Stiri
Mirodenii în bucătărie // Le păstrăm pentru iarnă
Dacă aveți multe plante pentru condimente în grădină, sau le cumpăraţi de la piaţă, sau poate le culegeţi din natură, păstraţi-le în formă de ornamente simple pentru bucătărie sau ca să le faceţi cadou prietenilor.
O cunună frumoasă din mirodenii poate fi păstrată până în iarnă, iar materialul uscat poate fi „cules” şi folosit pentru arome în bucate.
Cum să confecţionaţi o cunună din mirodenii
Eu, de exemplu, am şase feluri de mentă în gradină, fiecare cu aroma sa distinsă: mentă rece, mentă cu aromă de ciocolată, de măr, de piper, de ananas. Mai am și un fel de mentă care se numeşte „menta motanilor”. Într-adevăr, mâţa noastră adoră această plantă, veşnic se culcă pe ea şi se umple de euforie după asta.
Utilizarea mentei şi a altor mirodenii în bucate este o tradiţie veche, şi fiecare bucătărie naţională şe poate mândri cu propriile reţete. Spre exemplu, italienii nu-şi imaginează roşiile fără busuioc. Ei cultivă numeroase feluri de busuioc, de toate culorile şi formele şi-l folosesc atât în salate, cât şi în sosuri şi ghiveciuri.
Menta se pare că este condimentul preferat și la englezi. Mai toate cărnurile se servesc cu un sos-jeleu din mentă „mint sauce”. Iar cartofii noi, în mod tradiţional, se servesc presăraţi cu „pepper mint”, mentă cu aromă de piper.
Majoranul („duşiţa”, în limba rusă) şi oregano sunt două feluri de mirodenii foarte asemănătoare. Pe bune, multă lume le confundă şi le numeşte la fel. În Moldova ele nu se prea cultivă prin grădini, probabil pentru că flora spontană oferă o gamă vastă de aceste plante minunate. Trebuie doar să ieşi la o margine de pădure și să le cauţi. Sunt minunate în fripturi, carne coaptă, dar şi presărate pe pizza.
Salvia creşte şi ea de minune în Moldova, fiind folosită mai mult ca plantă aromată pentru ceaiuri. Încercaţi să o folosiţi în bucate şi nu veţi regreta. Salvia rezistă foarte bine la pregătirea termică de durată şi nu-şi va pierde din aromă. Dacă aveţi ciuperci de pădure, prăjiţi-le cu ceapă şi frunze de salvie, totul tocat mărunt, apoi folosiţi amestecul pentru colţunaşi, pe care îi puteţi servi sub un sos auriu de unt, miez de alune de pădure şi încă câteva frunze de salvie.
Cimbrul cultivat sau cimbrişorul sălbatic este un vechi condiment în bucătăria autohtonă, fiind folosit în supe, borşuri, tocane şi fripturi. Ca şi menta, cimbrul cultivat are arome diverse: de mentă, de lămâie, de chimen. Cimbrul este vestit și pentru folosirea sa în cocktailurile festive, precum ar fi „gin & tonic”, „martini” sau izvar alb.
Pentru a pregăti un izvar alb, se folosesc:
Totul se încălzeşte la foc încet, până când aromele se amestecă bine (fără să dea în clocot). Izvarul alb se serveşte cald, într-o seară mai rece de vară.
Tamara Șchiopu // Aromele verii
Social
07.07.2013
12:25
2775


Dacă aveți multe plante pentru condimente în grădină, sau le cumpăraţi de la piaţă, sau poate le culegeţi din natură, păstraţi-le în formă de ornamente simple pentru bucătărie sau ca să le faceţi cadou prietenilor.
O cunună frumoasă din mirodenii poate fi păstrată până în iarnă, iar materialul uscat poate fi „cules” şi folosit pentru arome în bucate.
Cum să confecţionaţi o cunună din mirodenii
- Faceţi un cerc de 20 cm folosind sârmă groasă sau un cuier vechi de sârmă. Suciţi capetele bine, ca să nu se desprindă.
- Pregătiţi mănunchiuri groase de mirodenii proaspete: mentă de tot felul, salvie, majoran, cimbru, pătrunjel, melisă, mărar, rozmarin (dacă aveţi) şi alte plante preferate în bucătărie.
- Legaţi fiecare mănunchi cu un fir de sârmă subţire şi prindeţi-le bine de cercul pregătit. Străduiţi-vă ca fiecare mănunchi să acopere codiţele mănunchiului precedent, precum şi firul de sârmă de la baza cununii.
- Repetaţi până când cununa e acoperită complet cu verdeţuri aromate.
- Dacă aveţi la dispoziţie, puteţi adăuga în mănunchiurile verzi şi câte un ardei iute roşu. Acesta poate fi ataşat cu sârmă subţire străpungând codiţa ardeiului (purtaţi mănuşi atunci când lucraţi cu ardeii iuţi).
