09:31:01 27.03.2023
Stiri

SURPRIZA pe care o pregătește Ministerul Educației pentru copiii alolingvi. Vor învăța limba română de la grădiniță

Social 18.09.2015 10:26 Vizualizări3570 Autor: Stela Mihailovici
SURPRIZA pe care o pregătește Ministerul Educației pentru copiii alolingvi. Vor învăța limba română de la grădiniță


Copiii care nu vorbesc limba română o vor învăța încă de la grădiniță. Ministerul Educației se pregătește să introducă cursuri pentru grupele pregătitoare. Inițiativa se conține în „Programul naţional pentru îmbunătățirea calităţii învăţării limbii române în instituţiile de învățământ general cu instruire în limbile minorităţilor naţionale 2016-2020”, propus de autorități.

Pentru grădinițe vor fi elaborate materiale didactice, audio și video pentru facilitarea studierii limbii române.

De asemenea, elevii alolingvi vor avea la școală mai multe discipline cu predare în limba română. Un asemenea proiect pilot a fost lansat în 2011, iar în următorii ani va fi extins. Actualmente, circa trei mii de elevi alolingvi din școli diferite studiază opt discipline în limba română.

Ministerul Educației va elabora și o curricula pentru discipline opţionale în limba română. Se propune și organizarea unor concursuri extrașcolare în limba română în instituțiile cu instruire în limbile minorităților naționale și organizarea taberelor de odihnă cu program educaţional complex de imersiune în limba română.

De asemenea, ministerul va propune Guvernului o inițiativă pentru acordarea unui spor salarial profesorilor care predau discipline şcolare nonlingvistice în limba română în instituțiile cu instruire în limbile minorităților naționale.

Bugetul estimat pentru Program în perioada 2016-2018 este de 1,7 milioane de lei. Banii vor fi alocați din bugetul de stat, dar și de donatori.

Un sondaj realizat anterior de „Pro Didactica” printre elevii alolingvi a arătat că 50,4 % dintre elevii chestionați nu citesc niciodată cărți sau ziare în limba română, iar 34,1 % - niciodată nu vorbesc româna în comunitate, cu vecinii sau prietenii.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md