14:47:23 20.03.2023
Stiri

Termenul de detenție al lui Vlad Filat, REDUS cu aproape doi ani

Social 01.08.2019 10:55 Vizualizări2405 Autor: Ziarul National
Termenul de detenție al lui Vlad Filat, REDUS cu aproape doi ani


UPDATE // „Confirm că a fost emisă o decizie ca urmare a hotărârii parvenite de la CtEDO în luna martie 2019. CtEDO atunci a considerat existența noului remediu pentru a compensa zilele petrecute în condiții inumane și degradante. Deci, noi am inițiat această cale și instanța de judecată a admis cererea de chemare în judecată și a compensat acele zile de când dl Filat se află în detenție”, a declarat apărătorul Victor Munteanu pentru Ziarul de Gardă.

Întrebat care este procedura de punere în aplicare a deciziei din 30 iulie, Victor Munteanu a declarat că este prematur să se expună, atât timp cât nu există o hotărâre motivată în care judecătorul explică cum urmează a fi executată încheierea.

„Nu avem încă partea motivată, să vedem calculele, în ce mod vor fi aplicate alte chestiuni. Este doar dispozitivul. Respectiv, nu vrem să ne dedăm speculațiilor”, a precizat avocatul.

Știrea inițială

Pedeapsa ex-premierului Vlad Filat, condamnat la 9 ani de închisoare, a fost redusă cu 685 de zile, adică cu circa un an și nouă luni. Cererea apărării sale a fost admisă marți, 30 iulie, la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Informația a fost obținută de realitatea.md de la surse din cadrul instanței.

Judecătorul de instrucție Constantin Damaschin a fost cel care a examinat cererea și s-a pronunțat în acest sens. La baza încheierii, ar fi stat hotărârea CEDO privind condițiile de detenție.

Potrivit Codului de Procedură Penală, persoanele deținute cel puțin zece zile în condiții inumane ori degradante pot solicita reducerea pedepsei sau despăgubiri bănești. Vlad Filat s-a plâns la CEDO de încălcarea dreptului la libertate și siguranță, dar și de încălcarea dreptului la viață privată.

În acest an, ex-premierul va împlini în luna octombrie exact 4 ani de când a fost încarcerat, iar dacă am face un exercițiu de matematică, perioada stată după gratii adunată cu perioada redusă este egală cu 5 ani și 10 luni de închisoare ispășiți.

Tot potrivit Codului de Procedură Penală, ex-premierul ar avea tot dreptul să depună o cerere pentru eliberarea înainte de termen, odată ce a ispășit două treimi din pedeapsă.

Ziarul NAȚIONAL a solicitat o reacție din partea avocatului fostului premier, Victor Munteanu, și o vom publica imediat ce o vom primi.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

15.03.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Argumente pentru Unir...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md