Stiri
Mirodenii în bucătărie // Le păstrăm pentru iarnă
Dacă aveți multe plante pentru condimente în grădină, sau le cumpăraţi de la piaţă, sau poate le culegeţi din natură, păstraţi-le în formă de ornamente simple pentru bucătărie sau ca să le faceţi cadou prietenilor.
O cunună frumoasă din mirodenii poate fi păstrată până în iarnă, iar materialul uscat poate fi „cules” şi folosit pentru arome în bucate.
Cum să confecţionaţi o cunună din mirodenii
Eu, de exemplu, am şase feluri de mentă în gradină, fiecare cu aroma sa distinsă: mentă rece, mentă cu aromă de ciocolată, de măr, de piper, de ananas. Mai am și un fel de mentă care se numeşte „menta motanilor”. Într-adevăr, mâţa noastră adoră această plantă, veşnic se culcă pe ea şi se umple de euforie după asta.
Utilizarea mentei şi a altor mirodenii în bucate este o tradiţie veche, şi fiecare bucătărie naţională şe poate mândri cu propriile reţete. Spre exemplu, italienii nu-şi imaginează roşiile fără busuioc. Ei cultivă numeroase feluri de busuioc, de toate culorile şi formele şi-l folosesc atât în salate, cât şi în sosuri şi ghiveciuri.
Menta se pare că este condimentul preferat și la englezi. Mai toate cărnurile se servesc cu un sos-jeleu din mentă „mint sauce”. Iar cartofii noi, în mod tradiţional, se servesc presăraţi cu „pepper mint”, mentă cu aromă de piper.
Majoranul („duşiţa”, în limba rusă) şi oregano sunt două feluri de mirodenii foarte asemănătoare. Pe bune, multă lume le confundă şi le numeşte la fel. În Moldova ele nu se prea cultivă prin grădini, probabil pentru că flora spontană oferă o gamă vastă de aceste plante minunate. Trebuie doar să ieşi la o margine de pădure și să le cauţi. Sunt minunate în fripturi, carne coaptă, dar şi presărate pe pizza.
Salvia creşte şi ea de minune în Moldova, fiind folosită mai mult ca plantă aromată pentru ceaiuri. Încercaţi să o folosiţi în bucate şi nu veţi regreta. Salvia rezistă foarte bine la pregătirea termică de durată şi nu-şi va pierde din aromă. Dacă aveţi ciuperci de pădure, prăjiţi-le cu ceapă şi frunze de salvie, totul tocat mărunt, apoi folosiţi amestecul pentru colţunaşi, pe care îi puteţi servi sub un sos auriu de unt, miez de alune de pădure şi încă câteva frunze de salvie.
Cimbrul cultivat sau cimbrişorul sălbatic este un vechi condiment în bucătăria autohtonă, fiind folosit în supe, borşuri, tocane şi fripturi. Ca şi menta, cimbrul cultivat are arome diverse: de mentă, de lămâie, de chimen. Cimbrul este vestit și pentru folosirea sa în cocktailurile festive, precum ar fi „gin & tonic”, „martini” sau izvar alb.
Pentru a pregăti un izvar alb, se folosesc:
Totul se încălzeşte la foc încet, până când aromele se amestecă bine (fără să dea în clocot). Izvarul alb se serveşte cald, într-o seară mai rece de vară.
Tamara Șchiopu // Aromele verii
Social
07.07.2013
12:25
2745


Dacă aveți multe plante pentru condimente în grădină, sau le cumpăraţi de la piaţă, sau poate le culegeţi din natură, păstraţi-le în formă de ornamente simple pentru bucătărie sau ca să le faceţi cadou prietenilor.
O cunună frumoasă din mirodenii poate fi păstrată până în iarnă, iar materialul uscat poate fi „cules” şi folosit pentru arome în bucate.
Cum să confecţionaţi o cunună din mirodenii
- Faceţi un cerc de 20 cm folosind sârmă groasă sau un cuier vechi de sârmă. Suciţi capetele bine, ca să nu se desprindă.
- Pregătiţi mănunchiuri groase de mirodenii proaspete: mentă de tot felul, salvie, majoran, cimbru, pătrunjel, melisă, mărar, rozmarin (dacă aveţi) şi alte plante preferate în bucătărie.
- Legaţi fiecare mănunchi cu un fir de sârmă subţire şi prindeţi-le bine de cercul pregătit. Străduiţi-vă ca fiecare mănunchi să acopere codiţele mănunchiului precedent, precum şi firul de sârmă de la baza cununii.
- Repetaţi până când cununa e acoperită complet cu verdeţuri aromate.