- Aninaţi cununa într-un loc bine aerisit şi umbrit, ca să se usuce uniform.
- Iarna puteţi păstra cununa uscată în bucătărie, pe usă, ca un ornament frumos şi aromat.
Eu, de exemplu, am şase feluri de mentă în gradină, fiecare cu aroma sa distinsă: mentă rece, mentă cu aromă de ciocolată, de măr, de piper, de ananas. Mai am și un fel de mentă care se numeşte „menta motanilor”. Într-adevăr, mâţa noastră adoră această plantă, veşnic se culcă pe ea şi se umple de euforie după asta.
Utilizarea mentei şi a altor mirodenii în bucate este o tradiţie veche, şi fiecare bucătărie naţională şe poate mândri cu propriile reţete. Spre exemplu, italienii nu-şi imaginează roşiile fără busuioc. Ei cultivă numeroase feluri de busuioc, de toate culorile şi formele şi-l folosesc atât în salate, cât şi în sosuri şi ghiveciuri.
Menta se pare că este condimentul preferat și la englezi. Mai toate cărnurile se servesc cu un sos-jeleu din mentă „mint sauce”. Iar cartofii noi, în mod tradiţional, se servesc presăraţi cu „pepper mint”, mentă cu aromă de piper.
Majoranul („duşiţa”, în limba rusă) şi oregano sunt două feluri de mirodenii foarte asemănătoare. Pe bune, multă lume le confundă şi le numeşte la fel. În Moldova ele nu se prea cultivă prin grădini, probabil pentru că flora spontană oferă o gamă vastă de aceste plante minunate. Trebuie doar să ieşi la o margine de pădure și să le cauţi. Sunt minunate în fripturi, carne coaptă, dar şi presărate pe pizza.
Salvia creşte şi ea de minune în Moldova, fiind folosită mai mult ca plantă aromată pentru ceaiuri. Încercaţi să o folosiţi în bucate şi nu veţi regreta. Salvia rezistă foarte bine la pregătirea termică de durată şi nu-şi va pierde din aromă. Dacă aveţi ciuperci de pădure, prăjiţi-le cu ceapă şi frunze de salvie, totul tocat mărunt, apoi folosiţi amestecul pentru colţunaşi, pe care îi puteţi servi sub un sos auriu de unt, miez de alune de pădure şi încă câteva frunze de salvie.
Cimbrul cultivat sau cimbrişorul sălbatic este un vechi condiment în bucătăria autohtonă, fiind folosit în supe, borşuri, tocane şi fripturi. Ca şi menta, cimbrul cultivat are arome diverse: de mentă, de lămâie, de chimen. Cimbrul este vestit și pentru folosirea sa în cocktailurile festive, precum ar fi „gin & tonic”, „martini” sau izvar alb.
Pentru a pregăti un izvar alb, se folosesc:
- 1,5 litri de vin alb sec
- patru fire de cimbru
- patru fire de rozmarin
- patru linguri de miere
- cinci felii de lămâie
Totul se încălzeşte la foc încet, până când aromele se amestecă bine (fără să dea în clocot). Izvarul alb se serveşte cald, într-o seară mai rece de vară.
Stiri relevante
04.08.2025
20:35
563
Prognoza meteo pentru Republica Moldova - 05.08.2025
04.08.2025
16:33
468
Liceenii moldoveni, parteneri de încredere pentru colegii din clasa a IX-a în cadrul campaniei „Matematica de la egal la egal”
03.08.2025
18:26
914
Prognoza Meteo pentru Republica Moldova: 4-10 August 2025
03.08.2025
11:54
902
Republica Moldova triumfă cu argint la Olimpiada Internațională de Informatică 2025
02.08.2025
20:39
889
Vreme caldă și senină în Republica Moldova pe 3 august 2025
01.08.2025
21:10
962
Vreme stabilă și caldă pentru 02.08.2025
01.08.2025
17:24
1209
Ministerul Educației clarifică: limba română este de bază la Colegiul „Recep Tayyip Erdoğan” din Comrat, cu integrare de discipline în găgăuză și turcă
01.08.2025
17:00
1129
Forumul „Moldovan Students United” reunește peste 100 de studenți din țară și diaspora pentru schimb de experiențe și viziuni inovatoare
01.08.2025
13:09
1160
Profesorii moldoveni adoptă inteligența artificială pentru a revoluționa educația viitorului în cadrul Forumului Național
01.08.2025
12:29
1215
23 de licee în fruntea clasamentului la bacalaureat: rata de promovare maximă și medii impresionante peste 8
31.07.2025
20:35
1069
Schimbările de temperatură și vremea pentru 1 august 2025






















Top stiri
05.08.2025
00:02
289
Pandemia COVID-19 ar putea fi vinovată de accelerarea îmbătrânirii creierului: amplificată la vârstnici și grupuri vulnerabile
