18:31:09 29.11.2023
Stiri

SUA pun la cale o nouă alianță militară. Un NATO asiatic va ridica un zid în calea Chinei

Actualitate 29.09.2023 09:42 Vizualizări1032 Autor: Ziarul National
SUA pun la cale o nouă alianță militară. Un NATO asiatic va ridica un zid în calea Chinei Profimedia
Poză simbol


Statele Unite întăresc alianțele de apărare și securitate în Indo-Pacific într-un ritm determinat.

Provocările chineze par a fi un catalizator major pentru acest efort, mai ales de când Beijingul a publicat noua hartă „națională”, ce include teritorii din interiorul granițelor Indiei, Japoniei, Taiwanului, Filipinelor, Malaeziei, Vietnamului și altora.

Un aranjament de apărare colectivă pentru Indo-Pacific este cel mai eficient factor de descurajare a planurilor hegemonice ale Beijingului.

O Organizație a Tratatului Indo-Pacific ia naștere în ritm alert.

Mai multe națiuni din Indo-Pacific se bazează în mod explicit sau tacit pe Statele Unite ca garant al securității și integrității lor teritoriale, potrivit 19fortyfive.com, citat de Newsweek.

Multe națiuni sunt foarte conștiente de faptul că asigurările de securitate din SUA și libertatea de navigație impusă de SUA le protejează de o și mai mare presiune economică chineză.

Președintele american Joe Biden a declarat de mai multe ori fără echivoc că SUA ar veni în ajutorul Taiwanului dacă ar fi invadată de China.

Administrația sa a stabilit un pact de apărare cu Australia și Regatul Unit: AUKUS, a susținut alianța de securitate dintre SUA și Japonia și a salutat noua strategie de securitate și apărare a Japoniei de a-și crește bugetul de apărare la 2% din PIB și de a dezvolta capacități de contraatac.

China trebuie descurajată în aspirațiile sale de a captura teritorii

Parteneriatul de apărare dintre SUA și India progresează constant. Scopul este de a face din India un important centru indo-pacific pentru logistica apărării, reparații și întreținere, iar cele două națiuni să dezvolte și să producă sisteme de apărare împreună.

SUA au reafirmat și extins domeniul de aplicare al Tratatului său de apărare reciprocă din 1951 cu Filipine și au obținut acces la patru baze suplimentare în apropierea Taiwanului și a Insulelor Spratly.

De asemenea, SUA au încheiat un acord de cooperare în domeniul apărării cu Papua Noua Guinee pentru a ajuta la dezvoltarea și modernizarea forțelor sale de securitate.

La un summit de la Camp David din august, Coreea de Sud, Japonia și SUA s-au angajat să instituționalizeze aranjamentele colective de apărare și securitate economică, inclusiv partajarea informațiilor și coordonarea privind rachetele balistice.

În acest context global în curs de dezvoltare, un acord de securitate colectivă în Indo-Pacific ar valora mai mult decât o serie de acorduri bilaterale de apărare pentru a descuraja invaziile teritoriale.

Principalul determinant pentru formarea unei Organizații a Tratatului Indo-Pacific se va baza pe comportamentul Chinei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Românii regățeni și r...

27.11.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre neoproletcultism

24.11.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Au obosit?

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md