- Dacă aveţi la dispoziţie, puteţi adăuga în mănunchiurile verzi şi câte un ardei iute roşu. Acesta poate fi ataşat cu sârmă subţire străpungând codiţa ardeiului (purtaţi mănuşi atunci când lucraţi cu ardeii iuţi).
- Aninaţi cununa într-un loc bine aerisit şi umbrit, ca să se usuce uniform.
- Iarna puteţi păstra cununa uscată în bucătărie, pe usă, ca un ornament frumos şi aromat.
Eu, de exemplu, am şase feluri de mentă în gradină, fiecare cu aroma sa distinsă: mentă rece, mentă cu aromă de ciocolată, de măr, de piper, de ananas. Mai am și un fel de mentă care se numeşte „menta motanilor”. Într-adevăr, mâţa noastră adoră această plantă, veşnic se culcă pe ea şi se umple de euforie după asta.
Utilizarea mentei şi a altor mirodenii în bucate este o tradiţie veche, şi fiecare bucătărie naţională şe poate mândri cu propriile reţete. Spre exemplu, italienii nu-şi imaginează roşiile fără busuioc. Ei cultivă numeroase feluri de busuioc, de toate culorile şi formele şi-l folosesc atât în salate, cât şi în sosuri şi ghiveciuri.
Menta se pare că este condimentul preferat și la englezi. Mai toate cărnurile se servesc cu un sos-jeleu din mentă „mint sauce”. Iar cartofii noi, în mod tradiţional, se servesc presăraţi cu „pepper mint”, mentă cu aromă de piper.
Majoranul („duşiţa”, în limba rusă) şi oregano sunt două feluri de mirodenii foarte asemănătoare. Pe bune, multă lume le confundă şi le numeşte la fel. În Moldova ele nu se prea cultivă prin grădini, probabil pentru că flora spontană oferă o gamă vastă de aceste plante minunate. Trebuie doar să ieşi la o margine de pădure și să le cauţi. Sunt minunate în fripturi, carne coaptă, dar şi presărate pe pizza.
Salvia creşte şi ea de minune în Moldova, fiind folosită mai mult ca plantă aromată pentru ceaiuri. Încercaţi să o folosiţi în bucate şi nu veţi regreta. Salvia rezistă foarte bine la pregătirea termică de durată şi nu-şi va pierde din aromă. Dacă aveţi ciuperci de pădure, prăjiţi-le cu ceapă şi frunze de salvie, totul tocat mărunt, apoi folosiţi amestecul pentru colţunaşi, pe care îi puteţi servi sub un sos auriu de unt, miez de alune de pădure şi încă câteva frunze de salvie.
Cimbrul cultivat sau cimbrişorul sălbatic este un vechi condiment în bucătăria autohtonă, fiind folosit în supe, borşuri, tocane şi fripturi. Ca şi menta, cimbrul cultivat are arome diverse: de mentă, de lămâie, de chimen. Cimbrul este vestit și pentru folosirea sa în cocktailurile festive, precum ar fi „gin & tonic”, „martini” sau izvar alb.
Pentru a pregăti un izvar alb, se folosesc:
- 1,5 litri de vin alb sec
- patru fire de cimbru
- patru fire de rozmarin
- patru linguri de miere
- cinci felii de lămâie
Totul se încălzeşte la foc încet, până când aromele se amestecă bine (fără să dea în clocot). Izvarul alb se serveşte cald, într-o seară mai rece de vară.
Stiri relevante
17.06.2025
16:04
53
Călărași, desemnată Capitala Națională a Sportului pentru 2025 cu finanțare de 1 milion de lei
17.06.2025
16:01
142
Întâlnire strategică între șeful Poliției Naționale și oficiali germani la Chișinău pentru securitate și reforme instituționale
17.06.2025
11:33
460
Guvernul alocă câte 1 000 de lei pentru fiecare elev din clasele I–IX începând cu 2025-2026. Cum veți intra în posesia banilor
16.06.2025
20:35
995
Vremea de marți, 17 iunie 2025: Încălzire considerabilă și averse izolate
16.06.2025
16:01
671
Delegatie moldoveană studiază modelele de integrare și incluziune a refugiaților în Bosnia și Herțegovina
16.06.2025
12:23
619
Elevii din Comrat explora viitorul cu învățământul dual: „Descoperă meseriile care contează!”
