putem juca un rol important în modernizarea educației în Moldova. Desigur, este dificil să faci acest lucru integral, de aceea trebuie să începi de la ceva mai mic. În căutarea unui astfel de proiect, am aflat despre tabăra „Alunelul” care, pe timp de vară, găzduiește copiii de la internatele din Chișinău și am hotarât că, dacă într-adevăr dorim să facem o schimbare, trebuie să începem de la acești copii. Scopul grupului nostru este să le oferim oportunități, pentru că anume ei nu le au, în comparație cu mulți dintre noi, care le avem”, a declarat Victor Buza, doctorand la Univeristatea Harvard.
„BRD felicită grupul de tineri din diasporă pentru această inițiativă deosebită și pentru faptul că își doresc să aplice acasă, în Moldova, cunoștințele și abilitățile dobândite în străinătate. Încurajăm tot mai multe persoane din diasporă să se implice în dezvoltarea comunității. Investițiile în oameni, în cunoștințele lor, sunt cele mai profitabile, în timp”, a afirmat și Victor Lutenco, șeful BRD.
Potrivit organizatorilor, în urma realizării proiectului, va fi creată o bază online de resurse educaționale în limba română, unde vor fi publicate înregistrări ale lecțiilor și alte materiale educaționale, accesibile atât elevilor, cât și profesorilor din toată țara.













































































