21:30:10 28.03.2024
Stiri

„Timpul”, care face referire la o investigație Financial Times, sugerează că partidele de opoziție din R. Moldova ar fi finanțate prin intermediul Fundației „Open Dialog” a unui OLIGARH fugar din Kazahstan

Politică 03.10.2017 12:48 Vizualizări1602 Autor: Ziarul National
„Timpul”, care face referire la o investigație Financial Times, sugerează că partidele de opoziție din R. Moldova ar fi finanțate prin intermediul Fundației „Open Dialog” a unui OLIGARH fugar din Kazahstan
Mukhtar Ablyazov


Controversatul bancher kazah, Mukhtar Ablyazov, care numit de presa din CSI „oligarhul compromis” ar finanța prin intermediul Fundației „Open Dialog” din Polonia, partidele de opoziție din R. Moldova, scrie timpul.md, care face referire la o investigație realizată de Financial Times.

Oligarhul Mukhtar Ablyazov, Bernie Madoff al stepei refugiat la Londra şi industria secretelor s-a născut la 16 mai 1963 în Kazahstanul sovietic. Ablyazov a crescut în tulburii ani ’90 ai secolului trecut la Moscova. În 1986 acesta absolveşte prestigiosul Institut de Inginerie şi Fzică de la Moscova. „Noul rus” cu rădăcini kazahe apucă de afaceri, imediat după destrămarea URSS şi trecerea Rusiei sub controlul nomenclaturii PCUS, rapid transformată sub controlul KGB şi a lumii interlope de la Moscova (celebrele „brigăzi” ruseşti de raket, care controlau businessul rusesc în anii ’90) în comunitate de oameni de afaceri.

„De fapt era vorba de o comunitate selectă de raideri, care şi-au împărţit banditeşte între ei imensa avere a colosului URSS, jefuind fără milă toate republicile ex-sovietice, trecute sub controlul Rusiei în cadrul CSI. Procesele s-au întâmplat absolut la fel în Rusia, dar şi în statele ex-sovietice pe care Moscova încă le mai controla, din Kazahstan până în Moldova. Afaceristul pasionat de şah s-a simţit ca peştele în apă în anii ’90 şi a construit un adevărat imperiu financiar, devenind unul din cei mai influenţi oligarhi din CSI. Pus bine pe picioare, în 1997 Ablyazov controla deja nu doar întreprinderi, fabrici, uzine şi bănci, dar şi forţe politice. Oligarhul se laudă public că a finanţat şi mai multe revoluţii din CSI”, scrie sursa citată.

În material se spune că Ablyazovar fi investit o parte din banii furați în Fundația „Open Dialog”, care este o investiţie foarte inspirată a oligarhului multimiliardar. „FOD s-a poziţionat din start în calitate de avocat al oligarhului şi nu a făcut economie de timp, bani şi efort pentru lobbarea în spaţiul public, dar şi în faţa instituţiilor europene a legendei conform căreia Ablyazov nu este un infractor de drept comun, escroc şi hoţ de miliarde, ci un disident, persecutat de conducerea Ucrainei, Kazahstanului şi Rusiei, care au emis în privinţa sa mandate internaţionale de arest.

De notat că oligarhul Veaceslav Platon, pentru eliberarea căruia luptă FOD, este cel care a organizat, alături de Ilan Shor, sub acoperirea serviciilor speciale de la Moscova, devalizarea BEM, după o schemă identică cele aplicate de Ablyazov la BTA, dar şi cel care a organizat în Moldova în perioada 2012-2014 celebrul Laundromat Rusesc, spălarea a 22 de miliarde de dolari din Rusia, cu implicarea serviciilor speciale ruseşti. Unul din principalii beneficiari ai Laundromatului a fost Alexey Krapivin, partener al grupului РЖД şi al lui Renato Usatîi, celălalt oligarh de la Moscova cu origini moldoveneşti, pentru care face avocatură fundaţia lui Ablyazov. Totodată, FOD pare a fi total dezinteresată de dosarul primarului de Chişinău, liberalul unionist Dorin Chirtoacă, de asemenea apreciabil ca fiind motivat politic. Simptomatic, nu?!

Ca şi în cazul Ucrainei şi Poloniei, FOD acţionează nu doar pe segmentul non-guvernamental, dar şi pe cel politic. FOD joacă la două capete, susţine atât unii politicieni din opoziţia declarat „proeuropeană”, patronată de oligarhi crescuţi în anii ’90, aşa-numita grupare Lucinschi, ca şi Ablyazov, cât şi politicieni pro-ruşi de opoziţie.

Astfel, pe lângă sprijinul acordat partidelor pro-ruse, sunt organizate „lobby trip” -uri la instituţiile europene, cum ar fi APCE şi Parlamentul European, pentru Andrei Năstase şi Maia Sandu, politicieni poziţionaţi împreună cu partidele lor în opoziţie faţă de actuala putere de la Chişinău. Faptul ar fi apreciat drept salutabil dacă ar duce la o apropiere a Moldovei de UE şi dacă nu ar putea fi motivat prin dizgraţia în care a intrat guvernarea de la Chişinău în faţa Moscovei, în încercarea de a scoate R. Moldova de pe orbita de influenţă a Rusiei. Astfel, putem înţelege că Ablyazov şi FOD încearcă să descurajeze autorităţile de la Chişinău să continuie cursul politic anti-rusesc, prin controlul exercitat de oligarhul finanţator asupra opoziţiei din Moldova.





Un nou război pentru miliarde, putere şi influenţă, pe care calul troian Bernie Madoff al stepei încearcă să-l exporte din CSI, de pe axa Moscova-Kiev-Chişinău în instanţele şi mass-media europene. Un război din care industria secretelor, companiile private Occidentale de consultanţă, cum ar fi americanii de la Frontier Solutions, contractată de oamenii raider-ului Veaceslav Platon, dar şi concurenţii lor, deja scot milioane de dolari...”, se mai arată în materialul celor de la timpul.md.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md