04.08.2025
23:07
527
Zelenski acuză prezența mercenarilor străini în războiul din Ucraina, promițând represalii ferme
04.08.2025
20:35
563
Prognoza meteo pentru Republica Moldova - 05.08.2025
04.08.2025
19:06
509
Reprezentanții LOC și autoritățile din Odesa, discuții pentru consolidarea relațiilor moldo-ucrainene în contextul provocărilor actuale
04.08.2025
18:08
533
Chișinău, București și Kiev întăresc colaborarea pentru stabilitatea europeană: Întâlnirea strategică a secretarului de stat Sergiu Mihov cu ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova
04.08.2025
18:03
968
După Zaharova, socialistul Dodon răspândește fără să clipească același FALS atribuit președintei CEC. Acesta afirmă că „războiul hibrid” al europenilor împotriva R. Moldova ar fi mai PERICULOS decât al rușilor
04.08.2025
17:47
633
Dronele ucrainene fac ravagii: avion de vânătoare rus distrus și alte patru avariate pe un aerodrom din Crimeea
04.08.2025
17:32
456
România și UE, sprijin esențial pentru R. Moldova împotriva influenței rusești în alegeri
04.08.2025
17:13
658
Voronin caută revenirea PCRM în alianța Dodon-Tarlev-Vlah: condiții noi propuse de comuniști
04.08.2025
17:13
3679
Dodon anunță vremuri GRELE pentru cetățenii R. Moldova, dacă partidele PRORUSE vor câștiga la parlamentare: „Va trebui să strângem cureaua... Trebuie să găsim finanțare pentru ca salariile pensiile să fie plătite la timp”
04.08.2025
16:33
468
Liceenii moldoveni, parteneri de încredere pentru colegii din clasa a IX-a în cadrul campaniei „Matematica de la egal la egal”
04.08.2025
16:27
707
Ucraina lovește strategic: piraterie cibernetică asupra submarinului nuclear Kniaz Pojarski dezvăluie slăbiciuni critice ale Rusiei în Arctica
04.08.2025
16:17
1142
Dodon a DEZVĂLUIT câte locuri ar trebui să revină PSRM pe lista „căruței” electorale a socialiștilor, comuniștilor, inima și viitorul Moldovei. Socialistul îi arată din deget lui Voronin: „Noi vedem ratingul PCRM... ”
04.08.2025
14:33
509
România se confruntă cu o criză a vaccinării împotriva rujeolei: 8 decese și doar 62% acoperire vaccinală în Uniunea Europeană. Influenta extremă dreaptă și dezinformarea complică situația.
04.08.2025
14:15
1036
VIDEO // Aeroportul „Eugen Doga” se schimbă la față. Proiectul de 700 de MILIOANE de lei prevede extinderea terminalului de pasageri, amenajarea unor noi zone de așteptare, o terasa acoperită, cabine de duș și business lounge
04.08.2025
13:36
1388
Kremlinul PIERDE ultima pârghie de ȘANTAJ energetic asupra R. Moldova. S.A. „Moldovagaz” rămâne fără licența pentru furnizarea gazelor naturale
04.08.2025
12:21
595
Condamnat la 16 ani de închisoare pentru moartea fratelui său în urma unei altercații violente în Basarabeasca
04.08.2025
11:45
1013
Tun de 12 MILIOANE de lei dat de un PRIMAR, un avocat și un fost polițist. Percheziții de amploare la Nordul republicii
04.08.2025
11:40
773
Nou Însărcinat cu Afaceri la Ambasada SUA din Chișinău: Nick Pietrowicz preia responsabilitățile
04.08.2025
11:29
512
Marina Tauber își va afla SENTINȚA pe 30 septembrie, imediat după alegerile parlamentare. Actuala deputată riscă 13 ani de pușcărie
04.08.2025
11:18
561
Sirian de 66 de ani, condamnat la 8 ani de închisoare pentru escrocare de 75.000 USD în nordul Moldovei
04.08.2025
11:08
581
Cetățenii din R. Moldova ar putea călători fără vize în Emiratele Arabe Unite: Un memorandum crucial pe agenda vizitei oficiale la Abu Dhabi
04.08.2025
10:49
596
Șeful GUR, Kirilo Budanov, avansează patru variante post-război pentru Ucraina
04.08.2025
10:15
1783
Plahotniuc, o nouă SCRISOARE din penitenciarul din Atena. Fugarul se „roagă” să fie adus cât mai curând în R. Moldova și reia retorica forțelor politice loiale Kremlinului: „Eu sunt hotărât să revin acasă și voi lupta pentru acest drept”
04.08.2025
08:09
784
Atac masiv cu drone în regiunea Volgograd: incendiu la o gară și întârzieri ale trenurilor și zborurilor


















































Actualitate
Parteneri
Social




Punct de vedere NAȚIONAL
Sondaj
Prietenii noștri