22:20:20 01.03.2024
Stiri

Suma „mizeră” pentru care Nesterovschi l-ar fi abandonat pe Dodon, în favoarea lui Șor. Procurrorii au FINALIZAT urmărirea penală în privința transfugului și oferă DETALII despre rolul acestuia în „grupul criminal organizat Șor”

Actualitate 01.12.2023 15:59 Vizualizări2520 Autor: Ziarul National
Suma „mizeră” pentru care Nesterovschi l-ar fi abandonat pe Dodon, în favoarea lui Șor. Procurrorii au FINALIZAT urmărirea penală în privința transfugului și oferă DETALII despre rolul acestuia în „grupul criminal organizat Șor”


Deputatul Alexandr Nesterovschi, învinuit de corupere pasivă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat și de pregătirea finanțării partidelor politice din surse interzise de lege ar fi fost cumpărat de Ilan Șor cu „doar” 35 000 de dolari. Cel puțin, așa reiese din probatoriul administrat de Procuratura Anticorupție, în comun cu Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate.

Procuratura Anticorupție susține că a finalizat urmărea penală în privința deputatului Alexandr Nesterovschi, iar după ce materialele cauzei penale vor fi prezentate învinuitului și avocaților acestuia, dosarul va ajunge pe masa judecătorilor.

Potrivit probelor acumulate de acuzatorii de stat, Nesterovschi a acceptat și primit servicii aviatice spre orașul Tel Aviv, Israel, avantaje necuvenite manifestate prin numirea acestuia în calitate de membru al Biroului politic a Partidului „Renaștere” și conducerea de facto a acestui partid, care să acționeze la indicațiile grupului criminal organizat.

„De asemenea, Nesterovschi a primit și bunuri sub formă de mijloace bănești - nu mai puțin de 35 000 de dolari SUA de la grupul criminal organizat condus de Ilan Șor, pentru ca să părăsească fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și să creeze o nouă fracțiune parlamentară, care să reprezinte interesele grupului criminal organizat”, susțin procurorii.

De asemenea, acesta este acuzat că ar fi creat intenționat condiții pentru săvârșirea infracțiunii de finanțare ilegală a unui partid politic, pentru a-i asigura lui Ilan Șor menținerea controlului asupra proceselor politice, electorale și sociale din R. Moldova.

„În acest sens, a identificat-o pe fosta deputată Arina Spătaru, căreia i-a propus să se alăture unui proiect politic inițiat de Ilan Șor privind constituirea sau preluarea unor partide cu viziuni proeuropene. A asigurat-o că partidul va fi susținut și finanțat de către grupul criminal organizat condus de Ilan Șor, iar despre acest fapt vor cunoaște doar ei”, se arată în probatoriul administrat de procurori.

Respectiv, pentru a o determina pe aceasta să accepte propunerea lui Ilan Șor, Alexandr Nesterovschi i-a organizat ultimei o vizită în Israel, unde a discutat direct cu Ilan Șor. La scurt timp de la revenirea Arinei Spătaru din statul Israel, Alexandr Nesterovschi, sub controlul organului de urmărire penală, i-a transmis acesteia 50 000 de dolari, 100 000 de lei și un telefon mobil, pentru a avea discuții securizate cu Ilan Șor.

Amintim că, la 21 septembrie 2023, deputații din Parlamentul R. Moldova au aprobat cererea procurorului general interimar privind ridicarea imunității lui Alexandr Nesterovschi, lipsindu-l de imunitate parlamentară, fiind efectuate percheziții în aceeași zi.

La 17 noiembrie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis parțial demersul procurorului privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv în privința lui Alexandr Nesterovschi, fiind dispusă arestarea la domiciliu pe un termen de 30 de zile, inclusiv cu monitorizarea GPS.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md