15.06.2025
18:25
913
Prognoza Meteo 16-22 iunie 2025: Vreme Variată și Aproape Ideală
15.06.2025
12:43
1082
Maia Sandu pledează pentru redenumirea aeroportului Chișinău în onoarea lui Eugen Doga și donează premiul unei fundații pentru conservarea operei Maestrului
15.06.2025
16:43
1334
Tensiuni și altercații la marșul Pride din Chișinău: un copil implicat în confruntările dintre credincioși și poliție
14.06.2025
13:48
1671
Studenți din R. Moldova, slujbe sezoniere pe litoralul românesc: Angajatorii spun că sunt harnici, serioși și vorbesc limba română
14.06.2025
09:24
2544
Care este lungimea totală a frontierei Republicii Moldova: 951 km sunt pe apă
14.06.2025
21:01
932
14-15 Iunie 2025: Soarele revine, dar cu schimbări ușoare în Republica Moldova
























Top stiri
17.06.2025
16:01
1
Întâlnire strategică între șeful Poliției Naționale și oficiali germani la Chișinău pentru securitate și reforme instituționale
17.06.2025
15:28
51
Participarea Republicii Moldova la GLOBSEC 2025: Carolina Novac promovează progresele țării în tranziția energetică și securitatea globală
17.06.2025
15:06
275
FOTO // Cum să construiești o afacere de succes în AGRICULTURĂ, fără a miza doar pe subvenții din partea statului. O familie din Cahul administrează 2 000 de hectare și practic în fiecare an au o recoltă de TREI ori mai mare decât alți agricultori
17.06.2025
12:44
350
Atac devastator asupra Kievului: 15 morți și aproape 100 de răniți după bombardamentele rusești din 17 iunie
17.06.2025
12:25
275
Agricultorii beneficiază de subvenții de peste 41 milioane lei într-o săptămână
17.06.2025
11:58
388
Șoferi, faceți plinul! Carburanții continuă să se scumpească. Cât va costa benzina și motorina de la miezul nopții
17.06.2025
11:41
398
Maia Sandu denunță atacul devastator asupra Kievului: Pierderi umane și distrugeri masive în urma rachetelor rusești
17.06.2025
11:33
440
Guvernul alocă câte 1 000 de lei pentru fiecare elev din clasele I–IX începând cu 2025-2026. Cum veți intra în posesia banilor
17.06.2025
10:38
316
Fonduri semnificative alocate pentru avansarea cercetării agricole în Republica Moldova
17.06.2025
10:13
365
Vara investițiilor și a viselor împlinite: Cumpără o locuință cu „Proimobil” și poți CÂȘTIGA o vacanță în Palma de Mallorca!
17.06.2025
09:58
382
Captură de droguri de 10 milioane lei, doi suspecți reținuți pe drumul Taraclia-Chișinău
17.06.2025
09:36
360
VIDEO, FOTO // Armata lui Putin continuă să țintească zone rezidențiale din Ucraina și să UCIDĂ copii și oameni nevinovați. 14 morţi şi 55 de răniţi la Kiev, după un atac rusesc masiv cu rachete şi drone
17.06.2025
08:50
463
Un guvern prorus la Chișinău: O amenințare pentru aderarea R. Moldova la UE până în 2030
17.06.2025
07:00
589
Iranul lansează rachete către Israel: interceptări reușite și măsuri de siguranță sporite în nordul țării
17.06.2025
06:17
443
UE insistă pe interzicerea importurilor de GNL din Rusia, în ciuda opoziției Ungariei și Slovaciei
16.06.2025
20:43
618
Premierul Recean laudă sprijinul Germaniei și Italiei în integrarea europeană a Republicii Moldova
16.06.2025
20:35
980
Vremea de marți, 17 iunie 2025: Încălzire considerabilă și averse izolate
16.06.2025
20:20
823
Tensiuni în capitală: BCS acuză guvernarea de politizare, PAS răspunde criticilor privind marșurile de duminică
16.06.2025
19:50
722
Europa preia ștafeta: Ucraina primește mai mult ajutor militar din partea țărilor europene decât din partea SUA
16.06.2025
19:25
782
SUA anulează întâlnirea cu Rusia pe tema ambasadelor: Zaharova nu oferă explicații
16.06.2025
19:01
600
Mihai Popșoi la Tirana: Cooperarea regională, esențială pentru integrarea europeană a sud-estului Europei
16.06.2025
17:18
828
Putin, Erdogan și China critică acțiunile Israelului contra Iranului și se oferă să medieze conflictul
16.06.2025
16:36
787
R. Moldova, gazda primului Congres Mondial al Viei și Vinului: viitorul industriei vitivinicole la răscruce între tradiție și inovație
16.06.2025
16:01
665
Delegatie moldoveană studiază modelele de integrare și incluziune a refugiaților în Bosnia și Herțegovina
16.06.2025
15:59
612
Guvernul prelungește licențierea importurilor de cereale și oleaginoase până la sfârșitul anului 2025
















































Actualitate
Parteneri
Descoperă
Actualitate




Punct de vedere NAȚIONAL
Sondaj
Prietenii noștri