13:44:57 16.04.2024
Stiri

STUDIU // R. Moldova NU are un sistem de monitorizare a CALITĂȚII benzinei și motorinei, iar consumatorul final NU are nicio certitudine că achiziționează, de exemplu, benzină cu cifra octanică 98 și nu 95

Economie 13.07.2018 15:19 Vizualizări1572 Autor: Ziarul National
STUDIU // R. Moldova NU are un sistem de monitorizare a CALITĂȚII benzinei și motorinei, iar consumatorul final NU are nicio certitudine că achiziționează, de exemplu, benzină cu cifra octanică 98 și nu 95


Sistemul actual de certificare a benzinei și motorinei existent în R. Moldova nu minimalizează riscurile de achiziționare a produselor petroliere de proastă calitate, care pot afecta securitatea, sănătatea și viața consumatorilor, precum și de a le deteriora mijloacele de transport și mecanismele acestora.

Un studiu elaborat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului arată că nu există nicio certitudine că, spre exemplu, consumatorul final achiziționează la stațiile de alimentare benzină cu cifra octanică 98 și nu cea cu cifra octanică 95, care se livrează sub marca de A98.

Acest lucru se întâmplă din cauza lipsei unui sistem de monitorizare a calității benzinei și motorinei, care prevede asigurarea calității acestor produse pe tot lanțul - de la import până la livrarea către consumatorul final, iar prejudiciul major pentru consumatorul final datorat calității produselor petroliere nu este în niciun mod argumentată de prețul ridicat al acestora.

Aceeași cercetare relevă faptul că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, instituție ce exercită reglementarea de stat a pieței produselor petroliere, nu deține funcții de monitorizare a calității benzinei și motorinei pe întreg lanțul de import și comercializare, iar controlul respectării documentelor normative referitoare la produsele petroliere pe piață îl efectuează Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, însă acesta nu este eficient, pentru că sistemul existent de control și monitorizare a calității carburanților nu este corelat cu cerințele europene și internaționale.

„Momentan, consumatorii de carburanți nu pot avea certitudinea privind cunoașterea cifrei octanice și a cantității de carburant achiziționat. Dacă în cazul benzinei și a motorinei cantitatea achiziționată încă mai poate fi verificată cu mijloace simple, atunci în situația gazelor lichefiate și comprimate, acest lucru este practic imposibil fără mijloace speciale”, cităm din studiu.

Autorii documentului concluzionează că plasarea pe piață a benzinei și motorinei parametrii cărora nu corespund cerințelor standardelor SMEN228 și SMEN590 produc un impact negativ asupra sănătății populației și calității aerului și mediului ambiant, fapt pentru care este necesar de limitat importul și comercializare a carburanților neconvenționali poluanți.

Totodată, cadrul legal în vigoare nu asigură consumatorul cu produse petroliere calitative și nu pun în aplicare reglementările Uniunii Europene în domeniu, inclusiv a pachetului Uniunii Eenergetice, și de aceea R. Moldova trebuie să transpună în legislația națională articolele 7 și 8 din Directiva 98/70/CE, care prevăd stabilirea unui sistem de monitorizare a calității carburanților și a unui sistem de culegere de date privind calitatea combustibililor la nivel național.

Implementarea sistemului de monitorizare a calității benzinei și motorinei, reglementat de un act normativ care va transpune Directiva 98/70/CE, va face obligatorie verificarea parametrilor pentru benzină și motorină, reieșind din standardele europene, adoptate ca standarde moldovenești.

Pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, experții propun revizuirea pârghiilor fiscale și non-fiscale pentru promovarea vehiculelor și a combustibililor nepoluanți, inclusiv la achiziționarea mașinilor electrice.




Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md